+420 608 261 719Napište nám

Italská kuchyně: Miluje ji celý svět

   

Vydáno: 5. 3. 2014 | Aktualizováno: 7. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Italské salámy Italské salámy
0 1 2 3 4 5
Itálie
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 77 zájezdů do Itálie

Italská kuchyně patří na celém světě k těm nejoblíbenějším. Postavila základ pro kuchyni francouzskou a zásadně ovlivnila i další evropské kuchyně. Italská kuchyně je velice zdravá, navíc je jednoduchá na přípravu a je opravdu hodně pestrá.

Každý si s Itálií spojí slavnou pizzu nebo těstoviny, těch se zde vyrábí na 400 odlišných variant. To ale není vše, co je pro italskou kuchyni typické. V první řadě je důležité zmínit všelijaké pokrmy z ryb, zeleniny, masa či mořských živočichů. V Itálii jsou hodně oblíbené olivy a kvalitní druhy sýrů.

Maso

Nejoblíbenější maso je telecí, i když na své si přijdou i pojídači kuřecího masa. V mnoha případech se maso zpracovává dušením, grilováním nebo pečením. Nesmí chybět bylinky a směs koření (bazalka, šalvěj, fenykl, rozmarýn, oregano, petrželka) doplněné olivovým olejem. V jídelníčku se také objevuje zvěřina, jako například koroptve, bažanti a křepelky.

To, že Italové nejsou žádní vegetariáni, dávají znát skvělými sušenými klobáskami a sušenou šunkou prosciutto crudo, která je známá také jako pršut. Jsou to vyhlášení gurmáni, kteří dokáží připravit chutné pokrmy z plodů moře – od raků, ústřic, langust, humrů, přes mušle a kraby až po nepřeberné množství ryb.

Sýry

S těstovinami se nejčastěji používá parmezán, dále různé měkké, polotvrdé a tvrdé sýry. Nejznámější jsou jistě mascarpone, fontina, sýr z ovčího nebo kravského mléka ricottamozzarela či grana padano. Mascarpone se používá k přípravě krému do tiramisu. Z plísňových sýrů je nejoblíbenější tučný sýr gorgonzola.

Těstoviny a rýže

Těstoviny různých tvarů a délek (penne, fusilli, pipe, stelline, spaghetti a další) se podávají se směsí obsahující maso, šunku, zeleninu nebo sýr. Také rýže je zde chutná, jí se obvykle jako první chod (primo piatto), smíchaná s houbami, kuřecím masem, kukuřicí, hráškem, játry nebo korýši. Italové si rýži pěstují sami, především v oblasti pádské nížiny. Zrníčka italské rýže jsou typická svým kulatým tvarem.

Pizza

Pizza zde nabývá rozličných tvarů s kombinací různých pochutin, od zeleniny (chřest, tykvičky, baklažány, artyčoky, fenykl, rajčata, papriky) až po mořské živočichy a sýry nebo masné výrobky. Zapíjí se vínem anebo pivem. Pravá originální italská pizza pochází z Neapole, odkud se dostala i do USA.

Malé pizzy se podávají k vínu či pivu jako předkrm. Předkrmy se podávají téměř ke každému obědu a jsou, už podle názvu, tím prvním jídlem z celé plejády chodů, které Italové běžně snědí.

Sladké výrobky

Italské zmrzliny, jichž existuje spousta druhů, jsou vyhlášené díky své vynikající chuti. V podání s čerstvým ovocem poslouží jako osvěžující dezert. Moučníky se zde vyrábějí ze žloutkové pěny. Kdo by neznal italské croissanty, tiramisu nebo profiterolky se šampaňským krémem?

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 77 zájezdů do Itálie

Zobrazit aktuální zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd odlétá již 4. února


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/italska-kuchyne/

Katalog Radynacestu.cz

Zašleme ihned na vaši adresu!

Katalog Radynacestu.cz Chci katalog zájezdů

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Říma na téma: Eurovíkendy

To nejlepší z Říma + NÁKUPY VE SLEVÁCH (letecky z Ostravy – Krakova)
  • volná místa
  • Krakov nebo Ostrava
  • hotel
  • snídaně
  • 12 990 Kč

Karneval v Benátkách + MURANO (autobusem) 17. 2. – 20. 2. 2017 (4 dny)

  • volná místa
  • Ostrava, Brno nebo Praha
  • hotel
  • snídaně
  • 3 990 Kč

Přidejte se k nám