Německá kuchyně: bavorské klobásy, eintopf a skvělé pivo

Martin Adámek Martin Adámek, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 3. 4. 2017 • Přečteno 744x

Většinou se nám při pojmu německá kuchyně vybaví bavorská klobása, eintopf či pivo.

Vyberte si z našich 17 zájezdů do NěmeckaZobraz zájezdy

Stravovací návyky a způsob přípravy jídel jsou součástí kultury každého národa. Vlastní pokrmy pak závisí na tom, co je v které zemi zastoupeno. Logicky jsou tedy v horských oblastech, kde se nacházejí pastviny, pokrmy připravovány hlavně z mléka a do určité míry z masa.

Na vysočinách, ve kterých jsou podmínky příznivé pro pěstování brambor, najdeme různé bramborové speciality. Na březích moře je téměř vždy podávána ryba či nějaký jiný mořský produkt.

Německá kuchyně obecně

Německo je obrovský stát, ve kterém najdete jak mořské pobřeží, tak nížiny, vysočiny a v jižní části i vysoké hory. Proto je obtížné definovat německou kuchyni. Navíc na celém území nežijí pouze Němci, takže je zde vidět velký vliv jiných kultur. Většinou se nám při pojmu německá kuchyně vybaví bavorská klobása, eintopf či pivo. Ale speciálních pokrmů zde najdeme o hodně víc.

Na severu, u pobřeží Baltského a Severního moře, je vidět velký vliv moře i Skandinávských pokrmů. Na jihu země potom najdete mnoho prvků kuchyně rakouské a švýcarské a na západě objevíte většinu pokrmů původem z Francie. Ani český vliv však není nezanedbatelný.

Hlavní prvky německých jídel

Ačkoli není možné mluvit o jednotné německé kuchyni, jsou některé její prvky na první pohled zřejmé. Základem jsou uzeniny a obecně mnoho masa. Hlavně v Berlíně nabízejí jako místní specialitu vepřové koleno. Velmi rozšířené je i hovězí či drůbeží maso. O něco více než u nás je zde oblíbené syrové maso.

V Čechách je sice možné objednat si tatarský biftek, ale v Německu je to zcela běžné. Často se setkáte i se šunkou a hlavně s mnoha druhy párků a klobás. Pro nás zvláštní, ale velmi chutné, je např. „Bratkartoffeln“, což jsou restované brambory obvykle podávané se špekem a s cibulí. V severních oblastech se do tohoto pokrmu dává místo špeku krabí maso či míchaná vejce.

Pro milovníky zdravější stravy bude rozhodně příjemnější vyzkoušet něco speciálního ze severní části země. Oblíbené jsou zde mořské ryby – sleď, losos, úhoř či makrela. V centrální části najdete i restaurace specializující se na sladkovodní ryby – kapra, candáta, okouna či velmi populárního pstruha.

V Německu se, podobně jako u nás, v poslední době rozšířilo zahradní grilování. Pokud přijedete k někomu na návštěvu, je velmi pravděpodobné, že vás v případě hezkého počasí pozve na grilování nějakých klobás nebo ryb. Ty jsou také tradičním vánočním pokrmem.

Eintopf

EintopfEintopf

Toto jídlo je známé z historie, ale v současné době ho často na jídelním lístku nenajdete. Je to tradiční „jídlo z jednoho hrnce“, které bylo oblíbené u nižších vrstev. V podstatě se jedná o bramborovou polévku, do které se dávalo to, co bylo k dispozici – zelenina, párky či v rámci možností maso. Často můžete v Německu ochutnat i čočkovou nebo hrachovou polévku. Ale výjimkou nejsou ani polévky rybí, houbové a rajské.

Přílohy

Vzhledem k přírodním podmínkám je pochopitelné, že se k masu často podávají brambory. Z těch se někdy dělají bramborové knedlíky, ale oblíbené jsou i knedlíky houskové. Jelikož jídla jako vepřové se zelím nejsou příliš zdravá, nabízejí se různé zeleninové alternativy.

Běžně se místo klasické přílohy nabízí mrkev, lilek, brokolice nebo nepřeberné množství zeleninových salátů. Poslední dobou roste i obliba chřestu. Na severu země, kde je strava zdravější, je rozšířené jídlo „Grünkohlessen“, což je kapusta s uzeným masem či špekáčky a restované brambory.

Německé pivo

V některých směrech jsou si Němci a Češi velmi podobní. Velká část národa například pije pivo. To je zde velmi oblíbené a pořádá se nepřeberné množství různých pivních festivalů. Nejznámější je Oktoberfest v Mnichově, ale v žádném případě není jediný.

Pokud máte zájem o světlý ležák plzeňského typu, objednejte si nějaký Pils. Na rozdíl od nás je zde oblíbené i pšeničné pivo Weizenbier nebo je možné si objednat různé kombinace radlerů a piv s limonádou nebo dokonce s malinovým sirupem.

Pečivo

Tradiční chleba PumpernickelTradiční chleba Pumpernickel

V Německu existuje nepřeberné množství druhů pečiva. Existuje pšeničný i žitný chléb nebo chléb, který kombinuje různé mouky, bílé i celozrnné. Do některých druhů se přidávají ořechy, semínka slunečnic, dýní…

Ačkoli i zde začínají být populární francouzské bagety, ve Vestfálsku se stále setkáte s chlebem „Pumpernickel“, který se vyrábí z hrubé žitné mouky a obvykle bývá zcela černý. Sladké pokrmy nejsou v Německu zvlášť oblíbené a zákusky či dezerty jsou zde spíše převzaté z jiných kuchyní.

Martin Adámek

Martin AdámekPrůvodce

Baví mě hlavně poznávat nová místa a oblasti, kde se pořád něco děje.

Německo

Berlín a Drážďany v jednom

Vyberte si jeden z našich 17 zájezdů do Německa

Zobrazit aktuální zájezdy do Německa

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 2. prosince





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/nemecka-kuchyne/

Doporučujeme z Něměcka

Nejnovější z Něměcka

Objevte skrytá místa Paříže a Londýna!

Čtěte on-line a poznávejte Evropu s Vašíkem
+ tipy, rady a perličky našich průvodců.

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!