+420 608 261 719Napište nám
7 nejlepších cukráren v Paříži

7 nejlepších cukráren v Paříži: Ochutnejte hříšně sladké dobroty od vyhlášených mistrů

Adéla Vavřačová
   

Autor: Adéla Vavřačová, Radynacestu.cz

Vydáno: 10. 7. 2016 | Aktualizováno: 3. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Francouzským sladkostem se nedá odolat Francouzským sladkostem se nedá odolat
0 1 2 3 4
Francie (Paříž)
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 63 zájezdů do Paříže

Pařížské cukrárny se po právu řadí k těm vůbec nejlepším na světě. Ptáte se, čím se odlišují od všech ostatních? Těžko soudit. Ale když vezmete prvotřídní suroviny a přidáte k nim lásku k řemeslu, obrovský smysl pro detail a rozmanitost chutí, je samo o sobě zaděláno na lásku na celý život. Tady je náš výběr sedmi nejlepších cukráren Paříže. 

1. Odette: Sladké pokušení s výhledem na Notre Dame

OdetteOdetteFoto: Shutterstock.com

Jen pár kroků od slavné katedrály Notre Dame, která bývá označována jako srdce Paříže, a anglofonního knihkupectví Shakespeare and Company najdete roztomilou malou cukrárnu Odette (77 Rue Galange; Métro Cluny – La Sorbonne) zasvěcenou slavnému francouzskému dezertu jménem chou à la crème.

Základem chou à la crème (někdy také pâte à choux), jež byla podávána už na dvoře Kateřiny Medicejské, je takzvané odpalované těsto ve tvaru koule s různorodou náplní kontrastní textury a barevnou polevou. Nechybí tradiční čokoláda, vanilka, káva, karamel, pralinka, pistácie aj. Ve srovnání se známějšími a dražšími cukrárnami si však za tuto delikatesu v Odette účtují méně než dvě eura, přesně jedno euro a devadesát centů (r. 2016). 

Pokud vás bude honit opravdu velká mlsná, dopřejte si ještě šálek horké čokolády. Vychutnejte si ji třeba ve druhém patře cukrárny, vyzdobeném ve stylu art deco, jež nabízí úžasný výhled na Notre Dame.

Tip pro vás…

Neméně proslulé chou à la crème vzniká pod rukama zručných cukrářů v cukrárně Popelini (29 Rue Debelleyme; 44 Rue des Martyrs). Byl to totiž právě italský cukrář Popelini, který odpalované těsto vynalezl.

2. Pâtisserie des Martyrs a Salon de Thé – Pâtisserie des Tuileries: Nezapomenutelný koláč Saint-Honoré

Za vznikem obou těchto věhlasných podniků oceňovaných milovníky tradičních i netradičních cukrářských výrobků stojí Sébastien Gaudard. Začínal jako šéfcukrář v luxusním cukrářství Fauchon a dnes patří k absolutní špičce. K Gaudardovi se chodí zejména na lískové řezy, košíčky, koláč Saint-Honoré aj.

Už při vstupu do Pâtisserie des Martyrs se potvrzuje, že na tomto místě ctí zásadu, že se jí i očima. Máte-li rádi útulné a nepřeplácané interiéry, jste tady správně. Velkými okny proudí do interiéru denní světlo. Ze stropu visí půvabná svítidla s odhalenými žárovkami, jejichž svit dopadá na všechny dobroty, které tak vypadají ještě lákavěji.

O víkendu stráveném v Paříži je příjemné si ráno trochu pospat a pak zaskočit do historického centra Paříže na brunch plný rafinovaných kombinací chutí, který se v čajovně – Pâtisserie des Tuileries (1 Rue des Pyramides) podává od půl dvanácté do tří hodin odpoledne (r. 2016). Nechybí mini pečivo a čerstvý chléb, máslo, džem, ovocné šťávy, čaj, dobrá káva nebo čokoláda…

Tip pro vás…

Ten, kdo vymyslel slaný karamel (ve francouzštině caramel au beurre salé) musel být génius. Až ho poprvé ochutnáte, pochopíte, proč se ve světě cukrářů stal doslova hitem. Ty nejlepší slané karamely ale stejně pocházejí právě od Sébastiena Gaudarda. Každý kousek je zahalen v celofánu a ukryt v pastelově modrém obalu.

