Švýcarská čokoláda: To jsou značky jako Nestlé, Lindt nebo Alpenrose

Romana Şenlug Romana Şenlug, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 7924x

Švýcarská čokoláda je pojmem celosvětovým, její jemnost a lahodnost jen tak někdo nepředčí.

Vyberte si z našich 2 zájezdů do ŠvýcarskaZobraz zájezdy

Víte, že…

Švýcaři ji zkonzumují neuvěřitelných 11,6 kg ročně na osobu. Pro srovnání například ve Velké Británii se zkonzumuje kolem 9 kg ročně a v USA asi 5,5 kg.

Druhým váženým artiklem Švýcarska po sýru je čokoláda. Místní čokoláda je považována za jednu z nejlepších na světě, přestože bychom nejen v Evropě našli i další státy, které si čokoládu považují za svou národní potravinu.

Čokoládové květiny, hodinky, medvídci a mnoho dalšího

Švýcarská čokoláda má prim v obsahu kakaového másla, díky němuž je velmi jemná a lahodná. Kromě vysoké denní spotřeby se Švýcaři proslavili také jako šikovní cukráři. Jejich luxusní ručně plněné čokolády pro zvláštní příležitosti berou dech v kteroukoliv roční dobu. Na jaře budete pozváni na čokoládové květiny, s podzimem se objevují na pultech čokoládové kaštany.

V kantonu Jura vykouzlí čokoládové hodinky a v Bernu zase nabízejí čokoládové medvídky. Přes vyšší ceny těchto produktů, si prostě musíte něco z toho pořídit a přivézt domů jako suvenýr nebo dárek. Ten potěší každého bez rozdílu věku.

Mnozí z průkopníků výroby čokolády byli Švýcaři. Již v roce 1819 zahájil jistý François-Louis Cailler výrobu ve Vevey. Krátce nato ho následoval Philipp Suchard z městečka Neuchâtel. To se ale jednalo o čokoládu tmavou a hořkou, jiná se totiž až do sedmdesátých let devatenáctého století nevyráběla. Až v roce 1875 Daniel Peter za pomoci svého souseda Henriho Nestlé vymyslel mléčnou čokoládu.

Lindt

O čtyři roky později přišel Rodolphe Lindt na proces, který umožňoval přípravu jemné a snadno se rozpouštějící čokolády, jak ji známe dnes. Mezi další slavné průkopníky patří i Jean Tobler z Bernu. Všechna tato slavná jména přežívají a dostali se do názvů největších čokoládových továren ve Švýcarsku.

Továrna na čokoládu

Nezapomeňte navštívit továrny na čokoládu, které jsou otevřeny pro veřejnost. Jsou mezi nimi světové značky jako Alpenrose, Maestrani a Nestlé. Do poslední zmiňované firmy se dostanete i švýcarským čokovlakem, který je lákavým doplňkem výletů nabízených v regionu kolem Ženevského jezera. Ovšem tato výprava nabízí mnohem více než jen návštěvu čokoládovny.

Romana Şenlug

Romana ŞenlugExpert

Ve světě je stále co objevovat. Cestování je jeden ze smyslů mé celoživotní poutě.

Švýcarsko

Vrchol Evropy... Švýcarsko

Vyberte si jeden z našich 2 zájezdů do Švýcarska

Zobrazit aktuální zájezdy do Švýcarska

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 20. září





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/svycarska-cokolada/

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!