3 typické italské karnevalové dobroty: Smažené pečivo 100krát jinak aneb Co musíte ochutnat?

Barbora Šupíková Barbora Šupíková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 14697x
TémataItálie

Sladkým symbolem italského karnevalu je smažené pečivo – kuličky, plátky i koblížky.

Vyberte si z našich 41 zájezdů do ItálieZobrazit zájezdy

Tip pro vás:

Jste milovníky čokolády? Oblíbené chiacchiere jsou k dostání také namáčené v čokoládě. Dobrou chuť!

Typický italský karneval – co mu nesmí chybět? Velkolepý rej masek, průvody, veselí všeho druhu… a dobré jídlo! Italové jídlo milují, a tak se není čemu divit, že jedním z typických symbolů jejich karnevalu jsou sladké, většinou smažené dobrůtky, jaké se tradičně připravují pouze v tomto období. Které to jsou?

Sladkých karnevalových pochoutek existuje bezpočet druhů. Liší se kraj od kraje a tak trochu i dům od domu. Některé se ovšem – i když pod různými jmény – připravují po celé zemi a karneval bez nich si snad žádný Ital ani neumí představit. Ochutnejte je s námi.

1. Castagnole po celé Itálii

Castagnole jsou rozšířené po celé ItáliiCastagnole jsou rozšířené po celé Itálii

Castagnole jsou malé nadýchané vláčné smažené kuličky, rozšířené po celé Itálii. Nejstarší dochované recepty na ně byly objeveny v archivu ve Viterbu. Jednalo se o čtyři recepty z 18. století. Už v té době si patrně někteří potrpěli na „lehčí” stravování: tradiční castagnole jsou smažené v arašídovém oleji, ovšem jeden z receptů radil, jak připravit dietnější verzi – castagnole pečené.

I dnes se s touto variantou lze setkat. A protože fantazii se meze nekladou a v době karnevalu zvlášť, můžete si v Itálii pochutnat nejenom na jednoduchých, „prázdných” kuličkách, ale i na těch naplněných výborným vanilkovým krémem crema pasticcera.

2. Chiacchiere na 100 způsobů

Chiacchiere neboli frappe, sfrappole, bugie, maraviglias… Chiacchiere neboli frappe, sfrappole, bugie, maraviglias…

Chiacchiere jsou tenké křupavé smažené plátky různých tvarů, rozšířené po celé Itálii, ovšem pod různými jmény: jako frappe v Římě, cenci v Toskánsku, bugie v oblasti Janova, sfrappole kolem Bologni, crostoli kolem Benátek, maraviglias na Sardinii, lattughe v oblasti Mantovy, a tím výčet zdaleka nekončí...

Označení chiacchiere je rozšířené na Sicílii, v Laziu, v Umbrii, v Milánu i jinde a v překladu znamená řeči, drby či žvanění. Takto je prý v Neapoli pojmenoval kuchař Raffaele Esposito, když upovídaná královna Markéta Savojská dostala během hovoru hlad a požádala ho, aby jí co nejrychleji připravil něco sladkého.  

3. Zeppole, graffe... koblížky! 

V Itálii se v době karnevalu jedí koblížky - zeppole, graffe…V Itálii se v době karnevalu jedí koblížky - zeppole, graffe…

Typické italské karnevalové pečivo je smažené. Ani v případě karnevalových koblížek zeppole di carnevale tomu není jinak. V Itálii se smažily už kdysi dávno, ještě než třeba takové americké donuts spatřily světlo světa. A je dost možné, že se ty americké italskými inspirovalyzeppole totiž vypadají jako kroužky s dírou uprostřed.

V Neapoli jsou rozšířené i karnevalové koblížky připravované z bramborového těsta, kterým se říká graffe. Na severu Itálie si zase pochutnáte na takzvaných krapfen, které se tam dostaly patrně z rakouské kuchyně a vypadají úplně stejně, jako naše koblihy.

Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučení

Pořád málo? 

Struffoli - neapolský medový karnevalový dezertStruffoli - neapolský medový karnevalový dezert

Na vyhlášeném karnevalu v Benátkách si můžete pochutnat na místních typických frìtole, které vychvaloval už Carlo Goldoni.

Čtení na podobné témaBenátský karneval: Znáte symboliku masek tradičních oslav v Itálii?Přečíst

Nejenom v regionech Marche či Abruzzo můžete ochutnat karnevalovou pochoutku s názvem cicerchiata. V Neapoli jí říkají struffoli a jedná se o maličké smažené kuličky máčené v medu. Medové jsou i arancini di carnevale, které jsou navíc provoněné pomerančovou kůrou.

Pokud byste si dali přece jenom něco „lehčího”, zamiřte do Florencie a vyzkoušejte místní karnevalovou žloutkovou buchtu schiacciata alla fiorentina.

Smažené pečivo je sladkým symbolem italského karnevalu. A cestování prochází žaludkem. Proto se nalaďte karnevalově, bavte se a směle ochutnávejte!

Ochutnali jste karnevalové sladkosti? Která je ta nej?

Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Barbora Šupíková

Barbora ŠupíkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Chci na cestách potkávat lidi, nasávat jejich pocity, nálady, zkušenosti… Prožít a předat vám.

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 41 zájezdů do Itálie

Zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 25. dubna



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/3-typicke-italske-karnevalove-dobroty/



Doporučujeme z Itálie

Nejnovější z Itálie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024