+420 608 261 719Napište nám

Typická polská jídla: Bigos, žurek a pirohy

Markéta Jargusová
   

Autor: Markéta Jargusová, Radynacestu.cz

Vydáno: 25. 6. 2015 | Aktualizováno: 7. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Žurek Žurek
0 1 2 3
Polsko
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 6 zájezdů do Polska

Tip pro vás:

Ten, kdo rád ochutnává netradiční jídlo, si v Polsku přijde na své. Může ochutnat czerninu, polévku z kachní krve. Tomu, jenž má odvahu, přejeme smacznego, tedy dobrou chuť.

Polská jídla jsou plná brambor, masa, smetany, zeleniny a vajec. Mnohdy vám postačí pouze jeden chod, třeba polévka, protože jídla jsou hodně sytá. Polská kuchyně není příliš proslavená ve světě, ale kdo si myslí, že Poláci mají jen slavné bonbony Krówki a vodku, bude překvapen.

Už po staletí je Polsko kosmopolitní země. Není proto divu, že se i v polské kuchyni objevují tradice židovské, ukrajinské, ruské, německé i maďarské. Obecně se v Polsku hodně jí maso a zvěřina, husté polévky, omáčky, knedlíky a nesmíme zapomenout na brambory! Připravují se na všechny možné způsoby. 

Čechům budou blízké placki ziemniaczane. Jsou ze strouhaných brambor a do křupava usmažené cibule a k tomu se podává zakysaná smetana. To je jen kousíček od českých bramboráků. Nejen brambory nás pojí se severovýchodním sousedem. Kdo by s láskou nevzpomínal na karamelovou cukrovinku…?

Slavná kravička

Kdo nedoveze z Polska suvenýr v podobě tradičních polských sladkostí, které jsou známé po celém světě, jakoby v Polsku ani nebyl. Krówki (neboli kravičky – na obalech jsou nejčastěji vyobrazeny strakaté holštýnské krávy) jsou karamelky, které jsou na povrchu tuhé a uvnitř měkké a hodně se natahují.

První krówki (vyslovuj krufki) prý byly vyrobeny v Poznani. Ne nadarmo se říká, že to nejlepší co Polsko světu dalo, jsou „krufki“. Kdo ochutnal, musí dát této nadsázce za pravdu.

Čím Poláci nešetří?

Pro polskou kuchyni je typické, že jídla jsou velmi vydatná. Přestože vlna zdravého stravování se šíří i Polskem, nešetří se zakysanou smetanou, velmi oblíbené jsou frytki (tedy smažené brambory a hranolky) a součástí spousty jídel je zelí a vejce. K hvězdným stálicím polské kuchyně určitě patří bigos, pierogi a polévka žurek. Poláci vám nejčastěji do jídla přidají majoránku, kmín nebo kopr.

Polévka je základ

Poláci nedají dopustit na polévky. Na jídelníčcích hledejte název zupa. Polská kuchyně je plná hutných polévek, které zasytí. V létě se skvěle osvěžíte chłodnikem – chlazenou polévkou z červené řepy se zakysanou smetanou a čerstvou zeleninou. Další zupa s řepou se jmenuje Botwinka a připravuje se nejen z bulvy ale i z řapíku řepy a podává se s vejcem na tvrdo.

A samozřejmě barszcz – boršč z řepy. Vyzkoušejte i šťovíkovou polévku szczawiowa nebo polévku z okurek nakládaných v kopru. V Polsku se z žita nevyrábí jen pálenka a chleba, ale dokonce i polévka s ostrou chutí. Tradiční polévka žurek se připravuje z hovězího, případně i kuřecího, vývaru, do kterého se přidává cibule, houby, slanina a samozřejmě nechybí kysaná smetana.

A z obyčejné polévky se žurek stává přidáním směsi ze žitné mouky a vody, která se nechává několik dní kvasit. Někde vám žurek naservírují i s vejcem na tvrdo nebo s klobásou.

Střežené tajemství jménem bigos

Nic není v polské gastronomii známější než bigos. Někteří bigos považují za polévku, jiní za hlavní chod. Nicméně na bigos jen tak v polských restauracích nenarazíte. Jeho příprava totiž trvá i několik dní. Bigos se skládá z kysaného zelí, čerstvého zelí a různých druhů mas – ať už je to slanina či jiná uzenina, zvěřina, hovězí nebo vepřové maso.

Vše se vaří na mírném ohni, odstaví se a pak se znova ohřívá. Každá polská rodina má vlastní recept a ingredience, které si střeží, proto nikdy neochutnáte dva stejné. Budete-li mít možnost domácí bigos ochutnat, neváhejte ani vteřinu.

Dobrota v podobě pirohů

Pierogi, někdy je najdete na jídelním lístku pod názvem ravioly, mají tvar půlměsíce, případně jsou čtverhranné. Moc se neliší od těch ruský, určitě s nimi mají společné kořeny. Pieorgi jsou z nekynutého těsta a náplně jsou velmi rozmanité. Nejčastěji můžete ochutnat tvarohové, s mletým masem, houbami a nesmí chybět ani náplň z kysaného zelí či bramborová. Poláci je jí vařené či smažené a namáčejí si je v rozpuštěném másle.

Co k tomu?

Nejčastější přílohou k jídlu našich sousedů jsou vařené, opékané a smažené brambory (ziemniaki) nebo kaše. Poláci nejedí jen kaši bramborovou, ale často si k jídlu dají i kaši pohankovou. Najdete ji pod názvem kasza gryczna. Poláci stejně jako my sbírají houby. Kromě hub nakládají také okurky, ogórki kiszone, ty jsou vyhlášené.

Co musíte vidět a ochutnat

Při toulkách v Polsku musíte navštívit nějaké pekařství. Poláci jsou proslulí velkým množstvím druhů nejen chleba ale i různého pečiva. Když už budete hledat pekařství, poohlédněte se také po nápisu Bar mleczny. Nenalijí vám tam sice mléko, ale naservírují spoustu bezmasých jídel, jejichž základ tvoří mléčné výrobky. A v peněžence vám po této návštěvě nezůstane díra.

Ochutnat musíte i gołąbki, což je mleté hovězí maso a rýže zabalené v zelném listu, občas se přidávají i houby. Pokud narazíte na slovo golonka, neváhejte, je to vařené koleno s křenem a kysaným zelím a velmi oblíbeným je tady také dzik, tedy divočák, do jehož kůže, se před pečením vetřela majoránka a kmín.

Polsko

Za zážitky do sousedství

Vyberte si jeden z našich 6 zájezdů do Polska

Zobrazit aktuální zájezdy do Polska

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 25. března


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/polska-kuchyne/

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Krakova na téma: Víkendové zájezdy

  • volná místa
  • Poděbrady, Hradec Králové nebo Praha
  • hotel
  • snídaně
  • 2 490 Kč
  • volná místa
  • Ostrava, Frýdek-Místek nebo Český Těšín
  • snídaně
  • 750 Kč

Přidejte se k nám