Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Petrohrad aneb krása sevřená okovy moci konečně zblízka

Autor: Karolína Petrová, Radynacestu.cz | Vydáno: 18. 9. 2017 | Přečteno: 3517x
Téma: Fotoreportáž, Petrohrad

V červnu jsme se rozhodli otestovat jeden z našich nejoblíbenějších zájezdů vůbec - zájezd do ruského Petrohradu. Je to letadlem jen dvě hodinky z Prahy, takže jsme se ani nenadáli a už jsme přistávali na letišti Pulkovo. Prošli jsme povinnou celní kontrolou, vyzvedli zavazadla a vyrazili na hotel. Naše ruské dobrodružství mohlo začít. A takhle jsme jej zachytili na autentických fotografiích. Lákalo by i vás? 

Takhle jsme si užívali slunečného Petrohradu a okolíTakhle jsme si užívali slunečného Petrohradu a okolí

V podvečer jsme vyrazili na první procházku městem, a rovnou na nejslavnější bulvár Něvský prospekt. Monumentalita staveb, a vlastně všeho kolem, nám vyrazila dech.
Večerní Petrohrad byl příjemným začátkem návštěvyVečerní Petrohrad byl příjemným začátkem návštěvy

Druhý den ráno jsme se vydali na prohlídku města. Naší první zastávkou byl jeden z jeho symbolů - katedrála Panny Marie Kazaňské, jediná pravoslavná stavba ruských architektů v evropském empírovém slohu. Její impozantní výška 69 metrů člověka ohromí. A co teprve ten interiér!
Katedrála Panny Marie KazaňskéKatedrála Panny Marie Kazaňské

Přes centrum města jsme dorazili ke katedrále sv. Izáka. Samotná kopule je pokryta přibližně 100 kg zlata, takže si asi dokážete představit, jak to vypadá uvnitř... My jsme se rozhodli vystoupat až nahoru. Vidět je odtud nejen Zimní palác a budova Admirality, ale v dálce také chrám Kristova vzkříšení.
Výhled z katedrály sv. IzákaVýhled z katedrály sv. Izáka

A chrám Kristova vzkříšení – Spasitele na Krvi byl naší další zastávkou. Je pojmenován po místě, kde byl v roce 1881 spáchán atentát na cara Alexandra II. Je to jeden ze symbolů Petrohradu a my si ho při procházce městem i pozdější plavbě po kanálech prohlédli ze všech stran.
Katedrála Krista na krviKatedrála Krista na krvi

Na závěr dne jsme se vypravili ke křižníku Aurora, který po několika letech rekonstrukcí konečně opět kotví na petrohradském nábřeží. V těsné blízkosti je vojenská škola, proto se po nábřeží pohybuje množství vojínů a uniformovaných členů armády. Studenti prý Auroru využívají ke studijním účelům. To musí být super!
Křižník AuroraKřižník Aurora

Třetí den ráno jsme se objednaným autobusem vydali do města Puškin, resp. Carské selo, kde na nás v Kateřinském paláci čekalo snad to nejslavnější dílo – Jantarová komnata. Přesto, že komnata není původní, je tady zakázáno fotit, tak jsme aspoň vyfotili úžasné interiéry bývalé letní rezidence carů.
Ohromující interiér Carského selaOhromující interiér Carského sela

Pak jsme se prošli parkem, dali si ne moc dobré ruské pivo v dost bizarním podniku a odpoledne nás autobus zase dovezl zpět do města.
Ruské pivo ochutnejte, ale moc od něj nečekejteRuské pivo ochutnejte, ale moc od něj nečekejte

Ve městě jsme se ještě podívali po suvenýrech, dopřáli si pořádnou ruskou večeři – boršč a pelmeně – a po půlnoci vyrazili k Něvě na slavné zvedání mostů. To byla paráda – spousta lidí, hudba a neuvěřitelná atmosféra!
Zvedání mostů byla úžasná podívanáZvedání mostů byla úžasná podívaná

Čtvrtý den byl díky pozdnímu návratu na hotel náročnější, ale i tak jsme stihli spoustu věcí. Začali jsme u Petropavlovské pevnosti, v jejímž areálu se nachází mimo jiné chrám sv. Petra a Pavla s hrobkami ruských carů. Leží v nich ti nejslavnější ze slavných - car Petr I. Veliký nebo carevna Kateřina I.
Hroby v chrámu Petra a PavlaHroby v chrámu Petra a Pavla

Během volna jsme se vyfotili se slavnými zajíci, prošli se po hradbách i v podzemí a asi půl hodiny koukali na fascinující nácvik vojenské přehlídky. Po menším občerstvení jsme vyrazili k Ermitáži. Tam od nábřeží odjíždějí rychlolodě do Petrodvorců.
Slavní zajíci aneb tahle fotka je povinností každého cestovateleSlavní zajíci aneb tahle fotka je povinností každého cestovatele

Plavba po Něvě a otevřeném moři byla nádherná, ale my se těšili do cíle – do Petrodvorců. Ne nadarmo se tomuto letnímu sídlu carů přezdívá Ruské Versailles. Kouzelné zahrady plné květinových ornamentů a fontán jsme si opravdu vychutnali. Nezapomenutelné. 
Zahrady s fontánami - PetrodvorceZahrady s fontánami - Petrodvorce

Ermitáž, náš další cíl, je jedno z nejvíce fascinujících muzeí, jaké jsem kdy navštívila. Kromě úžasné sbírky umění stojí za návštěvu i budova samotná. Užít si v ní můžete typickou ruskou architekturu i kapku kýče. Nevěděli jsme, co dřív fotit – jestli umělecká díla, chodby, stropy nebo majestátní schodiště.
Před návštěvou Ermitáže si nabijte baterky fotoaparátu - nebudete vědět, co dřív fotitPřed návštěvou Ermitáže si nabijte baterky fotoaparátu - nebudete vědět, co dřív fotit

Poslední den jsme měli dopoledne ještě čas, a tak jsme se vydali k Památníku hrdinným obráncům Leningradu. Stavba je to megalomanská a trochu depresivní, ale rozhodně stojí za návštěvu. Žulový obelisk je vysoký 48 metrů a po jeho obou stranách stojí dvě sousoší vojáků. Perfektní zakončení zájezdu!
V Ermitáži se opět vše blýskalo zlatemV Ermitáži se opět vše blýskalo zlatem

Rusko je země plná kontrastů a Petrohrad nabízí nepřeberné množství možností. Jsou tady patrné vlivy jak západní kultury, tak ruského nacionalismu. Zájezdy do Ruska jsou zkrátka nevšedním zážitkem, který vřele doporučujeme všem!

Karolína Petrová

Karolína PetrováSpecialista Radynacestu.cz


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024