+420 608 261 719Napište nám
Francouzská kuchyně

Francouzská kuchyně: Vítězí tradice

Veronika Uhrová
   

Autor: Veronika Uhrová, Radynacestu.cz

Vydáno: 22. 4. 2014 | Aktualizováno: 3. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Soufflé Soufflé
0 1 2 3
Gurmánské zážitky do Francie (Paříž)
Zobrazit zájezdy

3 zájezdy na téma: Gurmánské zážitky Paříž

Víte, že...

S jídlem se ve Francii nespěchá. Hlavní jídlo obsahuje předkrm, hlavní chod doplněn zeleninou a nakonec zákusek, kterým bývá nejčastěji nějaký druh sýru, ovoce nebo sladký dezert (různé druhy pěn a krémů smíchaných s medem a ovocem nebo zmrzlina).

Francouzská kuchyně je vynikající, je velice rozmanitá a je založena na využití různých druhů koření. Nejlepší jsou ve Francii kvalitní a chutná vína nebo sýry. Nesmí však chybět jídla s mořskými plody a rybami, stejně jako zpracování masa s mnoha druhy zeleniny.

Maso

Největší odbyt má maso jehněčí, skopové, telecí a hovězí. Občas si Francouzi dají i nějakou zvěřinu (křepelky, drozdi) či jinou delikatesu, jako jsou žabí stehýnka nebo pokrmy s hlemýždi.

Standardní položkou v jídelním lístku je steak, který je připravovaný na mnoho způsobů nebo roštěnka entrecote. Nejčastěji je steak podávaný krvavý, další maso je hojně připravováno pro ragú, na pečení, smažení, dušení či mletí do různých paštik a slaných koláčů. Do paštik se přidávají i játra a ledvinky.

Zelenina

Je zvykem, že k hlavnímu jídlu se podává stejný díl masa a zeleniny. Kuchaři nejvíce používají čerstvý špenát, který se hodí k masu i rybě, fazolky, hrášek, mrkev či karotku, chřest, květák, artyčoky, dýně, tykev a baklažán. Zelenina se dále využívá do různých salátů se zálivkami a dresinky.

Tradice

Ve Francii je zvykem dát si kousek sýra (nejčastěji ementál, roquefort nebo camembert) s kvalitním vínem a přitom ulamovat francouzský bílý chléb, který má tvrdší křupavou kůrku, ale uvnitř je nadýchaný a měkký.

Ve Francii máte výběr skoro ze 400 odlišných druhů sýrů, přičemž se tvrdí, že správný sýrový dezert má obsahovat od každého druhu sýra (čerstvý, tvrdý, plísňový a dobře uložený), aby si každý vybral, co mu chutná. Francouzské víno se využívá také do jídel jako důležitá ingredience, která vytvoří unikátní chuť i vůni.

Moučníky

Mimo sýrové mísy se jako dezert vyrábí soufflé či petit fours, což je moučník obsahující oříšky, ovoce, čokoládu a šlehačku. Oblíbené jsou také flambované palačinky. Už teď se vám zajisté sbíhají sliny na francouzské dobroty. Tak dobrou chuť!

Co se vám vybaví, když se řekne "francouzská kuchyně"?

Celkem hlasovalo 35 čtenářů.

Gurmánské zážitky do Francie (Paříž)

Ochutnejte Paříž

Vyberte si jeden z našich 3 zájezdů do Paříže na téma: Gurmánské zážitky

Zobrazit aktuální zájezdy do Paříže

Nejbližší volný zájezd odlétá již 3. října


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/francouzska-kuchyne/

Katalog Radynacestu.cz

Zašleme ihned na vaši adresu!

Katalog Radynacestu.cz Chci katalog zájezdů

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Paříže na téma: Gurmánské zážitky

  • volná místa
  • Bratislava
  • hotel 2* nebo 3* v Paříži
  • snídaně
  • 12 990 Kč
  • volná místa
  • Katovice nebo Ostrava
  • hotel 2* nebo 3* v Paříži
  • snídaně
  • 12 990 Kč

Přidejte se k nám