+420 608 261 719Napište nám

Portské víno: Přes 80 druhů hroznů aneb tekutý poklad Portugalska

Barbora Klementová
   

Autor: Barbora Klementová, Radynacestu.cz

Vydáno: 27. 1. 2016 | Aktualizováno: 2. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Kopcovité údolí řeky Douro Kopcovité údolí řeky Douro
0 1 2 3
Portugalsko
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 11 zájezdů do Portugalska

Silné portské víno bývá označováno za perlu Portugalska. Hrozny k jeho výrobě se sklízí na severu Portugalska v kopcovitém údolí řeky Douro, která ústí ve městě Porto. Bez jeho ochutnávky vaše návštěva této země na březích Atlantiku rozhodně nebude úplná. Vydejte se tedy do malebného kraje vinic na pomyslnou první skleničku prostřednictvím našeho článku.

Portské víno je typem tzv. fortifikovaného (neboli dolihovaného) vína. Charakteristickým rysem těchto typů vín je to, že během kvasného procesu je do hroznové směsi přidán destilát s vysokým obsahem alkoholu (zpravidla vínovice). Právě díky tomuto způsobu výroby cítíme v portském sladkou a těžkou chuť a je to také důvod toho, že portské víno má vyšší procentuální podíl alkoholu než běžná vína, a to zpravidla 16–24 %.

Vinice v údolí řeky Douro: Domov portského vína

Hrozny na výrobu portského vína se pěstují výhradně v údolí řeky Douro, vzdáleném asi 60 km od města Porto. Jedná se o kopcovitou vinařskou oblast se suchým slunečným klimatem. Vinice jsou zde rozmístěny na svazích hlubokých údolí, jejichž část byla v roce 2002 dokonce zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Místní vinaři zde sklízejí přes 80 různých druhů hroznů, které poté ukládají do vinných sklepů zvaných „quintas“, z nichž některé je možné také navštívit. Několik vinařů v tomto regionu ještě zpracovává hrozny tradičním způsobem – nechávají hrozny kvasit v obrovských kamenných vanách (tzv. lagares), ve kterých muži a ženy šlapou rmut po stehna ponořenýma bosýma nohama za zvuků lidové hudby.

Jak Angličani portskému na chuť přišli…

Pěstování vinné révy má v regionu Douro hlubokou tradici. Archeologické nálezy svědčí o tom, že se zde réva pěstovala už v době obléhání Pyrenejského poloostrova Římany. Ke skutečnému rozvoji vinařství v tomto regionu došlo po vyhlášení nezávislosti země ve 12. století a svůj podíl na tom tehdy měly především zdejší kláštery, ve kterých se víno vyrábělo.

Začalo si pozvolna získávat velkou oblibu, a to i za hranicemi země. Velkým milníkem se pak stalo 17. a 18. století. Tehdy totiž Anglie válčila s Francií a Angličané si museli nechat zajít chuť na francouzská vína, na která byli do té doby zvyklí. Začali se tedy zajímat o vína z jiných zemí a zacílili přitom především na Portugalsko, kde mohli víno snadno směnit za anglickou vlnu.

A vlastně právě tehdy začala vznikat první portská vína. Víno totiž muselo bez úhony přestát dlouhou plavbu z Portugalska do Londýna a kvůli tomu jej bylo třeba vhodným způsobem upravit. Tak se do vína začala přidávat vínovice a vzniklo vůbec první portské.

Britská poptávka stoupala a angličtí obchodníci se začali v Portugalsku usazovat. Roku 1756 pak královská honorace založila Asociaci pěstitelů hroznů oblasti Alto Douro. Tím se z regionu stala vůbec první vymezená vinařská oblast na světě.

Portské a jeho typy: Co musíte ochutnat?

V Portugalsku se pěstuje více než stovka odrůd vinné révy, dvacet devět druhů je pak určeno výhradně pro výrobu portského. Málokdo ví, že portské víno se nevyrábí jen červené, ale i bílé. Červené portské se nejčastěji pije jako digestiv (tedy po jídle), kdežto svěží bílé naopak coby aperitiv (tedy před jídlem).

Mladé bílé portské se často dochucuje plátkem citronu, nebo se popíjí coby nápoj Portonic – s tonikem, ledem a citronem. Je ideálním osvěžením pro horké letní dny.

Červené portské je králem všech portských vín. Podle základního dělení se rozlišuje na vína datovaná (tedy s vyznačeným ročníkem sklizně) a nedatovaná. Nedatovaná portská vína jsou velmi běžná a dáte si je v každé portugalské restauraci. Jedná se především o druh s názvem Ruby Port – rubínově červené víno s ovocnou svěží chutí, které by se mělo pít mladé, protože zráním v láhvi se jeho kvality nikterak nezlepšují, právě naopak.

Druhým velice běžným druhem červeného portského je tzv. Tawny Port, který je uskladněn v sudech tak dlouho, dokud nezíská typickou jantarovou barvu. Jeho chuť je výrazná a můžete si zakoupit i dražší ročníkové Tawny, které mohlo zrát až 40 let.

Pokud chcete vašim chuťovým buňkám dopřát opravdu výjimečný zážitek a ochutnat to nejlepší z portských vín, sáhněte po ročníkovém portském typu Vintage. Jedná se o kvalitní sytě červené víno s praženým kořeněným aroma, někdy také s chutí zralého ovoce.

Toto víno představuje nejvyšší kvalitativní stupeň portského. Po dobu tří let bývá uloženo v sudech a poté několik let ještě dozrává v lahvích, přičemž ideální zralosti dosahuje po 20–30 letech.

Portugalsko

Jak chutná Lisabon

Vyberte si jeden z našich 11 zájezdů do Portugalska

Zobrazit aktuální zájezdy do Portugalska

Nejbližší volný zájezd odlétá již 2. března


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/portske-vino/

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Lisabonu na téma: Eurovíkendy

To nejlepší z Lisabonu (letecky z Prahy) 2. 3. – 6. 3. 2017 (5 dní)

To nejlepší z Lisabonu (letecky z Prahy)
  • volná místa
  • Praha
  • hotel 4* v Lisabonu
  • snídaně
  • 14 990 Kč
  • volná místa
  • Katovice nebo Ostrava
  • hotel 4* v Lisabonu
  • snídaně
  • 15 490 Kč

Přidejte se k nám