Jordánská kuchyně: Jezte jako beduíni - jehněčí, rýži a mandle

Katarína Maruškinová Katarína Maruškinová, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 2689x

Vyberte si z našich zájezdů do IzraeleZobraz zájezdy

Jordánské království má nádherné památky a krásnou přírodu, ale také skvělou, chutnou a hlavně zdravou kuchyni. Pojďme se na to, co původní obyvatelé Jordánska - beduíni jí, a jak se stravují. 

Jordánská kuchyně je typickou blízkovýchodní kuchyní, ve které nechybí vše to, co lokální zemědělství nabízí – čerstvou zeleninu, zdraví prospěšný panenský olivový olej, sladké ovoce a pro dochucení bylinky a koření. K tomu mají Jordánci rádi maso, kde vyniká zejména jejich tradice přípravy výborného jehněčího.

Kromě jehněčího je časté také kuřecí maso, hovězí a v neposlední řadě ryby. S jakými jídly se můžete na návštěvě Jordánska setkat? 

Beduinský mansaf 

Je to tradiční jídlo beduinských Jordánců. Mansaf se skládá z lahodně připravené a okořeněné rýže, na které jsou kousky jehněčího masa, připraveného ve fermentovaném jogurtu. Většinou je mansaf ještě dozdoben píniovými oříšky a mandlemi. Pokud byste zavítali do jordánské rodiny, toto jídlo by vám servírovali na velkém podnose, ze kterého si nakládá na talíř celá rodina a jídlo se často podává na zemi.

Společné stravování rodiny a blízkých je ostatně pro arabskou kulturu velmi typické. Podobné mansafu je jídlo, které se jmenuje maqloubeh a skládá se opět z rýže a lahodných kousků jehněčího nebo kuřecího masa. Na rozdíl od mansafu je jeho součástí také grilovaná zelenina a podává se s kořeněným jogurtem. 

I vegetariáni si přijdou na své!

Je pravdou, že arabské národy milují maso, nicméně to neznamená, že by cestovatel-vegetarián zůstal v Jordánsku o hladu! Jordánská kuchyně totiž nabízí takzvané mezze, kde o zeleninu a luštěniny není nouze! Slovo mezze je z perského mazídan, což znamená ochutnat. Jsou to tudíž malé talířky s různými druhy předjídel, které dohromady můžou také vydat za celé jídlo.

Co v mezze nejčastěji naleznete? Například známou pastu hummus z cizrny nebo ful medammes – vařené boby dochucené kmínem a česnekem. Mezi talířky s mezze naleznete taky nakládané olivy a lilky nebo salát tabouleh, který se připravuje z petrželky, rajčat a bulguru. 

Tradiční jordánská snídaně

Ta se skládá z bílkovin ve formě sýrů, například sýr šenkliš – kozí nebo kravský sýr ve formě kuliček, které jsou obaleny v tymiánu nebo pepři. Ještě častěji ale Jordánci ke snídani servírují labneh, který my známe jako řecký jogurt. Na stole také nechybí panenský olivový olej, většinou domácí výroby.

Ten se jí spolu s labneh nebo se zaatarem – aromatickou směsí koření, kde tvoří základ orgáno, bazalka a saturejka, doplněn o sezamové semínko a takzvaný sumac. Zaatar je také základní kořeninovou směsí jordánské kuchyně.

Katarína Maruškinová

Katarína MaruškinováPrůvodceExpert

Provázení není o suchých historických faktech.

Izrael

Izrael na vlastní oči

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Izraele

Zobrazit aktuální zájezdy do Izraele

Nejbližší volný zájezd již 20. února




URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/jordanska-kuchyne/

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!