+420 608 261 719Napište nám
3 typické italské karnevalové dobroty

3 typické italské karnevalové dobroty: Smažené pečivo 100krát jinak aneb Co musíte ochutnat?

Barbora Šupíková
   

Autor: Barbora Šupíková, Radynacestu.cz

Vydáno: 10. 2. 2016 | Aktualizováno: 7. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Víte, jaké jsou typické italské karnevalové sladkosti? Víte, jaké jsou typické italské karnevalové sladkosti?
0 1 2 3 4
Itálie
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 77 zájezdů do Itálie

Tip pro vás:

Jste milovníky čokolády? Oblíbené chiacchiere jsou k dostání také namáčené v čokoládě. Dobrou chuť!

Typický italský karneval – co mu nesmí chybět? Velkolepý rej masek, průvody, veselí všeho druhu… a dobré jídlo! Italové jídlo milují, a tak se není čemu divit, že jedním z typických symbolů jejich karnevalu jsou sladké, většinou smažené dobrůtky, jaké se tradičně připravují pouze v tomto období. Které to jsou?

Sladkých karnevalových pochoutek existuje bezpočet druhů. Liší se kraj od kraje a tak trochu i dům od domu. Některé se ovšem – i když pod různými jmény – připravují po celé zemi a karneval bez nich si snad žádný Ital ani neumí představit. Ochutnejte je s námi.

1. Castagnole po celé Itálii

Castagnole jsou rozšířené po celé ItáliiCastagnole jsou rozšířené po celé ItáliiFoto: Shutterstock.com

Castagnole jsou malé nadýchané vláčné smažené kuličky, rozšířené po celé Itálii. Nejstarší dochované recepty na ně byly objeveny v archivu ve Viterbu. Jednalo se o čtyři recepty z 18. století. Už v té době si patrně někteří potrpěli na „lehčí” stravování: tradiční castagnole jsou smažené v arašídovém oleji, ovšem jeden z receptů radil, jak připravit dietnější verzi – castagnole pečené.

I dnes se s touto variantou lze setkat. A protože fantazii se meze nekladou a v době karnevalu zvlášť, můžete si v Itálii pochutnat nejenom na jednoduchých, „prázdných” kuličkách, ale i na těch naplněných výborným vanilkovým krémem crema pasticcera.

2. Chiacchiere na 100 způsobů

Chiacchiere neboli frappe, sfrappole, bugie, maraviglias… Chiacchiere neboli frappe, sfrappole, bugie, maraviglias… Foto: Shutterstock.com

Chiacchiere jsou tenké křupavé smažené plátky různých tvarů, rozšířené po celé Itálii, ovšem pod různými jmény: jako frappe v Římě, cenci v Toskánsku, bugie v oblasti Janova, sfrappole kolem Bologni, crostoli kolem Benátek, maraviglias na Sardinii, lattughe v oblasti Mantovy, a tím výčet zdaleka nekončí...

Označení chiacchiere je rozšířené na Sicílii, v Laziu, v Umbrii, v Milánu i jinde a v překladu znamená řeči, drby či žvanění. Takto je prý v Neapoli pojmenoval kuchař Raffaele Esposito, když upovídaná královna Markéta Savojská dostala během hovoru hlad a požádala ho, aby jí co nejrychleji připravil něco sladkého.  

3. Zeppole, graffe... koblížky! 

V Itálii se v době karnevalu jedí koblížky - zeppole, graffe…V Itálii se v době karnevalu jedí koblížky - zeppole, graffe…Foto: Shutterstock.com

Typické italské karnevalové pečivo je smažené. Ani v případě karnevalových koblížek zeppole di carnevale tomu není jinak. V Itálii se smažily už kdysi dávno, ještě než třeba takové americké donuts spatřily světlo světa. A je dost možné, že se ty americké italskými inspirovalyzeppole totiž vypadají jako kroužky s dírou uprostřed.

V Neapoli jsou rozšířené i karnevalové koblížky připravované z bramborového těsta, kterým se říká graffe. Na severu Itálie si zase pochutnáte na takzvaných krapfen, které se tam dostaly patrně z rakouské kuchyně a vypadají úplně stejně, jako naše koblihy.

Pořád málo? 

Struffoli - neapolský medový karnevalový dezertStruffoli - neapolský medový karnevalový dezertFoto: Shutterstock.com

Na vyhlášeném karnevalu v Benátkách si můžete pochutnat na místních typických frìtole, které vychvaloval už Carlo Goldoni.

Benátský karneval: Znáte symboliku masek tradičních oslav v Itálii? - číst více

Nejenom v regionech Marche či Abruzzo můžete ochutnat karnevalovou pochoutku s názvem cicerchiata. V Neapoli jí říkají struffoli a jedná se o maličké smažené kuličky máčené v medu. Medové jsou i arancini di carnevale, které jsou navíc provoněné pomerančovou kůrou.

Pokud byste si dali přece jenom něco „lehčího”, zamiřte do Florencie a vyzkoušejte místní karnevalovou žloutkovou buchtu schiacciata alla fiorentina.

Smažené pečivo je sladkým symbolem italského karnevalu. A cestování prochází žaludkem. Proto se nalaďte karnevalově, bavte se a směle ochutnávejte!

Ochutnali jste karnevalové sladkosti? Která je ta nej?

Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 77 zájezdů do Itálie

Zobrazit aktuální zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd odlétá již 4. února


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/3-typicke-italske-karnevalove-dobroty/

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Říma na téma: Eurovíkendy

To nejlepší z Říma + NÁKUPY VE SLEVÁCH (letecky z Ostravy – Krakova)
  • volná místa
  • Krakov nebo Ostrava
  • hotel
  • snídaně
  • 12 990 Kč

Karneval v Benátkách + MURANO (autobusem) 17. 2. – 20. 2. 2017 (4 dny)

  • volná místa
  • Ostrava, Brno nebo Praha
  • hotel
  • snídaně
  • 3 990 Kč

Přidejte se k nám