+420 608 261 719Napište nám

Švédská kuchyně: Tradičně selská a vydatná aneb co musíte ochutnat?

Magdaléna Jurczygová
   

Autor: Magdaléna Jurczygová, Radynacestu.cz

Vydáno: 20. 4. 2016 | Aktualizováno: 8. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Bramborový lívanec (raggmunk) Bramborový lívanec (raggmunk)
0 1 2 3 4
Švédsko
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 10 zájezdů do Švédska

Říká se, že tradiční švédská kuchyně je prostá a vydatná. Při těžkých životních podmínkách na severu bylo nejdůležitějším prvkem nasytit se, jelikož sever byl dlouhou dobu selskou zemí, převládala selská kuchyně do určité míry nad přípravou labužnických chodů. Kdo miluje ryby, maso a brambory, toho švédská kuchyně mile překvapí. Chuťově je zkrátka výborná!

Sůl a ryby – dvě neodmyslitelné součástí středověké kuchyně

Už ve středověku obyvatelé severu používali k vaření hlavně své vlastní suroviny. Pravda, že taková zelenina se objevovala v jídelníčku málo, protože se špatně pěstovala, většinou pouze kořenová zelenina, ale která jiná země umí tak dobře zpracovávat například losí maso či ryby?

Ryby byly už ve středověku důležitou součástí jídelníčku, aby je uchovali na zimu, kdy nemohli lovit, ukládali je do soli. Sůl nad zlato, říká se, ve středověku nedali na tuto součást kuchyně dopustit. Postupem času si švédská kuchyně osvojila zvyky z různých koutů země, ale i přesto si dodnes zachovává svoji autentičnost.

Dnešní kuchyně z různých koutů světa i tradičně švédská

Ani v  dnešní době nedají dopustit šéfkuchaři restaurací či obyvatelé severu na čerstvé suroviny pocházející ze Švédska. Dnešní švédská kuchyně nabízí mnoho jídel z různých koutů světa, je to proto, že vládci severu se nechali inspirovat v zahraničí a postupně si osvojily zvyky jiných gurmánských států.

Kuchyně této nádherné země se mírně odlišuje podle severu či jihu. I když je jídlo ve Švédsku drahé, byla by obrovská škoda alespoň jednou neochutnat nějakou dobrotu z její výjimečnosti. Vyzkoušet netradiční losí či sobí maso, z ryb sledě anebo lososa a to vše s výbornou omáčkou? To by byl hřích. Skandinávských dobrot je nespočet, vybrat ty nejlepší je těžké. Která švédská jídla stojí za to vyzkoušet?

Top 5 typických švédských jídel

1. Masové kuličky (köttbullar): Všichni je známe, většina z nás je vyzkoušela. Obchodní nábytkářská velmoc severu IKEA nedá na nejznámější švédský pokrm dopustit, a proto se objevuje v jídelníčku ve všech obchodech s nábytkem. Vyzkoušet masové kuličky v historické restauraci, kterou vám připraví Švéd je však úplně jiným požitkářským zážitkem.

Říká se, že každá švédská rodina má svůj tradiční recept na přípravu masových kuliček. Masové kuličky se podávají většinou s bramborovou kaší (nebo vařenými bramborami), jsou přelité tradiční hnědou omáčkou a servírují se s brusinkami.

2. Bramborový lívanec (raggmunk): Jelikož je zima na severů dlouhá a studená, oblíbeným pokrmem v zimě je bramborová palačinka nebo spíše lívanec s vepřovým masem. Je to proto, že nové brambory se na přípravu tohoto pokrmu nehodí. Bramborový lívanec se podává s kousky vepřového masa a brusinkovou omáčkou.

3. Losí guláš (älggryta): Guláše milujeme všichni, avšak ten švédský kromě brambor v guláši přináší i netradiční maso, a to losí maso. Severské zvíře, maskot severských zemí, je přirozenou součástí jídelníčku. Losí maso se zpracovává na více způsobů, avšak guláš je tím nejoblíbenějším.

4. Pohřbený (marinovaný) losos (gravad lax): Skandinávské země si pochutnávají nejen na mase, ale také na rybách. Nejčastěji najdete na stole ryby jako sleď nebo losos. Gravad lax je typická skandinávská pochoutka ze syrového lososího masa obalené v mořské soli, cukru a kopru.

Maso se nechá odležet (většinou dva dny) a poté se podává s chlebem a typickou pikantní omáčkou z hořčice a kopru. Často bývá toto jídlo podávané jako předkrm.

5. Janssons frestelse: Tradiční švédské jídlo, které bývá součástí hlavně vánoční a velikonoční kuchyně. Tato švédská klasika je oblíbená i ve Finsku. Jedná se bramborový nákyp se strouhankou, cibulí, smetanou a ančovičkami.

Mlsné jazýčky potěší i švédské sladké pokrmy

Nejznámějším sladkým pokrmem je tzv. kanelbullar, velice oblíbené kynuté těsto se skořicí. Tento dezert je neodmyslitelnou součástí Švédska, nechyběl nikdy na žádném stole při čajových dýcháncích. Oblíbenou součástí dezertů jsou palačinky podávané většinou se smetanou a nečekaně s brusinkami.

Pokud mlsné jazýčky nepotěší ani palačinky či kynutá skořicová pochoutka, zaručeně neodoláte šlehačkovému dortu plněného vanilkovým krémem a marmeládou přelité lahodným zeleným marcipánem. Ptejte se po princesstårta. Neodoláte, mňam!

Švédsko

Za Vikingy? Do Švédska…

Vyberte si jeden z našich 10 zájezdů do Švédska

Zobrazit aktuální zájezdy do Švédska

Nejbližší volný zájezd odlétá již 11. května


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/svedska-kuchyne/

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Drážďan na téma: Adventní zájezdy

Adventní Drážďany (autobusem z Prahy) 17. 12. – 17. 12. 2016 (1 den)

Adventní Drážďany (autobusem z Prahy)
  • volná místa
  • Ústí nad Labem nebo Praha
  • bez ubytování
  • bez stravy
  • 450 Kč
Adventní Drážďany + KÖNIGSTEIN (autobusem z Prahy)
  • volná místa
  • Ústí nad Labem nebo Praha
  • bez ubytování
  • bez stravy
  • 470 Kč

Přidejte se k nám