Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Amsterdam – květinové korzo, sýry a vůně tulipánů na vlastní nos

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 28. 7. 2017 | Přečteno: 12163x
Téma: Fotoreportáž, Amsterdam

Když se řekne největší květinová slavnost v Evropě, pak máme na mysli jediné – Květinové korzo v holandském městečku Lisse. A co že to je? Průvod alegorických vozů bohatě zdobených květy tulipánů, hyacintů a modřenců – a pak vyvrcholení této úžasné přehlídky květin v zahradě Keukenhof. To všechno v zemi větrných mlýnů, aromatických sýrů a příjemné přímořské atmosféry... Zažili jsme na vlastní oči i nos se zájezdem Holandsko + Květinové korzo, kde jsme pro vás také pořídili autentické fotografie. Tady jsou!

Atmosféra holandských uliček je nezapomenutelnáAtmosféra holandských uliček je nezapomenutelná

„Autobusem do Holandska?!“ vytřeštili na mě oči rodiče, když jsem přišla s návrhem podniknout cestu za tulipány (rodiče nejsou nejmladší a autobusem byli naposledy v Bulharsku na počátku devadesátých let). Nakonec byl ten odvážnější táta. V Ostravě jsme nasedli na jeden ze dvou pohodlných autobusů (ano, takový byl o zájezd zájem!) a vyrazili směr Amsterdam

Ráno už jsme vyskočili poblíž nádraží a nedočkavě připravovali foťáky. Průvodkyně Jitka Kratochvílová nás dovedla na náměstí Dam s pověstným muzeem voskových figurín Madame Tussauds a... kolotoči? Každou sezonu se tady něco děje, a my jsme natrefili právě na pouťové atrakce uprostřed historického středu města.

Náměstí Dam v AmsterdamuNáměstí Dam v Amsterdamu

Atmosféra velkoměsta prošpikovaného kanály, tzv. grachty, byla neopakovatelná. Nenechte se mýlit, fotografie není nakřivo, to dům napravo jde trochu šejdrem. Ostatně jako spousta domečků v Holandsku.

Nizozemské grachtyNizozemské grachty

Hned ráno jsme nasedli na jednu z nízkých lodí a během plavby po kanálech naslouchali výkladu průvodkyně. Ta nám mimo jiné ukázala budovu amsterdamské opery a baletu. 

Národní opera a balet v Amsterdamu z lodiNárodní opera a balet v Amsterdamu z lodi

Ruch velkoměsta střídala skrytá místa a zákoutí, oázy klidu, jakými byl i tento dvorek bekyní mnišek. 

Dvůr útočiště bekyní mnišekDvůr útočiště bekyní mnišek

A nebyl by to Amsterdam, kdyby se v něm nenašla spousta příležitostí pro nákup suvenýrů, včetně cibulek tulipánů, z nichž některé jsme nikdy předtím neviděli.

Trh v AmsterdamuTrh v Amsterdamu

Druhý den zájezdu jsme vyrazili do Alkmaaru, městečka sýrů, kde se pravidelně koná slavná sýrová aukce, kam se těžké bochníky tradiční nizozemské pochoutky přivážejí na lodích. 

Tradiční plavba se sýry na trhTradiční plavba se sýry na trh

Aukce sýrů je atraktivní podívaná s kostýmy a nezbytnými rekvizitami. Městečko Alkmaar by nás ale nadchlo i bez ní. Uličky protnuté kanály lemují kavárny a obchůdky s dekoracemi a všude panuje naprostá pohoda. 

Nedělní trhy ve městě sýrů AlkmaaruNedělní trhy ve městě sýrů Alkmaaru

Ochutnat herinky, syrové sledě, které v Nizozemsku jedí snad i malé děti, jsem odvahu neměla v Alkmaaru ani v přístavním městě Volendamu, kam jsme vyrazili poté.

Stánek s herinkyStánek s herinky

Naše průvodkyně Jitka konzultovala poznatky o přímořském městečku Volendam s místní průvodkyní. :) Ta ale byla skoupá na slovo, jako z oceli...

Průvodkyně Jitka Kratochvílová ve VolendamuPrůvodkyně Jitka Kratochvílová ve Volendamu

Věděli jste, že do Naardenu, místa posledního odpočinku Jana Ámose Komenského, jezdí jen Češi? Pro ostatní je to jen jedno z Nizozemských měst, a tak jsme tady byli téměř sami.

NaardenNaarden

Skanzen se sedmi mlýny, spoustou dřeváků, výrobnou sýrů, obchůdky a muzeem, to je Zaanse Schans a nabitý třetí den našeho zájezdu. 

Povinná fotografie s dřeváky v Zaanse SchansPovinná fotografie s dřeváky v Zaanse Schans

Domečky ve skanzenu Zaanse SchansDomečky ve skanzenu Zaanse Schans

Krása, která se nedá popsat slovy, a to ani nemusíte být velkým znalcem či milovníkem květin. Zahrada Evropy, Keukenhof, se pomalu plní návštěvníky. My jsme měli štěstí. Na místě jsme byli skoro první, a tak jsme se nemuseli nikam tlačit. 

KeukenhofKeukenhof

Tulipánová nadílka v Keukenhofu a neuvěřitelná záležitost – slunce po celý den. Ostatně, za celou dobu zájezdu nám pršelo jen pět minut, a to je v Nizozemsku něco jako malý zázrak. 

Mezi rozkvetlými tulipány v KeukenhofuMezi rozkvetlými tulipány v Keukenhofu

Květiny, kam se podíváš. Vrchol našeho zájezdu – květinové korzo v městečku Lisse

Alegorický vůz na květinovém korzu v LisseAlegorický vůz na květinovém korzu v Lisse

Tématem letošního průvodu byl nizozemský design (Dutch design), a tak nemohly chybět typické barvy, tulipány, pop art ani větrné mlýny. 

Květinové korzo v HolandskuKvětinové korzo v Holandsku

A na závěr ještě jedna „výšková túra“ v Rotterdamu. Tam nahoru za chvíli vystoupáme. Uaaa!

Věž EuromastVěž Euromast

S Holandskem jsme se rozloučili výhledem z věže Euromast... Díky! 

Výhled z otočné věže EuromastVýhled z otočné věže Euromast

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024