Belgická čokoláda: Ochutnejte tu nejlepší! A jak to bylo s pralinkami?

Barbora Klementová Barbora Klementová, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 22. 1. 2017 • Přečteno 2403x

Čokoládové pralinky jsou belgickým vynálezem a Belgie si díky nim získala světovou proslulost.

Vyberte si z našich 3 zájezdů do BelgieZobraz zájezdy

Čokoládové pralinky jsou belgickým vynálezem a Belgie si díky nim získala světovou proslulost. Vyhlášené cukrovinky značek Godiva, Neuhaus, Côte d´Or nebo Leonidas se staly známými a oblíbenými po celém světě a pralinky jsou jednou z nejčastějších věcí, kterou si lidé v Belgii kupují. Při vašem poznávání této země rozhodně nesmíte ani vy zapomenout belgický národní poklad ochutnat.

Belgičané jsou na svoje pralinky právem hrdí a v jejich výrobě jsou skutečnými mistry. Statistiky hovoří za vše. Ročně se v Belgii vyrobí na 172 000 tun pralinek, v zemi najdete kolem dvou tisíc výrobců a roční zisk z vývozu čokoládových produktů činí bezmála dvě miliardy EUR. Pralinky jsou tak nejen oblíbeným dárkem a suvenýrem, ale také významnou součástí belgické ekonomiky.

Od praslinky k pralince: Jaký je příběh čokoládové dobroty?

Všechno to začalo už v 16. století. Tehdy se čokoláda poprvé objevila v Evropě, a to zásluhou Španělů, kteří kakao dováželi především z oblasti dnešního Mexika. Belgie byla v té době pod nadvládou španělských Habsburků, a tak se kakao v roce 1635 dostalo i na její území.

Čokoláda si postupně získávala na oblibě, a to hlavně ve vyšších společenských kruzích, především ve formě nápoje. Když pak Belgie získala novou kolonii, africké Kongo, začala odtud dovážet velké množství kakaa. A tehdy už byl jen malý kousek cesty k první pralince…

Uvádí se však, že jakési prapůvodní pralinky nepocházejí z Belgie, ale z Francie. V době vlády krále Slunce Ludvíka XIV. žil ve Francii jistý vévoda de Plessis-Praslin. Ten prý jednoho dne požádal svého kuchaře, aby pro něj vytvořil nějaký sladký pamlsek. Kuchař náhodou zahlédl, jak jeden z jeho kuchtíků seškrabává ze dna hrnce zbytek rozpuštěného cukru a dostal nápad.

Opekl mandle v rozpáleném cukru a donesl je vévodovi ochutnat. Tomu mandličky obzvláště zachutnaly, začal se s výtvorem svého kuchaře chlubit dalším lidem a mandlím v cukru se podle něj začalo říkat „praslines“, tedy „praslinky“. O pár let později se pak pro ně začal používat termín pralinka („praline“).

První belgická pralinka: Dodnes můžete navštívit místo, kde byla vyrobena!

Skutečná pralinka v takové podobě, jak ji známe dnes, však vznikla právě v Belgii. V bruselské kryté pasáži Galerie svatého Huberta vytvořil Jan Neuhas, původem ze Švýcarska, v roce 1912 vůbec první plněný čokoládový bonbon s náplní z drcených mandlí.

Nadto také začal pralinky jako první prodávat v elegantních krabičkách (tzv. ballotins). Značka Neuhaus se od té doby stala jedním z nedůležitějších výrobců belgických pralinek s více než 2000 obchody v padesáti zemích po celém světě. A původní čokoládovnu, ve které vůbec první pralinka spatřila světlo světa, můžete v Bruselu navštívit dodnes.

Značka Neuhaus je společně s několika dalšími lídrem na belgickém čokoládovém trhu. K těm ostatním patří třeba Côte d´Or, největší komerční značka, jejíž produkty najdete snad v každém belgickém supermarketu. Firma Guilyan vyrábí nejčastěji pralinky ve formě mušliček, firmy Godiva nebo Leonidas rovněž patří k belgické špičce a záruce kvality.

V Belgii se však nadto nachází obrovské množství menších, často tradičních rodinných výrobců sladkých pochoutek. Tam mnohdy vyrábějí pralinky podle starých receptur předávaných z generace na generaci a nákup sladkých pamlsků je v některých z nich doslova obřadem.

Neobvyklé příchutě: Belgická devíza nové doby

Protože Belgie ztrácí pozici největšího evropského vývozce čokolády (předbíhá ji především Německo a Nizozemsko), dala se na cestu inovací. Belgičtí mistři čokolatéři hledají nové cesty, jak zemi udržet pomyslnou čokoládovou korunu. Sází hlavně na estetickou vybroušenost svých produktů, experimentují také s netradičními tvary a podobami pralinek, ale především s neobvyklými příchutěmi.

V „pralinkárnách“, které se řídí novými trendy, tak můžete ochutnat třeba pralinky s příchutí ostrého wasabi. Nebo si raději dopřejete pralinku, která chutná po černém rybízu a kardamomu? Praskající čokoládový bonbon s příchutí coca coly? Nebo jste skutečně odvážní a zlákají vás pamlsky s příchutí smažené cibulky, slaniny nebo kubánských doutníků?

Máte-li zájem ochutnat něco opravdu neobvyklého, navštivte třeba vyhlášený podnik The Chocolate Line (s pobočkami v Antverpách a Bruggách), o kterém píše dokonce proslulý Michelinův průvodce. Bývají tu k sehnání dokonce pralinky s českou becherovkou.

Kde se o belgické čokoládě dozvědět více?

Ve spoustě belgických „pralinkáren“ budete moci pozorovat výrobce přímo při práci. Hlavní výrobní postupy jsou dva. Buď čokolatéři pracují s formami, ze kterých pak vyklepávají čokoládové výtvory, nebo nejprve zformují vnitřek pralinky (tedy její náplň) a čokoládou ji obalí tak, že ji nechají proplout čokoládovým vodopádem.

Jedna z mála výroben čokolády, kterou můžete v Belgii coby turista navštívit, se nachází ve městě Tournai. V Bruselu pak najdete Muzeum kakaa a čokolády, kde se dozvíte především zajímavé informace o historii sladké pochoutky. V Bruggách pak mají interaktivní čokoládové muzeum Choco Story, které se bude líbit jak velkým, tak malým návštěvníkům.

Barbora Klementová

Barbora KlementováPrůvodceExpert

Cestování je moje droga. Prožijte se mnou to radostné očekávání zážitků.

Belgie

Objevte belgická města

Vyberte si jeden z našich 3 zájezdů do Belgie

Zobrazit aktuální zájezdy do Belgie

Nejbližší volný zájezd odlétá již 3. května





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/belgicka-cokolada/

Inspirace nad zlato!

Hezký obal? Obsah je lepší!
Najděte se, pobavte se, poučte se.

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!