+420 608 261 719Napište nám
Americká kuchyně

Americká kuchyně: Rychle, nezdravě a chutně! Aneb lekce stolování pro nenáročné turisty

Barbora Klementová
   

Autor: Barbora Klementová, Radynacestu.cz

Vydáno: 19. 11. 2014 | Aktualizováno: 9. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Hamburger na každém stole, vlajka na každém domě - to je USA Hamburger na každém stole, vlajka na každém domě - to je USA
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
USA
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 12 zájezdů do USA

Víte, že...

Jedním z fenoménů americké kuchyně je grilování? Čím větší gril na zahradě, tím lepší postavení ve společnosti. Griluje se vše, na co si vzpomenete a vždy je to rodinná událost.

Kuchyně Spojených států, to nejsou jen hamburgery od McDonalda. Je to tak trochu kulinářská cesta kolem světa – vždyť Amerika je vysněným domovem tolika národností! Nadto mají v USA své vlastní speciality a různé možnosti způsobu stravování, u kterých leckdy platí jiná pravidla než v Evropě. Co tedy v Americe ochutnat a na co se při objevování místních specialit připravit?

Abyste na vaše poznávání Ameriky měli dostatek sil, je důležitá vydatná snídaně. Počítejte ale s tím, že většina cenově dostupných hotelů snídaně nenabízí, budete se proto muset stravovat jinde. Ostatně ani Američané doma nesnídají a většinou se při cestě do práce zastavují v některém z řetězců typu Starbucks pro kávu a něco sladkého s sebou.

Lekce číslo jedna: snídaně

Donuty - typické koblihy s dírou uprostředDonuty - typické koblihy s dírou uprostředFoto: Thinkstock.com

Budete-li si chtít dopřát něco více než kávu a donut (koblihu), můžete zkusit pravou americkou snídani. Tu tvoří lívance polité většinou javorovým sirupem, vajíčka na různé způsoby, klobása či pořádná omeleta. K tomu se často podávají tzv. home fries – osmažené kořeněné plátky brambor nebo hash browns – nastrouhané osmažené brambory.

K takové snídani patří také spousta kávy, ale očekáváte-li aromatickou silnou kávu, zřejmě budete zklamáni. Pokud nezajdete do italské restaurace na espresso, setkáte se v typických amerických bistrech s něčím, co spíše připomíná vodu s kávovou příchutí. Výhodou však je, že spousta podniků a restaurací má v nabídce kávu bezednou, to znamená, že vám číšník bude dolévat, dokud neřeknete stop.

Americkým vynálezem, který už dorazil i do našich končin, je tzv. brunch. Tedy jakási kombinace mezi breakfast a lunch – snídaní a obědem. Brunch je především víkendovou záležitostí, probíhá převážně od 9 do 14 hodin a většinou zaplatíte jednotný poplatek a můžete sníst cokoliv a v jakém množství chcete.

Kam zajít na oběd za levno?

Síť fast food restaurantů Wendy´s k nám zatím nedorazilaSíť fast food restaurantů Wendy´s k nám zatím nedorazilaFoto: flickr.com

Ve Spojených státech najdete mnoho míst, kde je možné se stravovat. Chcete-li nejlevnější variantu, stravujte se v supermarketech, z nichž velké množství je otevřeno 24 hodin denně, a najdete tu velký výběr hotových jídel, které stačí ohřát v mikrovlnné troubě. 

Druhou nejlevnější variantou je největší přínos americké kuchyně světu – fast food. Výběr řetězců rychlého občerstvení je závratný, od nám dobře známých značek jako je nesmrtelný McDonald´s, KFC, Pizza Hut či Burger King až po ty, které do Evropy ještě nestihly dorazit – hamburgerárna Wendy´s nebo mexická kuchyně v podnicích Jack in the Box nebo Taco Bell.

Kompromisem mezi restaurací a fast foodem jsou americké bufety. Tedy cenově dostupné restaurace, kde je jídlo podáváno formou švédských stolů. Platíte buď jednorázový vstup a poté se můžete naládovat jak je libo (tzv. all you can eat), nebo se cena jídla odvíjí od váhy jakéhokoliv jídla z nabídky. Oblíbeným bufetovým řetězcem je například Old Country Buffet. Za dobré jídlo tu zaplatíte zhruba deset dolarů.

Jak se neztrapnit v restauraci

Nejen v lepších restauracích nezapomínejte na dýškoNejen v lepších restauracích nezapomínejte na dýškoFoto: Thinkstock.com

Rozhodnete-li se pro nejdražší variantu občerstvení a vydáte se do restaurace, je třeba počítat s některými zvyklostmi a pravidly. Ve většině restaurací musíte čekat, než budete uvedeni ke stolu („please wait to be seated“), pokud tak neučiníte, budete od počátku považováni za nevychované turisty.

