Trh Cukidži: Největší rybí trh na světě a místo, kde ochutnat nejčerstvější suši

Barbora Klement Hůlková Barbora Klement Hůlková, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 894x

Jedním z pokladů Tokia je rozlehlý trh Cukidži, ze kterého to silně páchne rybinou.

Vyberte si z našich 2 zájezdů do TokiaZobraz zájezdy

Jedním z pokladů Tokia je rozlehlý trh Cukidži, ze kterého to silně páchne rybinou. Jedná se totiž o největší trh s rybami a dary moře na světě. Milovníci mořských pochoutek tu budou jako v sedmém nebi a chcete-li v Japonsku ochutnat opravdu skvělé a vždy zaručeně čerstvé suši nebo sašimi, jste tu na správném místě!

Brzy ráno vládne na trhu na okraji Tokijského zálivu skutečně jedinečná atmosféra. Mezi stánky, bednami a přepravkami plnými ryb, ze kterých ještě kape mořská voda, se to tu hemží místními obyvateli, majiteli restaurací, kteří si vybírají čerstvé plody moře pro své dnešní menu, a také turisty, protože jedinečná tržnice Cukidži je jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí v Tokiu.

Na největším rybím trhu světa denně obchoduje na 1600 prodejců, kteří dodávají 90 % denní spotřeby ryb v japonské metropoli. Každý den tržnicí projde neuvěřitelných 2400 tun ryb a mořských plodů. Vydejte se sem v ranních nebo dopoledních hodinách, kdy Cukidži zaplaví čilý ruch.

Kolem poledne již stánky zejí prázdnotou, zavřeno je tu v neděli, často také ve středu a o většině japonských svátků. Před vaší plánovanou návštěvou proto raději zkontrolujte otevírací dobu na oficiálních webových stránkách tržnice.

Jedinečná atmosféra a dražby tuňáků za desítky milionů korun

Tržnice se dělí na dvě části, vnitřní a vnější. Hlavním ohniskem trhu je Vnitřní tržnice (džónai-šidžó), která má svůj domov v prostorném hangáru s bludištěm stánků. Vnitřní tržnice je primárně určena středním velkoobchodníkům a restauratérům – to znamená, že vy coby pouhý turista si tu nic nekoupíte.

I tak je však požitkem pro všechny smysly možnost pozorovat zdejší zběsilý shon a obdivovat a fotit vystavené zboží. Uvidíte tu neuvěřitelnou škálu mořských živočichů, kolem 450 nejrůznějších druhů od fialových chobotnic a mořských ježků, přes úhoře a lososy, až po ústřice, kraby a mušle.

Jedním z nejsilnějších zážitků, které tržnice Cukidži nabízí, je účast na jedné z rybích aukcí probíhajících v zadní části hlavní tržnice, zejména pak na dražbě ohrožených tuňáků. Tuňáci (maguro) patří mezi poklady japonské kuchyně a Japonsko spotřebuje asi 30 % z celkového světového úlovku tuňáků, zejména pak v syrové podobě v pokrmu sašimi, který vyžaduje to nejkvalitnější syrové rybí maso.

Aukce tuňáků začínají v Cukidži velmi brzy ráno (již kolem páté hodiny ranní) a pokud se jich chcete zúčastnit, musíte se s dostatečným předstihem postavit do fronty u zdejšího Fish Information Center. Platí přitom pravidlo „kdo dřív přijde“, protože každý den se na aukci dostane pouhých 120 pasivních diváků a zájem je skutečně velký.

Pokud budete mít to štěstí, tak se na aukci dostanete a třeba se navíc stanete svědkem vydražení skutečně cenného kusu tuňáka. V roce 2013 v tokijské Cukidži dokonce padl rekord, když tu byl během jedné z aukcí prodán tuňák o váze 222 kg za neuvěřitelných 34,3 milionů korun.

Vnější tržnice aneb Začněte ochutnávat!

Na aukci tuňáků se rozhodně nepodaří dostat každému návštěvníkovi, ale i když se jí nezúčastníte, má vám tržnice Cukidži rozhodně co nabídnout. Až si dostatečně prohlédnete, vychutnáte a nafotíte poklady hlavní rybí tržnice pro velkoobchodníky, můžete se vydat prozkoumávat tzv. Vnější tržnici (džógai-šidžó).

Ta se rozkládá vedle hangáru s hlavní tržnicí a je tvořena spletí uliček a průchodů, ve kterých najdete stánky a obchůdky s rybami, dary moře a nejrůznějšími rybími produkty, ale také s dalšími potravinami, typickými japonskými pochoutkami a kuchyňským náčiním.

Kromě toho je zde množství stánků, kde si můžete do ruky koupit některou z právě připravených specialit, a také malých restaurací a barů, specializujících se zejména na přípravu a prodej čerstvého suši a sašimi. A kde jinde si dát tu nejčerstvější syrovou rybu, specialitu japonské kuchyně než právě zde?

Pokud už budete mít po dopoledni stráveném na hlavní tržnici ryb víc než dost, kupte si v některém ze stánků na vnějším trhu třeba „tamagoyaki“, typickou japonskou vaječnou omeletu, nebo vyzkoušejte „osenbei“, tradiční chutné a křupavé rýžové krekry.

Najdete tu také dostatek stánků s „tempurou“ (tedy s rybami, krevetami, zeleninou nebo masem smaženými v křupavém těstíčku) nebo stánků, ve kterých si můžete pochutnat na vynikající nudlové polévce. Za ochutnání stojí kromě ryb a mořských plodů také sušené ovoce nebo oříšky. Každý den se ve stáncích a malých restauracích na vnější tržnici občerství na 60 tisíc lidí a věřte, že pro vaše chuťové buňky bude radost se k nim přidat.

Svatyně pro rybáře a císařské zahrady: Co nabízí okolí tržnice?

Po návštěvě tržnice a vydatné snídani či obědu nevynechejte ani další zajímavosti v okolí Cukidži. Určitě alespoň na okamžik nahlédněte do šintoistické svatyně Namijoke Inari Džindža, jejíž božstva chrání námořníky a rybáře. Uvidíte tu dokonce malé náhrobní kameny, které jsou věnovány rybám, krevetám a jikrám.

Nedaleko stojí také jeden z největších tokijských buddhistických chrámů, Cukidži Hongan-dži, který svou architekturou připomíná chrámové komplexy v Indii. Asi deset minut chůze od trhu na západ se pak rozkládají tradiční císařské zahrady Hamarikjú ze 17. století. Zde si dosyta odpočinete od tržního ruchu nebo se sem můžete třeba vydat se svojí krabičkou s chutným rybím obědem…

Barbora Klement Hůlková

Barbora Klement HůlkováPrůvodceExpert

Cestování je moje droga. Prožijte se mnou to radostné očekávání zážitků.

Japonsko (Tokio)

Tržiště asijských NEJ

Vyberte si jeden z našich 2 zájezdů do Tokia

Zobrazit aktuální zájezdy do Tokia

Nejbližší volný zájezd odlétá již 7. května





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/trh-cukidzi/

Katalog plný inspirace!

Zdarma poštou až k vám.
Zájezdy, články, fotky, infografiky.

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!