Japonská kuchyně aneb Bez jídla Japonsko nepoznáte

Barbora Klementová Barbora Klementová, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 7. 7. 2017 • Přečteno 299x

Japonsko je skutečným rájem milovníků dobrého jídla.

Vyberte si z našich 2 zájezdů do JaponskaZobraz zájezdy

Objevování rozmanitosti japonské kuchyně představuje velmi důležitou součást poznávání Japonska. Pokud neochutnáte čerstvé suši přímo z rybího trhu, nedáte si nudle, tempuru nebo něco jiného z nepřeberného množství japonských specialit, bude váš zážitek z návštěvy této země jen stěží úplný. Zdejší kuchyně je totiž sama o sobě dostatečně dobrým důvodem, proč Japonsko navštívit.

Japonsko je skutečným rájem milovníků dobrého jídla. Ochutnávání místních specialit je zároveň jedním velkým dobrodružstvím, protože v Japonsku se velmi pravděpodobně setkáte se surovinami a kombinacemi chutí, které jste ještě nikdy v životě nevyzkoušeli. Leckdy sice nebudete přesně vědět, co vlastně máte na talíři, o to více však můžete nechat pracovat své chuťové pohárky.

Odhoďte myšlení Evropana a prostě ochutnejte!

Důležitá je prezentace pokrmuDůležitá je prezentace pokrmu

Během japonských ochutnávek se rozhodně nemusíte bát vyzkoušet, co se vám zlíbí. Japonci jsou pověstní tím, že si na dobré jídlo potrpí a připravují je zásadně z čerstvých a kvalitních surovin. Abyste si zdejší gastronomii plně vychutnali, zkuste se na chvíli oprostit od zažitých stereotypů. To, co se v Evropě vaří, Japonci často jedí syrové. To, co Evropané vzájemně nekombinují, tvoří v Japonsku lahodné spojení.

Japonci kladou při vaření velký důraz na harmonické propojení jednotlivých ingrediencí a celkovou chuťovou vyváženost. Mimořádně důležitá je také prezentace jídla. Japonci jsou národem s hluboce vyvinutým estetickým cítěním, což se odráží i na vzhledu pokrmů.

To, co v Japonsku dostanete naservírováno, bývá vyladěno do nejmenších detailů a představuje téměř vždy skutečnou pastvu pro oči. V dobrých restauracích bývají pokrmy dokonce barevně sladěny s použitým nádobím.

Japonské bílé zlato není sůl

Japonská rýžeJaponská rýže

Není snad ani možné vyjmenovat všechny ty vynikající japonské speciality. Každý region má své vlastní tradiční lahůdky a Japonci navíc přejímají západní jídla a upravují je k obrazu svému, z čehož leckdy vycházejí velmi zajímavé pokrmy.

Ať už se vydáte kamkoli, na vaší kulinářské cestě Japonskem vás bude zaručeně provázet rýže. Tu budete v Japonsku dostávat buď v misce coby přílohu nebo se s ní setkáte v nejrůznějších pokrmech.

Rýže je absolutním základem japonské kuchyně, má ale také důležitý historický a náboženský význam. V minulosti se používala jako platidlo, sloužila a dodnes slouží coby obětina buddhistickým i šintoistickým božstvům a sám japonský císař do dnešních dob tradičně pěstuje rýži na malém políčku v zahradách Císařského paláce v Tokiu.

Každý, kdo někdy ochutnal suši, moc dobře ví, že japonská rýže se od té, na kterou jsme zvyklí u nás, liší. Jedná se o krátkozrnnou rýži, která je speciálně vyšlechtěná tak, aby byla lepivá.

V japonských obchodech seženete tradičně dva druhy rýže, z nichž jedna nese označení „lepkavá“ (močigome), užívá se pro přípravu některých pokrmů a pečou se z ní rýžové koláčky moči. Rýže označovaná jako „nelepkavá“ (uručimai), jejíž užití je častější, má stále daleko lepivější konzistenci než rýže na Západě.

