Čínská kuchyně: vhodná pro všechny milovníky hůlek, rýže a pálivých pokrmů

Martin Adámek Martin Adámek, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 14. 8. 2017 • Přečteno 83x

Číňané rádi jídla vychutnávají a milují mnohachodová menu s menším porcemi. Pouze polévka je servírována každému zvlášť.

Říká se, že Číňané jsou jediný národ, který si vozí svoji kuchyni s sebou po celém světě. A je pravda, že na čínskou restauraci narazíte téměř v každém evropském či americkém městě. A to nejen v tzv. čínských čtvrtích, ale i ve městech, kde se tato asijská komunita příliš nevyskytuje.

Asijští kuchaři jsou všude a asijské restaurace nabízejí různorodé pokrmy. Často se ale stává, že kuchaři jsou z jiné části Asie a prezentují svá jídla jako čínská. Mezi „pravou čínou“ a nabídkou asijských restaurací je ale všude na světě obrovský rozdíl. Co je tedy na čínské kuchyni tak zvláštního, že se rozšířila do všech kontinentů?

Specifika čínské kuchyně

Počítejte s tím, že vám všechny jídla donesou dohromadyPočítejte s tím, že vám všechny jídla donesou dohromady

Jedním ze základních rozdílů je způsob konzumace. V Číně kromě restaurací specializujících se na zahraniční turisty nenajdete příbory. Místní ke konzumaci používají pouze hůlky. Proto jsou pokrmy rozkrájené na malé kousky, aby se mohly hůlkami nabírat. A pro Evropany je zajímavostí třeba to, že se rýže musí lepit. Pokud by se nelepila, těžko by se nabírala hůlkami.

Dalším důležitým faktorem jsou zdroje. Vzhledem k nekonečným rýžovým plantážím po celé zemi nabízejí všechny restaurace jako přílohu rýži, případně rýžové nudle. K nim se jako hlavní chod podává hlavně kuřecí nebo vepřové maso, i když je možné vyzkoušet v podstatě maso z jakéhokoli živočicha v různých úpravách.

Velkým rozdílem oproti našim zvyklostem je i to, že návštěvník restaurace obvykle nedostane konkrétní jídlo na svůj talíř. Pokud tedy přijdete do restaurace ve dvojici a objednáte si dvě jídla, přinesou vám dva prázdné talíře a jeden velký talíř, na kterém budou obě porce.

Počítá se automaticky s tím, že se o oba pokrmy rozdělíte. Vysvětlit obsluze, že chcete každý svou porci, je z důvodu jazykové i kulturní bariéry prakticky nemožné. Totéž platí při placení. Platit jinak než dohromady je velký problém.

Konkrétní jídla

Pekingská kachna Pekingská kachna

Číňané rádi jídla vychutnávají a milují mnohachodová menu s malými porcemi. Pouze polévka je servírována každému zvlášť. Z té se vše sní hůlkami a zbytek se vypije. V některých restauracích automaticky nabízejí porcelánovou lžíci. Srkání a další pro nás nepříjemné zvuky u jídla jsou v Číně zcela normální.

Co se týká polévek, pak mezi klasické patří např. ostrokyselá, která je pro nás velmi pálivá. Obsahuje kuřecí nebo vepřové maso, houby, nudle, zeleninu, a hlavně velké množství chilli. Pekingská polévka je trochu méně pálivá, ale oproti té, která se nabízí v Evropě, je doslova ohnivá. I polévka z kuřecích pařátů je o hodně ostřejší a hustší než náš kuřecí vývar.

Z dalších jídel jsou známé jarní závitky či kantonské nudle. Známé kuře kung pao kromě arašídů obsahuje i množství čili. Často se v masových směsích objevují bambusové výhonky, ocet, zázvor či sójová omáčka. Celkově je nutno počítat s tím, že každé jídlo je velmi pikantní s výraznou chutí.

Pokud máte zájem ochutnat nějakou specialitu, doporučuje se kachní maso. To se v žádném případě nepřipravuje tak jako u nás. Správná pekingská kachna je marinovaná, připravená na grilu, nakrájená na tenké plátky a zabalená v palačinkách. Kdo má rád mimořádně pikantní jídla, může zkusit vepřové nebo kuřecí po sečuánsku.

Ač to našinec možná nečeká, v Číně jsou rozšířené i ryby. Většinou se podávají v sladkokyselém nálevu, což je v Evropě také nezvyklé. Dát si rybu je však zhola nepraktické. Pokud nejste zběhlí v používání hůlek, je to problém. Přinesou vám celou rybu a část je třeba si přesunout na svůj talíř. Navíc vybrat kosti hůlkami je skutečně mimořádný výkon.

Dezerty

Sladké rýžové kuličkySladké rýžové kuličky

V Číně není snadné najít mléčné produkty a sýry. Základem dezertů je často tofu. V čínských restauracích ve světě se jí jako hlavní jídlo, ale v zemi původu tomu tak není. Chutným zákuskem jsou i knedlíčky, jejichž základ tvoří lepkavá rýže, cukr, kaštany a lotosové listy. Oblíbené jsou též různé druhy smaženého ovoce (hrušky, ananas, banány nebo liči).

Příprava jídla a stolování

Stolování v Číně nemá žádná pravidlaStolování v Číně nemá žádná pravidla

Jídlo je v Číně velmi chutné, ale není dobré příliš přemýšlet o tom, jak bylo připravováno. Nedoporučuje se ani sedět tak, abyste viděli do kuchyně. Hygienická pravidla zde totiž neplatí. Jedno kantonské přísloví říká: „Číňané snědí všechno čtyřnohé kromě stolu, všechno, co létá, kromě papírového draka, a všechno, co plave na vodě, kromě člunu“. 

Kdo má zájem, může si bez problémů objednat hadí maso, ptačí pařáty, vejce s téměř vyvinutým zárodkem a mnoho dalšího. Stolování je sice obřad, ale nám připomíná restaurace nejnižší cenové skupiny. Číňané si jídla vychutnávají, pomalu nabírají i koušou, ale neřeší, co jim spadne na stůl nebo pod něj, mluví s plnou pusou…

Po jídle je zvykem vypít sklenici zeleného čaje a malou skleničku vína. Poslední dobou stoupá obliba piva, které je ale chuťově poměrně dost odlišné od našeho.

Martin Adámek

Martin AdámekPrůvodce

Baví mě hlavně poznávat nová místa a oblasti, kde se pořád něco děje.





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/cinska-kuchyne/

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!