+420 608 261 719Napište nám

Marocká kuchyně: Jaká je? Především zdravá a rozmanitá...

Katarína Maruškinová
   

Autor: Katarína Maruškinová, Radynacestu.cz

Vydáno: 2. 2. 2015 | Aktualizováno: 4. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Pastilla Pastilla
0 1 2 3 4 5

Jaká je marocká kuchyně? Je především zdravá a spojuje v sobě prvky středozemní, berberské, španělské a francouzské kuchyně. Dá se říci, že každá země a kultura, která na území Maroka pronikla, tu zanechala své stopy v podobě jídla nebo chutě. 

Berberské stravování

Berbeři, původní obyvatelé Maroka, jsou typičtí svou láskou k zelenině, která se na celém území Maroka pěstuje. Pravé a tradiční berberské jedlo je kuskus, který se podává v téměř každé marocké rodině v pátek, po příchodů mužů ze společné modlitby v mešitě.

Ačkoliv kuskus může být s hovězím nebo kuřecím masem, ten pravý se nazývá couscous sept legumes, což znamená kuskus sedmí druhů zeleniny – nad párou připravený kuskus je tak podáván s do měkka uvařenou mrkví, cuketou, lilkem, kedlubnou, tykví, cizrnou a paprikou. Proč právě sedm druhů zeleniny? Tato tradice patrně pochází ze židovské marocké komunity, kde je sedmička šťastným číslem. 

Pokud se kuskus podává s masem, nezřídka je dozdobeno praženými mandlemi a taky tfayou – karamelizovanou cibulí smíchanou s rozinkami

Když se řekne tadžín

Pod slovem tadžín si můžeme představit dvě věci – jednak je to termín označující tradiční nádobí z vypalované hlíny, ve kterém se připravuje a podává téměř jakékoliv marocké jídlo. Tadžín je také označení pro jídlo, které se skládá z kousků masa, doplněné zeleninou. Můžeme se tak setkat s tadžínem kuřecím, který se podává s vařenou zeleninou nebo s citronem a olivami. U hovězího tadžínu jsou zase jako příloha sušené švěstky a oříšky. 

Stopy španělské Andalusie

Ty nalezneme například v typické feské pastille. Pastilla je sladké pečivo z listového těsta, plněné kuřecím nebo rybím masem a posypané cukrem a skořicí. Pro vegetariány je tady bezmasá podoba pastilly plněné vajíčkem. Pastilla je velice podobné saharské pizze – madfouně, která se připravuje na marockém jihu

Když chcete něco malého

Marocká polévka haríra ze zeleniny a cizrny vás zahřeje a také zasytí. Během postního měsíce Ramadán se podává se sladkým pečivem šebakia a datlemi, které vytváří zajímavý kontrast k její kořeněné chuti. V letních měsících zase dobře padne pochoutka s francouzským názvem Sadade Varié, z nadrobno nakrájených kousků zeleniny a rýže uprostřed talíře.

Marocký salát naopak pozůstáva ze směsi rajčat, cibule, vajíčka s olivou jako dekorací. Podává se také jako předjídlo. 

 


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/marocka-kuchyne/

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Drážďan na téma: Adventní zájezdy

Adventní Drážďany (autobusem z Prahy) 17. 12. – 17. 12. 2016 (1 den)

Adventní Drážďany (autobusem z Prahy)
  • volná místa
  • Ústí nad Labem nebo Praha
  • bez ubytování
  • bez stravy
  • 450 Kč

Adventní Vídeň (autobusem z Brna) 17. 12. – 17. 12. 2016 (1 den)

Adventní Vídeň  (autobusem z Brna)
  • volná místa
  • Mikulov nebo Brno
  • bez ubytování
  • bez stravy
  • 450 Kč

Přidejte se k nám