Typická jídla v Chorvatsku: guláš z mořských plodů a vařená ryba

Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 41310x

Pro Chorvatsko typická jídla jako ryba na lešo, což je ryba uvařená v osolené vodě se zeleninou nebo dalmátský guláš z mořských plodů bordetto nezní lákavě, ale jiný kraj, jiný mrav.

Vyberte si z našich 5 zájezdů do ChorvatskaZobrazit zájezdy

Víte, že…

K velmi oblíbeným chorvatským delikatesám patří sušená šunka, kterou Chorvaté právoplatně označují za národní pokrm? Sušenou šunku můžete ochutnat téměř ve všech restauracích, zakoupit ji můžete i v obchodech.

Pestrost, rozmanitost, různorodost a pikantnost – to jsou základní rysy chorvatské kuchyně. Každý region má svoje vlastní pokrmy a různou formu úpravy, tudíž při cestování po zemi se nesetkáte s jednotnou chutí.

Gastronomické poklady Istrie

Z gastronomického hlediska je Istrie považována za největší poklad země, jelikož zde rostou lanýže. Tyto delikatesní houby rostou zhruba 30 cm pod zemí, tudíž jsou k jejich sběru zapotřebí cvičení psi nebo mexická prasata. V luxusnějších restauracích můžete tuto pochoutku ochutnat, avšak cena pokrmu se pohybuje v astronomických výšinách. Velmi dobře chutnají restované lanýže servírované s kozím sýrem nebo zapečené lasagne s lanýži.

Tradiční pokrmy

V hojném počtu jsou na jídelníčku zastoupeny ryby, které patří k základním potravinovým surovinám. K nejtypičtějším úpravám patří ryba tzv. na lešo, tento pokrm je však pro mnohé Čechy nepoživatelný. Ryba se vaří v osolené vodě, do které se přidá zelenina, koření a vše se povaří.

Velmi chutnou úpravou ryb je grilování, tyto speciality můžete okusit nejen v restauracích, ale i v pouličních stáncích.

Restaurační menu v Záhřebu doplňuje pečená krůta nebo husa, která se servíruje s chlebovou opečenou plackou.

Typickým chorvatským jídlem je tzv. maneštra neboli hustá zeleninová polévka. V polévce nesmí chybět různorodá zelenina, která je nakrájená na větší kousky. Základ tvoří kukuřice a další luštěniny dle chuti konzumentů.

Typickým pokrmem Dalmácie je dalmatské brodetto (chorvatský guláš), které patří k místním specialitám. Brodetto se připravuje ze směsi mořských plodů a ryb, čerstvých rajčat a bylinek.

Nezbytnou přílohou a každodenním pokrmem je čerstvá zelenina, kterou Chorvaté nakupují na trhu. Výběr je opravdu rozmanitý a příprava zpracování nepřeberná. K hlavním pokrmům se podávají míchané saláty, grilovaná zelenina. Smažené zeleninové pokrmy tvoří hlavní chod.

Chorvatsko

Odhalte chorvatská tajemství

Vyberte si jeden z našich 5 zájezdů do Chorvatska

Zájezdy do Chorvatska

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 25. května



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/typicka-jidla-v-chorvatsku/



Doporučujeme z Chorvatska

Nejnovější z Chorvatska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024