Všudypřítomná sója a japonské nudle

Nudle rámenNudle rámen

Další nezbytnou součástí japonského jídelníčku je sója, vynikající zdroj bílkovin. Nejčastěji se setkáte s různými úpravami sójového tvarohu tofu, sraženiny ze sójového mléka, který se do Japonska dostal z Číny již ve 12. století. Jedním z důležitých dochucovacích prostředků je pak hustá pasta miso, která se vyrábí fermentací sójových bobů a obilnin.

Naprosto nepostradatelná je pak sójová omáčka. Až budete večer popíjet sklenku piva nebo saké, zobejte přitom vynikající vařené a osolené zelené sójové lusky (edamame).

Velmi běžné a často nejlevnější jsou v Japonsku nudlové pokrmy. Zpravidla se setkáte se třemi základními typy nudlí. Nudle rámen jsou vaječné nudle původem z Číny. Daleko častější je však v Japonsku dvojice soba a udon. Soba jsou tenké hnědé pohankové nudle, udon pak silné bílé pšeničné.

Můžete si je dát na stovky různých způsobů, vynikající jsou třeba v silném vývaru ovoněném plátky kacuobuši, fermentovaného sušeného uzeného tuňáka. Pokud před názvem nudlí uvidíte slovíčko „zaru“ (např. zaru-udon), jedná se vždy o studený nudlový pokrm.

Zelenina, ovoce a mořské řasy

Těšte se na různé druhy zeleniny i ovoceTěšte se na různé druhy zeleniny i ovoce

Jestliže neholdujete masu, bude pro vás Japonsko pozemským rájem. V Japonsku se pěstuje velké množství Evropanům leckdy neznámých druhů zeleniny i ovoce. Hojně užívaný je zelený japonský křen wasabi, který běžně seženete buď čerstvý nebo ve formě pasty či prášku.

Důležitou součástí téměř všech pokrmů je nakládaná zelenina cukemono. V ní najdete nejčastěji čínské zelí, ředkve, bambusové výhonky, japonský lilek nasu, zázvor, okurky nebo tuříny, které jsou naloženy v soli nebo kyselém nálevu. Často se setkáte také s tzv. „japonskou švestkou“, druhem plané meruňky, která se v Japonsku jí ke slaným pokrmům.

Japonci také hojně využívají nejrůznější mořské řasy. Nejvíce řasu nori, z níž se vyrábějí tenké plátky používané při výrobě suši nebo k dochucení nudlí a rýže. V polévkách a salátech narazíte zejména na velmi zdravou řasu wakame, k ochucování pokrmů se zase využívá hlavně řasa kombu.

Milovníci ryb a mořských plodů, mějte se na pozoru!

Ryby na tisíc způsobůRyby na tisíc způsobů

Když už je řeč o moři, nesmíme zapomenout na to, že Japonsko je ostrovním státem a moře je obklopuje ze všech stran. Je také bohatým zdrojem potravin. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na plodech moře, vězte, že z Japonska se vám nebude chtít jen tak odjíždět.

Japonsku byl po dlouhá staletí dodržován zákaz konzumace masa, který se ovšem nevztahoval na ryby. Rozmanitost ryb a mořských plodů, které Japonci pojídají, je takřka neuvěřitelná. Uvádí se, že v Japonsku se běžně konzumuje na 3000 druhů ryb.

Názvy některých z nich ani nemají český ekvivalent. Pochutnáte si tu skutečně na lecjaké rybě, ale nikdy na sumci. Japonské pověsti totiž tvrdí, že pod ostrovy žije velký bájný sumec a ten, když se rozzlobí, hází ocasem tak mocně, že způsobuje zemětřesení. Proto není radno jej dráždit.

Pozor na legendární smrtelně jedovatou fugu!

