Španělská kuchyně: Lehká středozemní kuchyně

Jana Pracuchová Jana Pracuchová, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 2316x

Španělská gastronomie patří mezi tzv. středozemní stravování – lehké a chutné.

Vyberte si z našich 26 zájezdů do ŠpanělskaZobraz zájezdy

K cestování a poznávaní krajů neodmyslitelně patří také ochutnávání místních pokrmů, specialit a nápojů. Teprve až ochutnáte místní speciality, necháte tak prostoupit poznání až do samotného nitra vlastního já. 

Navíc místní dobroty mnohem lépe chutnají na čerstvém vzduchu, pokud si uděláte piknik v parku či na lavičce u moře, ale také místní hospůdky a bary Vám dokreslí atmosféru, kterou si budete pamatovat i po příjezdu domů.

Španělská gastronomie navíc platí za zdravou a lehkou kuchyni, která se také nazývá středozemní stravování. Nejpoužívanějšími ingrediencemi jsou olivový olej, česnek, čerstvá zelenina a ovoce, ryby či mořské plody, ale také vepřové či hovězí maso. 

Typických španělských jídel je hned několik a my vám alespoň pár z nich rádi představíme.

Paella [čti paejja]

Tento pokrm je žhavým kandidátem pro označení typické španělské jídlo. Jedná se o rýži na šafránu, grilované zelenině, s kuřecím a králičím masem. Paella se připravuje na obrovské pánvi a velmi často můžete tuto přípravu vidět přímo v ulicích měst při různých fiestách.

Původ má ve Valencii, ale objevuje se v dalších regionech Španělska a v různých obdobách např. s mořskými plody či šneky.

Gazpacho [čti gaspačo]

Jedná se o studenou zeleninovou polévku, ve které převládá chuť rajčat s česnekem. Patří sem také salátová okurka či citronová šťáva. Servíruje se za studena, jelikož má původ v horké Andalusii. 

Tortilla [čti tortijja]

Našinec by řekl omeleta s bramborami a v podstatě by se nemýlil. To, co ale tortillu odlišuje od naší omelety, je její vzhled. Pravá španělská tortilla se připravuje na oleji z vajec, brambor a cibule ve speciální dvojpánvi, která vytvaruje tortillu do výšky 2–3 cm.

Čtení na podobné témaKatalánská kuchyně aneb Co ochutnat v BarceloněPřečíst

Calderada de pescado [čti kalderada de peskado]

Můžeme přeložit jako kotlík ryb. Tento pokrm pochází z Galicie, kde má rybolov dlouhou tradici. Pokrm se připravuje z 1,5 kg čerstvých ryb, brambor, zeleniny (rajčata a papriky), česneku a nechybí také šafrán a vavřín. Zelenina se dusí do měkka a z papriky, česneku a oleje se nakonec připraví lehká omáčka, kterou se výsledný pokrm přelije.

Fabada asturiana

Hutný pokrm z bílých fazolí s jelitem, vepřovým masem, chorizem či slaninou. Podává se s křupavým pečivem a asturským sidrem.

Jana Pracuchová

Jana PracuchováPrůvodceSpecialista

Španělsko

Barcelóóóóónááááá!

Vyberte si jeden z našich 26 zájezdů do Španělska

Zobrazit aktuální zájezdy do Španělska

Nejbližší volný zájezd odlétá již 15. září





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/spanelska-kuchyne/

Doporučujeme z Španělska

Nejnovější z Španělska

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!