+420 608 261 719Napište nám
TOP 10 sladkostí světa

TOP 10 sladkostí světa: Objevte příběhy oblíbených lahodných cukrovinek

Magdaléna Jurczygová
   

Autor: Magdaléna Jurczygová, Radynacestu.cz

Vydáno: 4. 2. 2015 | Aktualizováno: 10. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Gumoví medvídci se zimním zátiším :) Gumoví medvídci se zimním zátiším :)
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Švýcarsko
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 2 zájezdů do Švýcarska

Znáte to. Dáte si oběd a užuž se ozvou ty zrádné chuťové buňky, že by si daly ještě malou sladkost na závěr. Zvláště děti jsou ochotny o něco sladkého na zub neúnavě žadonit. Napadalo vás ale někdy pátrat po historii světoznámých dobrot? Provedeme vás příběhy sladkostí, které se zapsaly do dějin. Jsou vaše ústa nachystána na příliv lahůdek? Začínáme!

1. Švýcarská čokoláda Lindt

Lahodná čokoláda má zázemí ve ŠvýcarskuLahodná čokoláda má zázemí ve ŠvýcarskuFoto: Flickr

Znáte romantický film Čokoláda s Johny Deepem v hlavní roli? A také tolik milujete čokoládu? První čokoládu vyráběli na americkém kontinentu dávno před tím, než tam připluli evropští kolonizátoři. Již legendární Mayové, Aztékové či Indiáni věděli o příznivých účincích čokolády – z kakaových bobů vyráběli tehdy hlavně nápoje. Čokoláda prý uvolňuje hormony štěstí.

Do Evropy se pak dostala díky španělskému dobyvateli Cortésovi, který v 16. století kolonizoval Ameriku. Ze Španělska se pak rozšířila po celé Evropě. Za mistry čokolády jsou považováni Švýcaři.

Historie firmy Lindt sahá až do roku 1845, kdy David Sprüngli-Schwarz a jeho syn vlastnili malinkatou cukrářskou dílnu na výrobu čokolády. Z maličkého koncernu už byl jen krůček k celosvětově známé čokoládě. Nejoblíbenější jsou bezesporu barevné kuličky Lindt, které se rozplývají na jazyku. Dáváte přednost bílé, mléčné či hořké čokoládě? Kuliček je bezpočet a vybírat můžete od oříškových až po marcipánové.

2. České lázeňské oplatky Kolonáda

Lázně bez oplatek už si dnes ani neumíme představitLázně bez oplatek už si dnes ani neumíme představitFoto: Flickr

Podle legendy z 18. století stál za vznikem pochoutky kuchař z kláštera v Teplé. Měl za úkol připravit pro hosty sladké pohoštění. Dlouho si lámal hlavu nad tím, čím hosty zaujmout. Když tak přemýšlel sám v kuchyni, najednou mu zrak padl na kleště, které byly určené k přípravě hostií a v hlavě se mu zrodil nápad.

Připravil těsto, které upekl v kleštích. Mezi upečené kruhy oplatek pak nasypal lahodnou směs oříšků, cukru, skořice a vanilky. Oplatky měly mezi hosty obrovský úspěch a legenda o smyslné chuti oplatek se dostala až mimo zdi kláštera. V 18. století se pak oplatky začaly vyrábět v lázních, které mají dodnes úspěch. Dokážete si představit lázeňskou atmosféru bez tradičních lahodných oplatků?

3. Vídeňské fialkové bonbóny

                

Na známé ulici Kohlmarkt ve Vídni se nachází dvorní cukrárna Habsburků Demel. Cukrárnu založil již v roce 1786 Ludwig Dehne a jeho syn ji pak prodal Christophu Demelovi. Cukrárna si dodnes uchovává historickou atmosféru z dob monarchie.

V 19. století je milovala Alžběta Bavorská, známá pod přezdívkou Sissi. Fialkové bonbóny jí osobně nosil do paláce Hofburg majitel cukrárny pan Demel.

Fialkové bonbóny se vyrábějí ze skutečných fialek, lístky fialkových květů se suší a pak se kandují. Laskomina má tvar fialky a je fialově zbarvena. Dokonce i dnes dostanete pochoutky zabalené v originální krabičce, přesně takové, ve které si laskominy vychutnávala Sissi.

4. Baklava Osmanské říše

Typický turecký zákusek je obvykle velmi sladkýTypický turecký zákusek je obvykle velmi sladkýFoto: Thinkstock.com

Už jste si někdy pochutnali na zákusku, který pochází z dob Osmanské říše? Baklava je tučný, lahodný dezert, který najdete v nabídce kaváren a restaurací zejména na Balkáně a v Turecku.

Traduje se, že zákusek, jak ho známe dnes, byl vyvinut v kuchyních paláce Topkapi v Istanbulu. Baklava se peče z navrstvených těst, prokládá se ořechy a polévá se sirupem.

5. Německý gumový medvídek

Jakou barvu máte nejraději? Jakou barvu máte nejraději? Foto: Thinkstock.com

Nejznámější výrobce oblíbených gumových medvídků je firma Haribo. Zakladatel firmy Hans Riegel se nechal inspirovat medvědy na poutích a medvědem, symbolem hlavního města Berlína.

V roce 1920 byla firma zavedena do obchodního rejstříku Bonnu coby samostatná firma. Ze začátku se gumoví medvídci rozváželi jako zásilky na kolech, než si mohla rodina dovolit koupit automobil. A dnes pouhé 2 cm velcí medvídci Haribo patří mezi nejznámější želé bonbóny na světě.

