Rakouská kuchyně: spousta sýrů, dobrého masa a jako sladká tečka štrúdl nebo sacher

Martin Adámek Martin Adámek, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 30. 3. 2017 • Přečteno 116x

V Rakousku, jako v celé střední Evropě, jsou nedílnou součástí oběda polévky.

Vyberte si z našich 2 zájezdů do RakouskaZobraz zájezdy

Každý národ má svoji kulturu, do níž patří i vlastní kuchyně. Ta rakouská sice není tak proslavená ve světě, jako třeba italská, francouzská či řecká, ale také má co nabídnout. Vzhledem k dlouhé historii Rakouska je možné zde najít pokrmy různých etnických skupin ještě z doby habsburské monarchie.

Proto je v současné době těžké rozlišit, co je přímo rakouské, a co pochází z Maďarska či z dalších zemí císařství. Velký vliv zde zanechalo i sousední Bavorsko, ale i přes všechny tyto vlivy lze najít pokrmy či nápoje, které jsou bez jakékoli diskuse čistě rakouské. Důležitou roli při formování národní kuchyně tvoří v první řadě přírodní podmínky.

Příležitosti pro místní kuchyni

Přírodní podmínky v Rakousku jsou zásadně odlišné v západní a ve východní části země, což také způsobuje rozdíl v přípravě typických pokrmů. Na západě se nacházejí Alpy a je zde vyloženě horské podnebí – místní zemědělci tu tedy mají výborné příležitosti pro chov skotu.

Typickými pro tuto oblast jsou mléčné produkty, sýry a samozřejmě maso. Na východě potom najdeme pouze roviny, na kterých jsou zase podmínky vhodné pro pěstování kukuřice, obilí či zeleniny. V těchto místech tedy ochutnáte daleko více zeleninových příloh než v horách.

Rakouské polévky

Typická polévka s celestynskými nudlemiTypická polévka s celestynskými nudlemi

V Rakousku, jako v celé střední Evropě, jsou nedílnou součástí oběda polévky. Většinou se jedná o takové, které můžeme s drobnými rozdíly ochutnat i u nás. Velmi oblíbené jsou různé zavářky. Můžeme ochutnat výtečnou polévku s krupicovými nočky či s celestýnskými nudlemi.

Poněkud specifickou se může zdát polévka s drožďovými knedlíčky, oblíbená hlavně v Tyrolsku, a hlavně speciality štýrské kuchyně – krémová dýňová nebo velmi speciální jablečná krémová s kořením kari a kuřecí rolkou.

Speciality tyrolské kuchyně

Tyrolsko, nacházející se v srdci Alp, nabízí skutečné lahůdky, kterými se od jiných částí země velmi liší. Základem této kuchyně jsou sýry. Můžeme tedy ochutnat „sýrové špecle“, což jsou v podstatě noky vyrobené ze sýrového těsta. Většinou bývají posypané pepřem a česnekem a ozdobené osmaženou cibulkou.

Další místní specialitou jsou i knedlíčky s pivním sýrem nebo „gröstl“. To jsou vařené brambory s nakrájenými kousky většinou hovězího masa. Obvykle se na ně pokládá volské oko. Dále si zde můžete objednat štrúdl nebo tvarohový trhanec se švestkami.

Vídeňská kuchyně

Vídeňský řízekVídeňský řízek

Vzhledem k tomu, že po dlouhá staletí měl český národ vládu ve Vídni, je zcela zřejmý obrovský vliv vídeňské kuchyně i u nás. Pokud se mluví o Vídni, mnoha lidem se vybaví řízek, bramborový salát, knedlík nebo guláš.
Vídeňský řízek je zřejmě nejznámější místní specialita. Mělo by se jednat o telecí plátek v trojobalu, ale v poslední době se často připravuje i z vepřového nebo kuřecího masa.

Pokud si objednáte řízek, obvykle si k němu přejete bramborový salát. Je poměrně složité zjistit, který je skutečně podle původní receptury, neboť se restaurace od restaurace liší. V každém případě je ale jiný než náš štědrovečerní. Neměla by v něm být majonéza, ale naopak více zeleniny. Rozhodně by v něm měla být cibule, paprika, pepř a ocet.

Vídeňský knedlík je obdoba našeho houskového knedlíku. Měl by být připravován v páře a hlavním rozdílem od toho našeho je jeho tvar. Jedná se o samostatné kulovité knedlíky, nikoli o plátky.

Vídeňský guláš je příkladem přejaté kuchyně. Guláš je národním pokrmem Maďarska, i když tam se spíše používá pojem perkelt. Vliv uherské části monarchie je zde nezpochybnitelný, ale je pravdou, že si Vídeňáci tuto středoevropskou specialitu upravili podle svého. V Rakousku se výborně daří cibuli. Ta se přidává i do pravého vídeňského guláše, a to v syrovém stavu – jako ozdoba i pro zvýraznění chuti.

Zákusky

SacherSacher

Rakušané mají velmi rádi po dobrém obědě něco sladkého. Můžete zde najít celou škálu sladkostí, ale typickými pro tuto zemi je jablečný štrúdl a samozřejmě Sacherův dort. Ten je skutečně původem z Vídně, recept vymyslel zakladatel dosud existujícího hotelu Sacher, ve kterém se tento zákusek i prodává. Zajít na Sacher ale samozřejmě můžete prakticky do každé vídeňské kavárny.

Čtení na podobné témaHotel Sacher: jeden z nejznámějších hotelů Rakouska, který se řadí mezi TOP hotely světaPřečíst

Nápoje

Vídeňská kávaVídeňská káva

Asi nejznámějším rakouským nápojem je vídeňská káva, kterou údajně rádi popíjel i císař František Josef a císařovna Sisi. Jedná se o silnou kávu s mírně oslazenou šlehačkou posypanou práškovým kakaem. Měla by se podávat s dlouhou lžící a samostatným cukrem.

Ačkoli můžeme ve Vídni i v celé zemi nalézt všechny druhy nápojů, které v Evropě existují, za zvláštní zmínku stojí pivo. Vliv sousedního Bavorska je velký, proto se zde prodává mnoho druhů německého piva, ale existují i místní značky, jako např. štýrský Gösser či linecký Zipfer.

Martin Adámek

Martin AdámekPrůvodce

Baví mě hlavně poznávat nová místa a oblasti, kde se pořád něco děje.

Rakousko

Nákupy? Wellness? Vídeň...

Vyberte si jeden z našich 2 zájezdů do Rakouska

Zobrazit aktuální zájezdy do Rakouska

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 26. srpna





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/rakouska-kuchyne/

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!