Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Steaky, lanýže, dezerty i knedlíky... aneb Jak jsme se projedly Slovinskem?!

Autor: Eliška Friedlová a Veronika Valíková, Radynacestu.cz | Vydáno: 19. 7. 2019 | Přečteno: 4217x
Téma: Fotoreportáž, Slovinsko

Veronika Valíková a Eliška Friedlová jsou specialistky na Madeiru, Nepál, Irsko, Belgii, Španělsko nebo Kubu. Malý gastronomický výlet si ale udělaly do Slovinska. Že vám nepřijde slovinská gastronomie nijak odlišná od té naší, natož nějak lákavá? Pak budete překvapeni stejně, jako byly ony. Mile. Víc už Veronika a Eliška ve své gastro reportáži. 

Hovězí steak s tymiánem, chřestem, pampeliškovou kroketou a typickým knedlíkemHovězí steak s tymiánem, chřestem, pampeliškovou kroketou a typickým knedlíkem

Že je Slovinsko nádhernou zemí k objevování, jsme věděly, ale že je co objevovat i v oblasti regionálních pokrmů, to pro nás bylo tak trochu překvapením. I přes malou rozlohu země skýtá Slovinsko mnoho možností různorodých a pro jednotlivé oblasti typických pokrmů.

Slovinci si zakládají na čerstvosti a lokálních surovinách, pokrmy ochucují čerstvými bylinkami, ze kterých vyrábí i různé nápoje. Nemůže se vám stát, že při výběru z jídelního lístku sáhnete vedle.

Předkrmové prkénkoPředkrmové prkénko

Pokud navštívíte Lublaň stejně jako my, zastavte se na oběd nebo večeři na Petkoškově nábřeží, které je lemováno spoustou menších hospůdek a kaváren se zahrádkami, kde si můžete vychutnat slovinské pivo Laško a pochutnat si třeba na „jednodhubkách“ z lokálních uzenin, sýrů či nakládané zeleniny.

Jako přílohu k hlavnímu chodu doporučujeme typické slovinské knedlíky, které jsou vyrobené z těstovinových plátů smotaných do rolády a naplněných cottage sýrem.

Degustujeme víno na BleduDegustujeme víno na Bledu

V centrální části Slovinska se v kopcovité krajině pasou stáda téměř veškerého druhu skotu, který je významný pro slovinskou gastronomii. Z výborného kravského mléka se vyrábí spoustu druhů sýrů a másla. Z mladých býčků můžete ochutnat vynikající steaky s nepřeberným množstvím omáček a příloh.

Další tradiční surovinou jsou houby, ze kterých místní vyrábí polévku: „gubova juha“. Ta je často servírovaná ve vydlabaném bochníku chleba. Za zkoušku také stojí jemná krémová varianta polévky.

Slovinsko je rovněž bohatým nalezištěm lanýžů, ze kterých se vyrábí spoustu pokrmů od jednoduchých těstovin s lanýžovým pestem až po ochucené lanýžové sýry.

KremešKremeš

V okolí Bledského jezera, jednoho z nejromantičtějších míst v zemi, nesmíte opomenout ochutnat místní delikatesu – sladký kremeš – dva druhy krému mezi tenkými plátky listového těsta. 

Ve vinici Goriška BrdaVe vinici Goriška Brda

V západní části Slovinska, v těsné blízkosti italských hranic, se nachází vinařský region Goriška Brda, kde produkují mnoho odrůd vín, například malvázii, silvánské zelené, chardonnay nebo třeba dornfelder.

Kromě vína se zde daří i ovoci, především třešním, které jsou i ve znaku regionu. Ke skleničce výborného bílého jsme mohly už v květnu ochutnat čerstvé jahody i třešně.

Tuňák s malinou a nakládanou cibulkouTuňák s malinou a nakládanou cibulkou

V oblasti u pobřeží je možnost ochutnat spoustu čerstvých mořských plodů, ryb či vynikajícího steaku z tuňáka.

Vyhlášenou rybí farmou je farma rodiny Fonda, kde můžete ochutnat pokrmy ze syrového i tepelně upraveného mořského okouna. Farma Fonda si zakládá na kvalitě a čerstvosti ryb, zachovává čistě přírodní chov ryb a ráda se s návštěvníky podělí o své zkušenosti.

Olivový olejOlivový olej

Pokud si chcete dovézt suvenýr z této oblasti, doporučujeme panenský olivový olej z jedné z místních lisoven oliv. Vyrábí tu jak tradiční čistý olej, tak i různé ochucené varianty.

Výroba gibaniceVýroba gibanice

Východní část Slovinska je oblíbená pro své termální prameny a spousta návštěvníků ji využívá právě pro léčebné účinky, nicméně se v lázeňské oblasti připravuje jedna kalorická bomba – prekmurská gibanica – tradiční vrstvený dezert, který se skládá z vrstev listového těsta, tvarohu, máku, ořechů a jablek, několikrát naskládaných na sobě.

Slovinsko nás okouzlilo svými delikatesamiSlovinsko nás okouzlilo svými delikatesami

Slovinsko díky srdečnosti místních obyvatel, bohaté kultuře a neuvěřitelné pestrosti chutí můžeme jedině doporučit!

Tady je návrh, jak byste mohli prožít a projíst krásné dny ve Slovinsku i vy: Zájezd To nejlepší ze Slovinska + MOŘE

Drahomíra Rezková

Drahomíra RezkováPrůvodce Radynacestu.cz

Cestování nabízí spoustu barev, chutí, zážitků a je jen na vás, jestli se odhodláte je objevit.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024