Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ z Hamburku: Jak jsme putovali autobusem za echt německou gastronomií, ikonickými stavbami i na špejchary!

Autor: Karolína Petrová, Radynacestu.cz | Vydáno: 13. 10. 2023 | Přečteno: 601x
Téma: Fotoreportáž, Německo

Hamburk byl mým snem už delší dobu, ale nikdy nebyla ta správná příležitost. Až vloni. Neváhala jsem ani vteřinu, a když se šance naskytla, skočila jsem po ní a vyrazila s naším zájezdem TO NEJLEPŠÍ ZE SEVERNÍHO NĚMECKA + PLAVBA HAMBURKEM + LÁZNĚ U BALTU poznat nová místa.

Hamburk je láska!Hamburk je láska!

Vyjíždělo se večer z Ostravy, cesta přes noc byla skvělá a rychle utekla. Nemalou zásluhu na tom mají i naši řidiči a náš nový pohodlný autobus.

První zastávkou byl Hannover, hlavní a největší město německé spolkové země Dolní Sasko. Dopoledne byl ve městě klid, tak jsme si v klidu prošli historické centrum, nevynechali jsme budovu staré radnice ani kostel Marktkirche a procházku jsme zakončili u nové radnice.

Úžasná budova nové radnice v HannoveruÚžasná budova nové radnice v Hannoveru

Uvnitř radnice je vyobrazen Hannover na čtyřech maketách tak, jak se vyvíjel v čase. Bylo velmi zvláštní pozorovat růst města, který zastavilo bombardování během 2. světové války. Velmi smutné bylo vidět na modelu z roku 1945, jak je město zničené. Nicméně při procházce městem jsme si  zlepšili náladu, je totiž vybudované znovu, je krásné a má jedinečnou atmosféru.

Model Hannoveru po bombardování za 2. světové válkyModel Hannoveru po bombardování za 2. světové války

Vydali jsme se opět na cestu a naším cílem už byla země zaslíbená, Hamburk. Neboli Svobodné a hanzovní město Hamburk, druhé největší město Německa, největší německý přístav a jedna ze tří městských spolkových zemí Německa. A kam jsme vyrazili nejdřív? Do čtvrti špejcharů!

Konečně jsme se dočkali a jsme ve čtvrti špejcharů!Konečně jsme se dočkali a jsme ve čtvrti špejcharů!

Bloudění mezi cihlovými budovami bylo naprosto skvělé a to jsme ještě netušili (my, co jsme se kochali krásou města a nevnímali výklad), že naším cílem je nejikoničtější ikona města, budova Labské filharmonie. Budova filharmonie je jednou z nejunikátnějších staveb uplynulé dekády, její střecha má připomínat rozbouřenou hladinu Severního moře. Co na to říkáte? Mimochodem výhled na celé město a na přístav je odtud parádní!

Už na nás čeká ikona města - budova Labské filharmonieUž na nás čeká ikona města - budova Labské filharmonie

Večer jsme zakončili jak jinak než jídlem. Průvodce Vláďa Šmehlík nás vzal do typicky německé restaurace, kde si můžete dát tupláka a vychutnat si echt německou gastronomii. Mňam!

Typický německý podnik - tuplák, schnitzel, špecle a obsluha v krojích!Typický německý podnik - tuplák, schnitzel, špecle a obsluha v krojích!

Druhý den v Hamburku jsme začali u budovy Chilehaus, výjimečného architektonického díla. Tady bych chtěla mít kancelář! Čtvrtí Altstadt jsme pokračovali až k budově Radnice, do čtvrti Neustadt a na nechvalně známou Reeperbahn, centrum nočního života. Musím říct, že projít se takhle ulicemi Hamburku i mimo úplné turistické trasy bylo skvělé, člověk hned pozná město jinak. Den jsme zakončili plavbou místní MHD po přístavu. Doslova za pár euro se člověk lodí podívá k majestátním jeřábům, dokům i plovoucím barům

Radnici Hamburku při svých toulkách nesmíme vynechat.Radnici Hamburku při svých toulkách nesmíme vynechat.

Ráno jsme nasedli do autobusu a vyrazili směrem na severovýchod, cílová stanice Schwerin. Malebné město je obklopeno jezery Meklenburské jezerní oblasti a u jednoho z jezer stojí překrásný zámek Schwerin.

Zámku Schwerin se přezdívá Neuschwanstein severuZámku Schwerin se přezdívá Neuschwanstein severu

Prošli jsme si interiéry, lovecké pokoje, pozlacený trůnní sál, obrazárny i úžasné točité schodiště. Venkovní zahrady také stojí za návštěvu, relax na kolonádě s výhledem na vodu a dobrou kávou musí být.

Trůnní sál v zámku Schwerin je bohate zdobený.Trůnní sál v zámku Schwerin je bohate zdobený.

Pak už nás čekal Boltenhagen, lázeňské městečko u břehu Baltu. Já to u Baltu mám moc ráda, nadechnout se mořského vzduchu a zabořit nohy do bílého písku bylo božské! Dali jsme si na oběd rybu, skleničku místního vína a v podvečer už jsme to směřovali zpět k autobusu na odjezd do Hamburku.

Sednout si na pláž Baltského moře a odpočívat, to je paráda!Sednout si na pláž Baltského moře a odpočívat, to je paráda!

Poslední snídaně v Hamburku byla trochu hořkosladká, vůbec se mi nechtělo tohle skvělé město opouštět. Ale jak už to tak bývá, všechno jednou skončí, a tak jsem se nalodila se zbytkem skupiny do autobusu a vydali jsme se k domovu. Cestou nás čekala ještě zastávka v Postupimi a zámek Cecilienhof, kde se konala nechvalně známá Postupimská konference.

Zámek Cecilienhof, místo konání Postupimské konference.Zámek Cecilienhof, místo konání Postupimské konference.

Přesunuli jsme se do města, přes zámek a zahrady Sanssouci až k Braniborské bráně, kde nám dal průvodce Vláďa volno. Protože už centrum Postupimi znám, vydala jsem se prozkoumat Holandskou čtvrť, nedaleký kostel sv. Petra a Pavla a přilehlý hřbitov sovětských vojáků, kteří zahynuli ve 2. světové válce při bojích o Postupim.

Hřbitov sovětských vojáků v Postupimi stojí za návštěvu.Hřbitov sovětských vojáků v Postupimi stojí za návštěvu.

Sever Německa byl zážitkem, a pokud máte jen trochu rádi evropská města a vůni moře ve vzduchu, bude tohle to pravé i pro vás. Potkáme se na konci prázdnin na zájezdu TO NEJLEPŠÍ ZE SEVERNÍHO NĚMECKA + PLAVBA HAMBURKEM + LÁZNĚ U BALTU? Za mě je to jedno velké ano! 

Karolína Petrová

Karolína PetrováSpecialista Radynacestu.cz


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024