Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Působivá Skandinávie aneb Jak jsem okusila polární mráz a projela Trolí stezkou!

Autor: Martina Poláková, Radynacestu.cz | Vydáno: 1. 5. 2017 | Přečteno: 5290x
Téma: Fotoreportáž, Skandinávie

Přejete-li si být pravým cestovatelem, na vašem seznamu navštívených míst by rozhodně neměla chybět nádherná, divoká a nespoutaná Skandinávie. Já sama jsem se vydala otestovat naši „skandinávskou ochutnávku“ – zájezd po západní části Norska, kde nechyběla ani návštěva hlavního města Osla. Pojďte se tedy se mnou vydat po stopách našeho norského dobrodružství v autentické fotoreportáži!

Naší první zastávkou byla úchvatná norská metropole Oslo, která je plná zeleně, ale svým návštěvníkům nabízí i skvělá, a hlavně netradiční muzea. My jsme společně zavítali do muzea polární lodi Fram, se kterou R. Amundsen dobyl jižní pól. Kromě toho, že můžete vstoupit na její palubu a prohlédnout si malinké kajuty polárníků, můžete si i na vlastní kůži ve speciální komoře vyzkoušet polární mráz. To se musí zažít!

Muzeum polární lodi FramMuzeum polární lodi Fram

Neméně zajímavá byla prohlídka olympijské hokejové haly Gjovik, jejíž celý obrovský prostor je vykután hluboko do skály. Jedná se o světový unikát. Jste-li hokejový fanoušek, tohle je něco pro vás.

Hokejová hala GjovikHokejová hala Gjovik

A jedeme dál. Skanzen Maihaugen, který je jedním z největších a nejstarších muzeí pod širým nebem na evropském kontinentě, jsme rozhodně nemohli vynechat. Nachází se tu na 200 historických budov z různých období svezených z celého Norska. Mimo to jsme zde měli možnost přihlížet tradičním řemeslům.

Skanzen MaihaugenSkanzen Maihaugen

Důležité je mít na výpravě správného parťáka – a průvodkyně Vlaďka patří ke špičce. S ní bych se vydala i na pól! Tady nás společně zachytili u skokanských můstků v Lillehammeru.

Průvodkyně Vlaďka a specialistka MarťaPrůvodkyně Vlaďka a specialistka Marťa

Norsko je obecně zemí s jedněmi z nejvyšších cen v Evropě, ale nebojte, naši páni řidiči jsou na všechno připraveni! Tady se můžete podívat, jak nám večer v NP Rondane chutnaly české párečky. :-)

Ochutnávka českých párkůOchutnávka českých párků

V Norsku je v letních měsících světlo dlouho do večera. Tato skutečnost i okolní panenská krajina způsobily, že jsme se nemohli nevydat na romantickou večerní procházku. Po návratu jsme si poseděli před příjemně praskajícím krbem. Byla to pohádka.

NP RondaneNP Rondane

Počasí nám ten den sice úplně nepřálo, ale entuziasmus paní průvodkyně a náš pohodlný autobus Radynacestu vše zachránily. Tento elegantní modrý pašák byl naším společníkem po celou dobu zájezdu.

Užijte si pohodlí našeho autobusuUžijte si pohodlí našeho autobusu

Tohle byla velká řidičská zkouška, ale naši kluci to zvládli levou zadní. Trolí stezka je silnice vinoucí se kolmou stěnou, která překonává výškový rozdíl téměř 900 m. Je to adrenalinová záležitost – zejména tedy pro šoféry. Odměnou jsou však výhledy, na které jen tak nezapomenete.

Trolí stezkaTrolí stezka

Před procházkou je nutné si pořádně nastudovat trasu. Tady nám průvodkyně Vlaďka vypráví o ledovcovém splazu Briksdalbreen, který byl cílem naší pohodové vycházky horským údolím. A skutečně byl místy modrý.

A kam se vydáme tentokrátA kam se vydáme tentokrát

Tyrkysová ledovcová jezera přímo vybízejí ke koupání, ale nedejte se zlákat, jejich teplota je i uprostřed léta poměrně nízká. Ovšem máte-li s sebou neopren, s chutí do toho!

Ledovcové jezeroLedovcové jezero

O Norsku se často mluví jako o království fjordů a vodopádů. Jsou jich tu tisíce. My jsme si udělali zastávku u tohoto kaskádovitého obra o výšce 110 metrů, který nese název Tvindefossen.

Vodopád TvindefossenVodopád Tvindefossen

Pokud máte rádi ryby, určitě nesmíte vynechat jejich ochutnávku na slavném bergenském trhu Torget. Norsko, jako jedna z mála zemí na světě, povoluje lov velryb, takže se nabízí i možnost vyzkoušet tuto raritu. Maso je tmavě červené barvy a můžete ho vidět na fotce. Já, generace Willyho, jsem si tuto výstřednost odpustila a raději vyzkoušela krevetový sendvič.

Rybí trhRybí trh

V celé zemi najdete na různých místech sochy a sošky trolů. Tyto nadpřirozené bytosti k Norsku patří stejně jako k nám vodníci, skřítci nebo třeba Krakonoš. Fotka s trolem je tedy téměř povinná.

Fotka s trolem je povinnostíFotka s trolem je povinností

Na závěr výletu jsme vyjeli zubačkou na horu Floyen, z jejíhož vrcholku se před námi rozprostřelo jako na dlani druhé největší město země, Bergen. Tak ahoooj Norsko, zase příště!

Výhled na BergenVýhled na Bergen

Katarína Maruškinová

Katarína MaruškinováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024