+420 608 261 719Napište nám
Typická jídla v Chorvatsku

Typická jídla v Chorvatsku: Guláš z mořských plodů a vařená ryba

   

Vydáno: 9. 10. 2014 | Aktualizováno: 2. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Grilované rybky s brambory Grilované rybky s brambory
0 1 2 3

Víte, že…

K velmi oblíbeným chorvatským delikatesám patří sušená šunka, kterou Chorvaté právoplatně označují za národní pokrm? Sušenou šunku můžete ochutnat téměř ve všech restauracích, zakoupit ji můžete i v obchodech.

Pestrost, rozmanitost, různorodost a pikantnost – to jsou základní rysy chorvatské kuchyně. Každý region má svoje vlastní pokrmy a různou formu úpravy, tudíž při cestování po zemi se nesetkáte s jednotnou chutí.

Gastronomické poklady Istrie

Z gastronomického hlediska je Istrie považována za největší poklad země, jelikož zde rostou lanýže. Tyto delikatesní houby rostou zhruba 30 cm pod zemí, tudíž jsou k jejich sběru zapotřebí cvičení psi nebo mexická prasata. V luxusnějších restauracích můžete tuto pochoutku ochutnat, avšak cena pokrmu se pohybuje v astronomických výšinách. Velmi dobře chutnají restované lanýže servírované s kozím sýrem nebo zapečené lasagne s lanýži.

Tradiční pokrmy

V hojném počtu jsou na jídelníčku zastoupeny ryby, které patří k základním potravinovým surovinám. K nejtypičtějším úpravám patří ryba tzv. na lešo, tento pokrm je však pro mnohé Čechy nepoživatelný. Ryba se vaří v osolené vodě, do které se přidá zelenina, koření a vše se povaří.

Velmi chutnou úpravou ryb je grilování, tyto speciality můžete okusit nejen v restauracích, ale i v pouličních stáncích.

Restaurační menu v Záhřebu doplňuje pečená krůta nebo husa, která se servíruje s chlebovou opečenou plackou.

Typickým chorvatským jídlem je tzv. maneštra neboli hustá zeleninová polévka. V polévce nesmí chybět různorodá zelenina, která je nakrájená na větší kousky. Základ tvoří kukuřice a další luštěniny dle chuti konzumentů.

Typickým pokrmem Dalmácie je dalmatské brodetto (chorvatský guláš), které patří k místním specialitám. Brodetto se připravuje ze směsi mořských plodů a ryb, čerstvých rajčat a bylinek.

Nezbytnou přílohou a každodenním pokrmem je čerstvá zelenina, kterou Chorvaté nakupují na trhu. Výběr je opravdu rozmanitý a příprava zpracování nepřeberná. K hlavním pokrmům se podávají míchané saláty, grilovaná zelenina. Smažené zeleninové pokrmy tvoří hlavní chod.


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/typicka-jidla-v-chorvatsku/

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Vídně na téma: Adventní zájezdy

Adventní Vídeň (autobusem z Brna) 10. 12. – 10. 12. 2016 (1 den)

Adventní Vídeň  (autobusem z Brna)
  • volná místa
  • Mikulov nebo Brno
  • bez ubytování
  • bez stravy
  • 450 Kč

Adventní Drážďany (autobusem z Prahy) 17. 12. – 17. 12. 2016 (1 den)

Adventní Drážďany (autobusem z Prahy)
  • volná místa
  • Ústí nad Labem nebo Praha
  • bez ubytování
  • bez stravy
  • 450 Kč

Přidejte se k nám