Ne všechny restaurace pak mají licenci na prodej a podávání alkoholu – do některých z nich si tak můžete přinést vlastní pivo či víno za malý konzumační poplatek. Takovouto možnost vám bude sdělovat nápis BYOB – tedy „bring your own beer“ – dones si vlastní pivo.

Největším faux-pas, které můžete v restauraci udělat je nenechat spropitné. To se zde považuje za prohřešek proti pravidlům slušného chování – personál je totiž placen z dýšek. Očekává se částka ve výši 15–20 % z vaší útraty. Pokud tedy necháte jen drobné, popř. vůbec nic, budete na to ve většině případů důrazně upozorněni.

Ušetřit můžete, pokud si jídlo vezmete s sebou. V některých restauracích může být totiž k jídlu připočítána daň, pokud ho jíte na místě, nikoliv pokud si ho necháte zabalit. Další variantou, jak nezruinovat váš rozpočet, je nabídka některých restaurací, které nesou název „early birds specials“, speciály pro časná ptáčata. Časné ptáče se tu pozná podle toho, že se jde navečeřet mezi 16 a 18 hodinou.

Běžné americké meníčko

Dobrý bagel občas seženete i u nás, ale je to vzácnostDobrý bagel občas seženete i u nás, ale je to vzácnostFoto: Thinkstock.com

Běžný americký oběd či večeři tvoří předkrm (salát, polévka, osmažené brambory, kuřecí křidélka) a hlavní chod. Nejběžnějším jídlem jsou pak samozřejmě různé varianty hamburgerů. Jedním z nejoblíbenějších je tzv. BLT Burger (se slaninou, hlávkovým salátem a rajčaty). Pokud hamburgerům neholdujete, můžete si dát naservírovat jeden z obřích steaků, kopu pečených žebírek nebo grilované kuře.

Typická americká specialita je pokrm s názvem chilli, hlavní součást stravy amerických kovbojů. Jedná se o nasekané hovězí či vepřové, případně jejich kombinaci, smíchané s chilli papričkami a dochucené oreganem a česnekem. Jídlo získalo velkou popularitu zejména na americkém jihozápadě, protože bylo snadné ho připravit a navíc nebylo třeba jej chladit.

Za americké jídlo jsou považovány také fazole v různých úpravách, které jsou pilířem hlavně texaské, indiánské či hojně rozšířené mexické kuchyně.

Svačina do ruky a horký pes

Hot dog koupíte v Americe na každém rohuHot dog koupíte v Americe na každém rohuFoto: Thinkstock.com

Spokojíte-li se s něčím do ruky, vyzkoušejte dobrotu zvanou bagel, se kterou se občas můžete setkat už i u nás. Američané jedí bagel jak k snídani, tak k obědu a třeba i ke svačině. Jedná se o housku z kvašeného těsta, s otvorem uprostřed, uvnitř se skrývají nejrůznější náplně. Klasikou je pak bagel s krémovým sýrem, většinou značky Philadelphia.

Vybírat můžete také z pestré nabídky typických sendvičů – nalákat vás může Hot Pastrami on Rye, nasolené hovězí na žitném chlebu, které bývá kořeněné koriandrem a černým pepřem, nebo oblíbený Reuben Sandwich, tedy teplé nasolené hovězí s kysaným zelím, taveným sýrem a hořčicí podávaný na žitném chlebu.

Neokusíte-li hot dog u některého z četných pouličních stánků, jako byste ani nebyli v Americe. Stánků jsou zvláště ve velkých městech stovky a v mnoha městech či regionech bývají dokonce pořádány soutěže o nejlepšího prodavače pouličního občerstvení. Typický americký hot dog se podává v nasládlé, podélně rozkrojené housce. Kromě kečupu nebo hořčice si na něj Američané nakládají nepřeberné množství dalších přísad – nejoblíbenější z nich jsou kysané zelí, osmažená cibulka a tzv. relish – nakládaná sladká okurková drť.

Sladká desetibiliónová tečka

Cookies s čokoládovými kouskyCookies s čokoládovými kouskyFoto: Thinkstock.com

Amerika má mnoho původních dezertů, z nichž některé se už stihly rozšířit i do Evropy. Sušenky cookies, oblíbené muffiny, tvarohový cheescake nebo speciální koblihy mnoha příchutí, donuty. Mimochodem, bylo zjištěno, že každoročně se v Americe zkonzumuje asi deset biliónů donutů! Takže si rozhodně po spořádání této kalorické bomby nemusíte dělat výčitky svědomí.

