+420 608 261 719Napište nám

Slovinská kuchyně: Ovlivněná ze všech stran, přesto osobitá

Markéta Jargusová
   

Autor: Markéta Jargusová, Radynacestu.cz

Vydáno: 10. 6. 2014 | Aktualizováno: 7. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Sladkovodní pstruh Sladkovodní pstruh
0 1 2 3
Slovinsko
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 2 zájezdů do Slovinska

Víte, že…

Ve Slovinsku si pochutnáte na Blitvě? Nelekejte se názvu – Blitva je směs brambor a špenátu, nejčastěji se podává jako příloha k rybě nebo masu.

Kuchyně této malé země je silně ovlivněna sousedními státy, ale kouzlo neztrácí ani slovinská tradiční selská kuchyně, kterou lze ochutnat například na turistických (eko)farmách. Pojďte s námi ochutnat zajímavá jídla osobitého kraje.

Velmi oblíbené jsou guláše, ať už maďarský či segedínský. Z italské strany sem doputovalo rizoto, pizza a nespočet druhů těstovin, nechybí ani vyhlášené italské espresso. Burek, listové či jiné těsto plněné masem nebo sýrem, je vyhlášenou lahůdkou nejen ve Slovinsku, ale i po celém Balkáně. Oblíbené jsou také čevapčiči.

Bez salátu ani ránu!

Tabu je ve Slovinsku oběd, který by neobsahoval chod v podobě salátu. V téměř každé restauraci jsou samoobslužné salátové bary. Vybírat můžete nejen ze zeleniny a ovoce, ale třeba i z luštěnin, různých dresinků nebo ochucených olejů.

Sladké tečky za celým chodem

Sladice neboli dezerty bývají také na denním menu Slovinců. Nejčastěji si pochutnávají na jablečném závinu a na tradičním koláči plněným ořechy – potica nebo nadýchané dobrotě nazvané kremna rezina připomínající konzistencí, ne však tvarem, nám dobře známý věneček. Gibanica se podává se smetanou, může být sladká – plněná jablky, mákem nebo slaná se sýrem. Tento zákusek z listového těsta pochází z oblasti Prekmurje.

Doporučujeme ochutnat

V restauracích se podávají běžně vegetariánská jídla. Často narazíte na jídla z pohanky, polenty a sóji. Ochutnejte například pohankovou kaši podávanou s kyselým zelím tzv. Žganci.

Slovinskou specialitou jsou štruklji, trochu se podobají našim ovocným knedlíkům. Slovinci je jí také se sýrem.

Na pobřeží tvoří běžnou součástí kuchyně mořské plody a ryby. Lahůdkou jsou sladkovodní pstruzi loveni v řece Soči.

Slovinci výborně suší maso  sušena mesnina a hojně konzumován je také pršut v podobě tenoučkých pásků sušené šunky. Jelikož zemi obklopují hory s četnými pastvinami pro dobytek, nikoho nepřekvapí, že zde najde skvělé sýry.

Ochutnat zmrzlinu ze slovinské sítě cukráren (slaščičarna) Cacao je nezapomenutelný zážitek.

Oblíbené nápoje

Vyhlášená jsou slovinská vína. Oblíbený je likér z borůvek, Borovničke, ve kterém jsou celé plody. Pivu, které je hořké a podobné plzeňskému, vévodí značky jako lublaňský Union nebo pivovar Laško. Chybou by bylo neochutnat pálenky Slivovka (slivovice) a Vijlemovka (meruňkovice). Oblíbenými nealkoholickými nápoji jsou džusy, slovinsky soky. Např. borovničev sok, borůvkový džus pro Čechy rarita, ve Slovinsku je zcela běžný.

Na co si dát pozor

Pozor, ve Slovinsku vám po 21:00 v obchodech neprodají žádný alkohol. Zákaz samozřejmě neplatí v restauracích a barech.

Kaditi prepovedano (bez ohledu na to, co vám to připomíná v češtině) znamená, že je v daném prostoru zakázáno kouřit. Ve většině kaváren a restaurací se kouřit nesmí. Téměř všude jsou venkovní posezení, v chladném počasí jsou k dispozici na zahrádkách deky.

Slovinsko

Za krásami Slovinska

Vyberte si jeden z našich 2 zájezdů do Slovinska

Zobrazit aktuální zájezdy do Slovinska

Nejbližší volný zájezd již 20. června


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/slovinska-kuchyne/

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Lublaně na téma: Nové zájezdy

To nejlepší ze Slovinska (autobusem) 20. 6. – 25. 6. 2017 (6 dní)

  • volná místa
  • Ostrava, Olomouc nebo Brno
  • snídaně
  • 7 990 Kč
  • volná místa
  • Ostrava, Olomouc nebo Brno
  • hotel
  • snídaně
  • 8 990 Kč

Přidejte se k nám