3. Ladurée: Starodávná cukrářská tradice sahající až do roku 1862

LaduréeLaduréeFoto: Shutterstock.com

Laduréé je často jedinou cukrárnou a zároveň čajovnou, do níž návštěvníci Paříže zavítají. Ale lze jim to mít za zlé? Vždyť makronky tohoto vyhlášeného cukrářského domu, jehož tradice sahá až do roku 1862, jsou tak lahodné, že se závislost na nich získává už po pár kouscích. Není proto divu, že se jich denně prodá neuvěřitelných dvanáct tisíc a ročně víc než čtyři miliony!

Interiér Laduréé zdobí křišťálové lustry a personál je velmi elegantní. Navštívit můžete třeba pobočku na 21 Rue Bonaparte v blízkosti kostela Saint-Germain (Métro Saint Germain des Près). Stěny zdobí motivy exotických rostlin a ptáků.

Víte, že…

V roce 2011 byla cukrárna Ladurée vybrána, aby na svatbu monackého prince Alberta II. a jeho nevěsty Charlene Wittstock zhotovila speciální box obsahující osm makronek s exotickou příchutí růžové guavy z Jižní Afriky a s malinovou příchutí s nádechem anýzu?

4. Sadaharu Aoki: Tradiční francouzské sladkosti v japonském podání

Japonský cukrář Sadaharu Aoki přijel do Francie v roce 1991. Vzdal se sushi a v zemi foie gras se rozhodl prosadit v cukrářském umění. Proslavil se především originální přípravou francouzských koláčů a vánočního dortu. Jeho makronky mají snad ještě lepší pověst než ty z cukrárny Ladurée. Vybírat můžete mezi čtyřmi pařížskými pobočkami. Jednu najdete i v gourmet oddělení obchodního domu Galeries Lafayette.

Mnozí odborníci o tomto podniku hovoří jako o nejlepší patisérii v Paříži. Patisérie je zařízena ve stylu japonského minimalismu s převažující bílou barvou a vyzařuje z ní atmosféra klidu a harmonie. Na stěně visí obraz stvořený z mechu a mechově zelených makronek. Ochutnejte zákusky s příchutí sezamu, citrusů ze svahů Tibetu yuzu, zeleného čaje matcha nebo třeba japonského křene wasabi.

Tip pro vás…

Kdybyste měli ochutnat jen jedinou sladkost, nechte si v ústech rozplynout místní karamelový koláč, který je tak trochu oslavou slavné čokoládové tyčinky Twix. Máslové těsto je plněné slaným karamelem a pokryté našlehanou pěnou z mléčné čokolády. 

5. Angelina: Nejlepší horká čokoláda v celé Paříži

Cukrárna AngelinaCukrárna AngelinaFoto: TEDizen, Flickr

Až spatříte dlouhou frontu vinoucí se od vstupu pořádně daleko, vězte, že jste právě objevili cukrárnu jménem Angelina (226 Rue de Rivoli), která se usadila jen kousek od Louvru. Na další její pobočky narazíte na různých místech Paříže. Už od svého vzniku si Angelinu oblíbili pařížští aristokraté. U jednoho ze stolků dokonce s oblibou sedávala i Coco Chanel.

Navíc tady podle tradiční receptury připravují nejlepší horkou čokoládu, jakou jste kdy pili. Naservírují vám ji v konvičce, jejíž obsah vystačí na dva až tři plné šálky. A aby toho sladkého nebylo málo, přidají k tomu ještě šálek plný domácí šlehačky.