Kromě toho můžete ochutnat vynikající karotkový koláč carrot cake, fudge cake – čokoládový koláč z piškotového těsta se zmrzlinou a šlehačkou nebo key-lime pie, tedy pudingový dezert z floridských limetek. Budete-li mít odvahu objednat si dezert s názvem Hnědá Bětka (Brown Betty), dostanete výborný jablečný nákyp se skořicí.

Nepít na ulici a vyhnout se státům s prohibicí

V baru vám nenalejí, pokud je vám méně jak 21 letV baru vám nenalejí, pokud je vám méně jak 21 letFoto: Thinkstock.com

Pokud si budete chtít popíjet alkohol a ještě vám nebylo 21 let, můžete na to rovnou zapomenout. V Americe jsou prodej a konzumace alkoholu přísně kontrolovány. Pokud máte dvacítku už dávno za sebou, ale ještě nemáte vrásek plný obličej, budou po vás Američané pravděpodobně při objednávce alkoholu chtít doklad totožnosti.

Pravidlo konzumace alkoholu s dovršením 21 let platí v celých Spojených státech, nicméně jednotlivé státy si mohou konzumaci alkoholických nápojů samostatně regulovat. Někde se například nesmí alkohol konzumovat v neděli, jinde během voleb či po osmé hodině večer. V některých okresech pak stále platí úplná prohibice. A i za předpokladu, že budete ve státě, kde je pití alkoholu povoleno, je nepřípustné jej konzumovat na veřejnosti! Hrozí vám za to nepříjemná pokuta, takže s pivem v ruce se po ulicích raději netoulejte.

Kam na skleničku nebo na »beera«

Liquor store v New YorkuLiquor store v New YorkuFoto: flickr.com

V supermarketech je běžně k dostání pouze lehký alkohol, pro ten tvrdý, a leckdy i pro víno, si budete muset zajít do speciálních obchodů, tzv. liquor stores. A jak již bylo řečeno, zdaleka ne všechny restaurace mají licenci na prodej alkoholu.

Z piv amerických značek můžete ochutnat třeba hojně diskutovaný Budweiser, dále Miller High Life nebo Samuel Adams. Hlavním producentem amerického vína je pak stát Kalifornie a nejlepšími hrozny jsou červený Merlot, Pinot Noir nebo Cabernet Sauvignon a bílé Chardonnay či Sauvignon Blanc.

Perlička na závěr: tajemství Coca-Coly

Coca-cola je originální americká recepturaCoca-cola je originální americká recepturaFoto: Thinkstock.com

Pokud si chcete dát nealko nápoj, objevíte nepřeberné množství různých druhů slazených limonád. Některé z nich, v čele s americkým vynálezem Coca-Colou, jsou nám dobře známy.

Věděli jste, že Coca-Colu pojmenoval její vynálezce doktor Pemberton po dvou hlavních původních ingrediencích, kokainu a kofeinu? Bohužel či bohudík, v cole už dnes žádnou stopu po kokainu nenajdete, nicméně přesné složení nápoje, který dnes konzumuje celý svět, zůstává přísně střeženým tajemstvím.

Pokud nevládnete angličtinou a máte strach, že si v Americe nedokážete objednat vůbec nic, nezoufejte, alespoň Coca-Colu si objednáte určitě. Bylo totiž zjištěno, že slovo „Coca-Cola“ je druhým nejvíce srozumitelným slovem na světě, stojí hned za slovem „OK“. A slovu hamburger rozumí každý Američan.

Angličtina, neangličtina, o typický americký oběd si zvládnete říct hravě. Se vším ostatním vám můžeme pomoci my.

Fotografie z Flickru licencovány pod CC BY 2.0.

Za kterou dobrotu jste Americe nejvíce vděční?

Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

USA

Cesta do Ameriky

Vyberte si jeden z našich 12 zájezdů do USA

Zobrazit aktuální zájezdy do USA

Nejbližší volný zájezd odlétá již 17. února


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/americka-kuchyne/

Katalog Radynacestu.cz

Zašleme ihned na vaši adresu!

Katalog Radynacestu.cz Chci katalog zájezdů

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Drážďan na téma: Adventní zájezdy

Adventní Drážďany (autobusem z Prahy) 17. 12. – 17. 12. 2016 (1 den)

Adventní Drážďany (autobusem z Prahy)
  • volná místa
  • Ústí nad Labem nebo Praha
  • bez ubytování
  • bez stravy
  • 440 Kč
Adventní Drážďany + KÖNIGSTEIN (autobusem z Prahy)
  • volná místa
  • Ústí nad Labem nebo Praha
  • bez ubytování
  • bez stravy
  • 470 Kč

Přidejte se k nám