Maďarské víno: Kam se vydat a jaké ochutnat?

Barbora Šupíková Barbora Šupíková, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 21. 1. 2017 • Přečteno 350x

Poradíme vám, jaká maďarská vína ochutnat a kam se za nimi vydat.

Vyberte si z našich 4 zájezdů do MaďarskaZobraz zájezdy

Tip pro vás: 

K maďarským vínům je nejlepší zakousnout pagáče (pogácsa) nebo chleba se sádlem (zsíros kenyér).

V klidu se posadit, dát si skleničku dobrého vína, vychutnat si pohled do vinohradů a užít si jedinečnost okamžiku. Idylka. V Maďarsku, pohostinné zemi par excellence, to bez ochutnávky místního vyhlášeného vína snad ani nejde. Tápete, které víno si nalít? Představujeme vám maďarská vína a jejich zajímavosti.

Pro pěstování vína jsou v Maďarsku ideální podmínky: mírné klima, rozmanitost půd, ostré slunce, bohaté srážky, pracovitost místních vinařů… V celé zemi je registrováno přes dvacet vinařských oblastí. Některé produkují zejména bílá vína, jiné jsou naopak specialisty na tmavě červený lahodný mok. Kam se za vínem vydat a jaké ochutnat?

Víno králů a král vín

Pro pěstování vína mají v Maďarsku ideální podmínky Pro pěstování vína mají v Maďarsku ideální podmínky

Jaké víno ochutnat vám samozřejmě nejlépe poradí místní vinaři. Dozvíte se od nich například, že vlajkovou lodí maďarských vín je – jak jinak – tokajské víno. Produkuje se z 90 % na severovýchodě Maďarska, zbytek produkce pochází ze stejné vinařské oblasti na Slovensku.

Nejstarší odrůdou je tu Furmint, pěstovaný již od 17. století. A právě tyto bílé hrozny tvoří základ pro výrobu sladkých a ušlechtilých putnových vín, pravých „vín králů“, jak prohlásil král Ludvík XIV. okamžitě, jakmile tokajské víno ochutnal. Tokajské se pije nejčastěji jako dezertní víno.

Modré franky, prosím!

Při příjezdu do Maďarska přes hraniční přechod Šoproň se ihned ocitnete nejen v působivém barokním městě, ale také v centru šoproňské vinařské oblasti, jedné z nejstarších v zemi. Založili ji už staří Keltové v době dolem roku 300 př. n. l. a produkce vína prudce stoupla, když se Šoproň ve 13. století stala královským městem.

Z temně rudých hroznů se tu vyrábí především Kékfrankos – Modrá frankovka. Traduje se, že za doslovným překladem „modré franky“ stojí Napoleonovi vojáci, kteří si místní víno zamilovali a byli ochotni za něj platit v cenných modrých francích. Majitelé zdejších sklípků na ně proto už z dálky volali: Modré franky, prosím!

Vlajkové lodi Balatonu

Na severním břehu Balatonu se pěstují bílé odrůdy Na severním břehu Balatonu se pěstují bílé odrůdy

Kolem „maďarského moře“ Balatonu se pěstují zejména bílá vína. Jejich vlajkovou lodí je Olaszrizlink, Ryzlink vlašský. Nejznámější vinařskou oblastí na severním břehu Balatonu je Badacsony. Vinice se tu rozprostírají na svazích badacsonyského kopce, víno čerpá živiny z čedičového podloží a dosytosti využívá intenzivního slunečního záření, ještě umocněného odrážením od nekonečné hladiny Balatonu.

Na úpatí nedalekého kopce Szent György hegy se pěstují bílé hrozny, které jsou základem lahodného nasládlého vína Szürkebarát – „šedého mnicha“. Jedná se o Rulandské šedé, které své jméno získalo podle mnichů v šedých šatech, kteří sem víno přinesli.