Sušená ryba fuguSušená ryba fugu

Ryby se v Japonsku často konzumují syrové ve formě suši nebo sašimi (tenké syrové plátky rybího masa), ale také vařené, grilované, smažené nebo třeba naložené do octa. Často se setkáte s delikátním sytě oranžovým masem mořského ježka (uni), sladkovodním úhořem (unagi) nebo mořským úhořem (anago).

Velmi důležitý je pro japonskou kuchyni tuňák, přičemž Japonci rozlišují malého tuňáka (kacuo) a většího (maguro). Maso z tuňáka se draží a jeho ceny často stoupají do astronomických výšek.

Rybou s univerzálním použitím je platýz (hirame), vynikající je také pražma (tai) nebo mořský ďas (anko), jehož játra se nakládají do octa. V Japonsku se pojídá také velké množství raků a krabů. Především na podzim vyzkoušejte chlupatého kraba kegani, který se pomalu vaří ve vodě a ochucuje kyselou omáčkou sanize.

Krevety (ebi) jsou téměř všudypřítomné, stejně jako nejrůznější druhy chobotnic. Chobotnici si dejte grilovanou nebo v pokrmu takoyaki, což jsou kuličky s kousky chobotnice zalité speciální omáčkou, podobnou worcesterské omáčce. V Japonsku si můžete dopřát i různé druhy mušlí, nejčastěji kaki. Můžete si je objednat na mnoho způsobů, třeba dušené s rýží v pokrmu s názvem kakimuši.

Legendární lahůdkou je ryba fugu. Cení se její lahodná chuť, ale pokud není správně upravena, je vysoce nebezpečná. V játrech a vaječnících této nevzhledné rybky jsou totiž obsaženy smrtelně jedovaté toxiny, jejichž pozření vede k velmi rychlé smrti. Na přípravu této rybí pochoutky proto musí kuchaři skládat speciální státní zkoušky.

Pokud máte trochu kuráže, bude pro vás ochutnávka výtečného a bohatého „fugu-menu“ skutečně nezapomenutelným zážitkem.

Japonsko a masožrouti

Masu Japonci v minulosti neholdovali, v této buddhistické zemi se maso prakticky vůbec nejedlo od 9. do 19. století. Po uvolnění zákazu konzumace masa v roce 1868 si získalo velkou oblibu a objevilo se množství vynikajících masitých specialit. Masožrouti musí v Japonsku ochutnat především steak z proslulého hovězího z Kóbe, které je prý nejdražším hovězím na světě a jehož vývoz za hranice Japonska je přísně zakázán.

Běžné hovězí si můžete dopřát třeba v podobě pokrmu sukiyaki, kdy se tenké plátky hovězího nejprve orestují a posléze smíchají s tenkými nudlemi, houbami a listovou zeleninou. Preferujete-li drůbež, ochutnejte kuřecí špíz jakitori podávaný s pikantní omáčkou. Pro milovníky vepřového jsou tu třeba vynikající smažené vepřové kotlety tonkacu.

Sladká tečka na závěr

WagašiWagaši

A co když vás po jídle přepadne chuť na něco sladkého? Japonci po jídle nejčastěji konzumují ovoce, ovocné želé nebo zmrzlinu. Pro neutralizaci chutí se často podává osvěžující sorbet z citrónu a zázvoru, vyzkoušet můžete i sytě zelenou zmrzlinu vyráběnou z čaje matcha.

I když v Japonsku nebývá zvykem objednat si po jídle moučník, Japonci sladkosti (wagaši) milují. Hojně při jejich přípravě využívají hlavně rýži a také sladkou pastu z červených fazolí azuki, které se říká anko.

Barbora Klementová

Barbora KlementováPrůvodceExpert

Těmito místy Vás provedu osobně

Vyberte si z mého zájezdu

Japonsko

Japonsko… Víc než zážitek!

Vyberte si jeden z našich 2 zájezdů do Japonska

Zobrazit aktuální zájezdy do Japonska

Nejbližší volný zájezd odlétá již 7. května





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/japonska-kuchyne-aneb-bez-jidla-japonsko-nepoznate/

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!