Pařížské speciality: Jídlo musí být zážitkem

Veronika Uhrová Veronika Uhrová, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 11557x

Co region ve Francii, to jiná specialita. Právě v Paříži můžete okusit jakoukoliv lahůdku z každého regionu.

Vyberte si z našich 50 zájezdů do PařížeZobraz zájezdy

Tip pro vás

Při placení nezapomeňte na spropitné, obvykle se číšníkovi nechává deset procent z celkového účtu.

Ochutnejte typickou pařížskou kuchyni, velmi mile vás překvapí širokým výběrem a lahodnou chutí. Jídlo pro Francouze znamená mnohem víc než pouhá nutnost přijímat potravu.

Jídlo je pro Francouze společenská událost, je to požitek pro oči i pro chuťové buňky. I ti nejnáročnější jedinci, kteří jsou vytížení na stolování, proto budou ve Francii spokojeni a snad i naladěni pro další návštěvu.

Francouzský způsob stravování

Francouzi snídají skromněji, více času věnují obědu (až dvě hodiny), který je v restauracích o polovinu levnější než večeře. Většina restaurací se otevírá po osmé hodině večerní a po aperitivu, kterým bývá např. šampaňské nebo tzv. kir, se podává malá chuťovka (amuse-gueule), pak následuje výběr hlavního chodu buď a lá carte nebo menu.

První varianta je dražší. Dnes už se naštěstí neočekává, že si hosté dají čtyři chody, ale většinou se podává předkrm (entrée) a hlavní jídlo (plat principal) nebo hlavní chod se zákuskem a kávou. Víno (vin) se podává k jídlu, nikoli po něm. Pokud si chcete dát tradiční domácí jídla, navštivte brasserii – lidovou restauraci. Číšníky oslovujte Monsieur, číšnice Madame a mladým ženám říkejte Mademoiselle.

Typická pařížská kuchyně

Paříž lahodí nejen vašemu oku, díky velkému množství pamětihodností, ale i vašim chuťovým buňkám. Francouzská metropole nabízí mnoho tradičních jídel, na kterých si pochutná každý. Paříž je taktéž unikátní v tom, že sdružuje veškeré speciality jednotlivých francouzských regionů.

Předkrmy

V každé tradiční francouzské hospůdce či restauraci byste rozhodně neměli vynechat předkrm, jelikož největší speciality můžete právě ochutnat v podobě předkrmu, kterému se říká ve Francii entrée. Mezi nejtypičtější a zároveň nechutnější předkrmy můžeme řadit právě escargots a la Bourguignonne (šneci po Burguňsku), kteří se podávají na bylinkovém másle s bagetkou, a to v počtu 6, v případě většího předkrmu i ve 12 kusech.

Typickým předkrmem jsou tzv. fois gras, což jsou ztučnělá, nejjemnější játra nejvyšší kvality, a to buď z kachny, nebo z husy. Pokud chcete ochutnat všechny místní speciality, rozhodně byste neměli vynechat cuisses de grenouilles (žabí stehýnka), které jsou vždy prvotřídní kvality a upravené na nejrůznější způsoby.

Pokrmy z masa

Pokud máte rádi hovězí, ochutnejte boeuf bourguignon, což je hovězí dušená pečeně s vynikající omáčkou nebo pot-au-feu (eintopf s hovězím a drůbežím masem a se zeleninou). Milovníci drůbežího masa mohou vyzkoušet kohouta na červeném víně zvané coq au vin.

Pokud preferujete ryby a mořské plody, nebudete zklamaní, jestliže ochutnáte bouillase (směs mořských ryb, která se připravuje v jedné nádobě), brochettes de coquilles Saint-Jacques (špízy s mušlemi), fruits de mer (klasické plody moře – často podávané syrové) nebo vynikající moules mariniéres (očesnekované mušle na bílém víně). Zajímavou chuť mají i quenelles de brochet (knedlíčky ze štičího masa, vajec a smetany).

Dalšími výtečnými pařížskými pokrmy jsou confit de canard (konfitovaná kachna), či canard a l´orange (kachna na pomerančích), cotes de porc aux herbes (vepřová kotleta v bylinkové omáčce), gigot d’agneau aux morilles (jehněčí kýta se smrži), homard á l’armoricaine (humr v omáčce z rajčat s česnekem, vínem, bylinkami a koňakem) a v neposlední řadě také noisettes d’agneau (jehněčí kotlety pečené na másle).

Něco pro vegetariány

Také vegetariáni si ve Francii přijdou na své. Mohou ochutnat výborné francouzské polévky, jako je např. ratatouille (vařená zelenina – zejména rajčata, cuketa a papriky s olivovým olejem, česnekem a bylinkami) nebo proslulou francouzskou cibulačku zapečenou se sýrem – soupe á l’oignin gratinée. Vegetariánským, hlavním chodem se mohou stát zapečené brambory se smetanou a sýrem (gratin dauphinois).

Opravdové speciality

Největší gurmáni (a zároveň odvážlivci) mohou vyzkoušet zdejší speciality, jimiž jsou écrevisses á la nage (říční raci vaření v kořeněném vývaru) a naprostou místní delikatesu escargots á la bourbuignonne, pod jejímž názvem se skrývají vaření hlemýždi podáváni v ulitách.

Sladké potěšení

Po obědě je na řadě sladký dezert. A je z čeho vybírat. Pod názvem tarte Tatin se v jídelním lístku schovává vynikající obrácený jablkový koláč s karamelem. Profitelores jsou větrníčky s vanilkovou zmrzlinou a čokoládovou polevou – hříšná kombinace skvělých chutí.

Jestli chcete poznat, jak vypadá opravdové „nebíčko v ústech“, vychutnejte si crème brulée (teplý dezert ze žloutku, cukru, smetany a vanilky). Oblíbeným dezertem ve Francii jsou tzv. crêpes (palačinky), které připravují na různé způsoby a jsou lehčí než vzduch.

Palačinky můžete nejčastěji ochutnat s jejich domácí, tradiční marmeládou nebo s čokoládou a zmrzlinou nebo s cukrem, medem a oříšky. Jakákoliv kombinace se postará o to, že vaše chuťové buňky zažijí nevšední zážitek. Jako dezert si často Francouzi dávají i samotný sýr, kterým udělají tečku za svými obědovými hody.

BON APPÉTIT!

Veronika Uhrová

Veronika UhrováPrůvodceExpert

I poznávací zájezd je dovolená, žádný maraton s deštníčky a vlaječkami.

Francie (Paříž)

Vezměte si Paříž do dlaně

Vyberte si jeden z našich 50 zájezdů do Paříže

Zobrazit aktuální zájezdy do Paříže

Nejbližší volný zájezd již 30. listopadu

Gurmánské zážitky

Objevte ráj gurmánů

Vyberte si jeden z našich zájezdů na téma: Gurmánské zážitky

Zobrazit aktuální zájezdy

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 3. října





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/mistni-speciality-v-parizi/

Doporučujeme z Francie

Nejnovější z Francie

Inspirace nad zlato!

Hezký obal? Obsah je lepší!
Najděte se, pobavte se, poučte se.

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!