Poměrně vzácnou a na pěstování náročnou odrůdou je Kéknyelű – víno „s modrou stopkou“. U Balatonu se jí daří a můžete ji ochutnat například ve sklepích rodu Eszterházy v Szigligetu, přímo pod zříceninou zdejšího hradu. Szigliget si ke svým pobytům oblíbili mnozí maďarští spisovatelé. Kdo ví, co vše je tu k tvorbě inspirovalo…

Cestou k Balatonu si můžete udělat vinařskou zastávku také v lázeňském městečku Hévíz. Na jeho okraji se totiž nachází „vinný kopeček“ Egregy, na kterém jeden vinný sklípek střídá druhý a výhledy do okolního údolí plného vinohradů jsou jednoduše úchvatné. Rozhodně neprohloupíte, ochutnáte-li místní víno Cserszegi fűszeres. Jedná se o maďarskou novošlechtěnou bílou odrůdu, vzniklou křížením Irsai Olivér a Tramínu. Název vína odkazuje na místo původu, sousední obec Cserszegtomaj, a kořeněnou (fűszeres) chuť vína.

Chcete kluka?

Vydejme se na sever od Balatonu do vinařské oblasti Somló a ochutnejme zdejší bílé víno Juhfark – „beraní ocas“. Víno pojmenované podle podlouhlého a kadeřavého tvaru hroznů se pěstuje pouze tady. Jde o vyhlášenou maďarskou lahůdku, po které údajně ženy rodí syny.

Kde býčí krev teče proudem…

Egerskou vlajkovou lodí je temný Bikavér Egerskou vlajkovou lodí je temný Bikavér

A kam dál? Do Egeru. Maďarský „vinařský ráj“ se nachází na severu země poblíž Bukových hor a je domovinou světoznámého vína s názvem Bikavér –  „Býčí krev". Víno, které se vyrábí minimálně ze tří dobře vybraných odrůd červeného vína, získalo svůj název od tureckých vojáků, kteří kolem města táhli na Vídeň a dlouho se jim nedařilo egerský hrad dobýt. Proto se domnívali, že se místní vojáci posilují býčí krví. A jim zatím od pusy stékalo lahodné víno…

Aby se zdejší vinaři mohli pochlubit i bílým vínem, začali pěstovat Leányku („dívčí hrozen“), lehké a hravé víno, které si nejlépe vychutnáte třeba při návštěvě nedávno otevřených sklepů přímo pod městem. Musíte ovšem přijet v ten správný čas. Jinak si rozhodně nenechte ujít návštěvu vinařského údolí Szépasszonyvölgy na okraji města. Je to „Údolí krásných žen“ – všechny jsou údajně pěkné, když se z místních sklípků odchází…

To nejlepší na konec

Nejjižnější vinařskou oblastí v Maďarsku je Villány, považovaná za jednu z deseti nejlepších vinařských oblastí světa. Pěstují tu mimo jiné bílou odrůdu Hárslevelű (Lipovina) či červenou Kadarku, víno typově blízké Rulandskému modrému. Rozhodně neprohloupíte, spojíte-li návštěvu místních sklípků s procházkou po zdejší Vinné stezce (Borút) z Villány do obce Siklós, jejíž dominantou je jeden z nejzachovalejších maďarských hradů, ve kterém se ukrýval i král Zikmund Lucemburský.

Udělejte si zastávku mezi maďarskými vinohrady a ochutnejte třeba i sladký muškát (muskotály), Cabernet Sauvignon, Meloru, Chardonnay či exkluzivní ledové víno (jégbor). Nakupte si do zásoby víno u místních vinařů nebo třeba na trzích v Budapešti, nalaďte maďarské rytmy a navoďte si trochu maďarské atmosféry, kde jen budete chtít.

Při ochutnávce i nákupu se vám bude hodit pár základních slovíček:

víno – bor
bílé / červené / růžové – fehér / vörös / rosé
sladké / polosladké / suché – édes / félédes / száraz
sklenička – pohár
jeden litr / půl litru / lahev – egy liter / fél liter / üveg
ochutnávka vína – borkóstoló
na zdraví – egészségedre!

Barbora Šupíková

Barbora ŠupíkováPrůvodceExpert

Maďarsko

Pompézní Budapešť

Vyberte si jeden z našich 4 zájezdů do Maďarska

Zobrazit aktuální zájezdy do Maďarska

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 4. března





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/madarske-vino/

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!