+420 608 261 719Napište nám

Cviček: Víno s roztomilým názvem, patří k nejoblíbenějším slovinským vínům

Markéta Jargusová
   

Autor: Markéta Jargusová, Radynacestu.cz

Vydáno: 13. 1. 2015 | Aktualizováno: 8. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Od roku 1970 se Cviček vyrábí pouze smícháním tří odrůd Od roku 1970 se Cviček vyrábí pouze smícháním tří odrůd
0 1 2
Slovinsko
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 2 zájezdů do Slovinska

Víte, že…

Roztomilý slovinský název „Cviček“ byl odvozen nejspíše z němčiny z výrazu zwicken s významem štípat nebo lámat? Pravděpodobně pro svou nakyslou chuť.

Při svých toulkách po Slovinsku byste si neměli nechat ujít příležitost ochutnat slovinská vína, zvláště pak specialitu z okolí města nazvaného Novo město. Víno s velmi neobvyklou chutí i názvem – Cviček.

Hrozny, ze kterých se Cviček vyrábí, se pěstují výhradně v jihovýchodní části slovinské oblasti Dolenjska.

Slovinská vína získávají na oblibě nejen v Evropě, ale také ve světě. Cviček se ale vyrábí spíše pro domácí, slovinskou, potřebu. Výhodou však je, že k dostání i ochutnání je téměř všude a stejně tak vám ho nabídnou v restauracích či barech jako první volbu, optáte-li se na tip, jaké slovinské víno ochutnat.

Pít a neopít se

K dalším výhodám se určitě řadí fakt, že Cviček patří mezi slovinská vína, která mají nízký obsah alkoholu, přibližně kolem 9 %. V oficiálních popisech vína se udává od 8,510 %. Takže vydržíte ochutnávat déle.

Nízký obsah alkoholu mu vynesl také označení víno dietní, což je výhodou hlavně v gastronomii.

Až 12 odrůd v receptuře

Cviček barvou připomíná brusinky, má tmavě růžovou barvu, nebo velmi světlou červenou. Záleží na osobním pojetí. Víno je suché, má mírně nakyslou chuť a je velmi osvěžují, zvláště pak když je chlazené.

Výrobní tajemství spočívalo v mísení bílých a červených hroznů. Cviček byl původně vyráběn z více druhů odrůd hroznů, které se pěstovaly v oblasti Dolenjska. Traduje se, že se původně používalo až 12 odrůd, ale místní lidé říkají, že jde o silnou nadsázku.

Jméno mu dal Pirc

Od roku 1970 se Cviček vyrábí pouze smícháním tří odrůd – Žametovka, Kraljevina a Modra Frankija asi v poměru 70 : 20 : 10. Vždy také záleží na místní každoroční úrodě.

Cviček není ale žádný mladík. První zmínky v podobě zápisků o víně pochází už ze 17. století.

Víno jako první pojmenoval Gustav Pirc v roce 1895 na veřejné degustaci a název Cviček se ujal.

Slovinsko

Za krásami Slovinska

Vyberte si jeden z našich 2 zájezdů do Slovinska

Zobrazit aktuální zájezdy do Slovinska

Nejbližší volný zájezd již 20. června


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/vino-cvicek/

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Lublaně na téma: Nové zájezdy

To nejlepší ze Slovinska (autobusem) 20. 6. – 25. 6. 2017 (6 dní)

  • volná místa
  • Ostrava, Olomouc nebo Brno
  • snídaně
  • 7 990 Kč
  • volná místa
  • Ostrava, Olomouc nebo Brno
  • hotel
  • snídaně
  • 8 990 Kč

Přidejte se k nám