Nejvyhlášenější dezert Angeliny se jmenuje stejně jako nejvyšší hora Alp a Evropy. Mont Blanc vznikl spojením smetany, šlehačky a francouzského kaštanového krému. Na první pohled připomíná klubíčko hnědé vlny nebo čokoládových špaget.

Víte, že…

Slavná Angelina byla nevěstou rakouského cukráře Antona (ve Francii známého spíše jako Antoine) Rumpelmayera? V roce 1903 Rumpelmayer také založil dodnes vyhledávaný podnik na Rue de Rivoli provedený v secesním stylu.

6. Éclair de Génie: Pochoutka králů ve městě nad Seinou

Právě této cukrárně vděčí Pařížané za vzkříšení tradiční francouzské cukrovinky. Éclair v překladu znamená „světelný záblesk“, těžko ale říct, jestli je to proto, že tyto „eklérky“, jak se jim také česky někdy říká, mizí v milovnících sladkého rychlostí blesku. Tajemství jejich jedinečné chuti spočívá v dokonalém sladění odpalovaného těsta a jemné, čerstvě zhotovené náplně.

Ve Francii jsou „eklérky“ rovněž oblíbeným sladkým dárkem. Pod skleněnou vitrínou je v Éclair de Génie (14 Rue Pavée; Métro Saint Paul) úhledně vyskládáno všechno to karamelové štěstí, stačí si vybrat. Nejlákavější „eklérky“ chutnají po šťavnatých plodech citrusu yuzu, mučence či třeba tradičnějších malinách.

Víte, že…

Historie oslnivých „eklérek“ se začala psát už na přelomu osmnáctého a devatenáctého století? Pro královskou rodinu je stvořil cukrář s poetickým jménem Marie-Antoine Careme.

7. La Pâtisserie des Rêves: Když se sny stanou skutečností…

La Pâtisserie des RêvesLa Pâtisserie des RêvesFoto: Paris by Mouth, Flickr

La Pâtisserie des Rêves (93 Rue du Bac) v překladu znamená – cukrárna snů. Každý dezert je sám o sobě vrcholnou uměleckou kreací, která je ukryta pod skleněným poklopem zavěšeným pod stropem. Poklopy se zvedají podle toho, pro jaký dezert se hosté rozhodnou.

Za všemi těmi díly stojí mistr cukrář Phillippe Conticini, který klasické francouzské cukrářství pojímá překvapivě a inovátorsky. Proslavily ho především experimenty se solí. Při první návštěvě sáhněte třeba po favoritech v podobě sladkého Saint-Honoré, Tarte Tatin nebo Paris Brest. Zakousněte se do baculatého koláčku s francouzským šarmem – madlenky, který podle Marcela Prousta vyvolává vzpomínky na dětství a po kterém vás zaplaví pocit lahodného požitku. 

Tip pro vás…

Mlsání a nakupování jde v Paříži náramně dohromady. Právě proto se cukrárna La Pâtisserie des Rêves usídlila také v BHV Marais (52 Rue de Rivoli), tradičním obchodním domě situovaném v srdci historické městské čtvrti Marais, v níž se dokonale snoubí historie s moderní dobou.

Francie (Paříž)

Vezměte si Paříž do dlaně

Vyberte si jeden z našich 63 zájezdů do Paříže

Zobrazit aktuální zájezdy do Paříže

Nejbližší volný zájezd odlétá již 23. března


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/7-nejlepsich-cukraren-v-parizi/

Katalog Radynacestu.cz

Zašleme ihned na vaši adresu!

Katalog Radynacestu.cz Chci katalog zájezdů

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Paříže na téma: Eurovíkendy

  • volná místa
  • Praha
  • hotel 2* nebo 3*
  • snídaně
  • 11 990 Kč
  • volná místa
  • Ostrava
  • hotel 2* nebo 3* v Paříži
  • snídaně
  • 11 490 Kč

Přidejte se k nám