6. Italské Kinder vajíčko

Kinder vajíčko - jednoduše geniální nápadKinder vajíčko - jednoduše geniální nápadFoto: Flickr

Všechny čokoládové pochoutky Kinder mají svůj původ v Itálii. Vše začalo roku 1898, kdy se v této zemi narodil muž jménem Pietro Ferrero, zakladatel dnešního světového proslulého koncernu Ferrero. Jelikož byl velmi vynalézavý, začal si vymýšlet vlastní druhy cukrovinek a to hlavně z lískových oříšků. To proto, že za válek chyběly základní suroviny.

V roce 1957 se zrodila pralinka Mon Cheri, poté kuličky Ferrero Rocher a výrobky Kinder. Dětmi nejvíce oblíbené Kinder vajíčko slaví úspěch až do dnešních dob. Proč? Majitelé vymysleli chytrou věc – do čokoládových půlek uložili hračku.

Hračky jsou známé hlavně díky svým ručně malovaným sériím. Kinder mánie nepolevila a nejeden nadšenec sbírá figurky z vajíček, hlavně speciální edice. Znáte edice s hrochy, tučňáky, dinosaury, lvy, upíry či svítící duchy ve tmě? Prozradíme vám postup výroby figurek. Designér navrhne novou hračku, kterou nakreslí na skicu. Kdo ohodnotí nákresy? No přece děti, kterým je to určeno. Ty návrhy, které jsou nejlepší, jdou do výroby.

Speciální edice hraček jsou ručně malovány. Pak se hračky vkládají do žlutých plastových žloutků. Je to přece vajíčko. Není to lehká práce, protože designéři musí navrhnout hračku tak, aby se vešla do žlutého obalu. Potom se vše ještě jednou kontroluje a pak jsou vajíčka pomíchaná s těmi, ve kterých jsou speciální edice.

7. Salzburské Mozartovy koule

Mozartovy koule dělají Mozartovi dobré jménoMozartovy koule dělají Mozartovi dobré jménoFoto: Flickr

Víte, že pravou cukrářskou laskominu Mozartovy koule seženete pouze ve městě Salzburg v Rakousku? Roku 1884 si cukrář Paul Fürst založil v tomto městě cukrárnu a začal vyrábět čokoládové bonbóny ve tvaru koule, které pojmenoval po známém hudebním skladateli Wolfgangu Amadeu Mozartovi. Ten se v Salzburgu narodil a dodnes se tady nachází jeho rodný dům.

Roku 1890 poprvé cukrárna nabídla novinku klientům. Originální Mozartovy koule vyrábí pouze cukrárna Fürst podle původní receptury a vše se vyrábí ručně.

Mozartovy koule jsou vyrobeny z pistáciového marcipánu, který je ukryt uprostřed čokoládového zázraku. Originální výrobek je zabalen do stříbrno-modrého obalu. Mozartovy koule získaly dokonce zlatou medaili na mezinárodní cukrářské soutěži v roce 2005.

8. Americká žvýkačka

Žvýkačka, jak ji známe dnesŽvýkačka, jak ji známe dnesFoto: Thinkstock.com

Žvýkačka je speciální druh gumy, určený pro žvýkání, která se nejí, ale díky pohybům v dutině ústní se z ní vylučuje sladká ovocná či mentolová chuť. Už staří Řekové, Mayové či Indiáni věděli, že přežvykováním něčeho v ústech jim pomáhá udržet koncentraci. Lidé pak z různých kontinentů začali žvýkat pryskyřici.

Za průkopníka žvýkaček se považuje Američan William Wrigley, který v roce 1892 přibaloval zdarma žvýkačky ke svým zásilkám. Wrigleyho žvýkačky se dnes prodávají ve více jak 180 zemích světa. Byly prvním zbožím, které se začalo prodávat v New Yorku v automatech.

9. Rakouský dort Sacher

Pravý Sachrův dort si můžete dát pouze ve VídniPravý Sachrův dort si můžete dát pouze ve VídniFoto: Flickr

Ochutnali jste už někdy pravý dort Sacher? Originální čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou? Tuto sladkost upekl v roce 1832 mladý Franz Sacher, který měl na příkaz knížete Metternicha vytvořit sladkou specialitu vhodnou pro významné hosty.

Na opravdu originálním dortu Sacher si pochutnáte ve Vídni v hotelu a restauraci Sacher. Rádi byste si upekli dort doma? Na internetu se nachází spousta receptů, ale zklameme vás, originální recept je totiž po léta uchováván v přísném utajení.

10. Polské Krówki

Kdo by je nemiloval? KrówkiKdo by je nemiloval? KrówkiFoto: Flickr

Až zavítáte do Polska, nezapomeňte si odvézt tradiční polské karamelky Krówki (v překladu kravička). Jedná se o karamely s táhlou náplní. Na obalu je obvykle vyobrazena kráva.

Krówka je typický polský výrobek, který vymyslel v roce 1921 pan Pomorski. Polská karamelka se brzy stala nejoblíbenější karemelkou ve světě.

Fotografie z Flickru licencovány pod CC BY 2.0.

Švýcarsko

Vrchol Evropy... Švýcarsko

Vyberte si jeden z našich 2 zájezdů do Švýcarska

Zobrazit aktuální zájezdy do Švýcarska

Nejbližší volný zájezd již 25. května

Polsko

Za zážitky do sousedství

Vyberte si jeden z našich 7 zájezdů do Polska

Zobrazit aktuální zájezdy do Polska

Nejbližší volný zájezd již 18. prosince

Rakousko (Vídeň)

Nákupy? Poznání? Vídeň...

Vyberte si jeden z našich 4 zájezdů do Vídně

Zobrazit aktuální zájezdy do Vídně

Nejbližší volný zájezd již 17. prosince

Turecko

Zleva Evropa, zprava Asie

Vyberte si jeden z našich 5 zájezdů do Turecka

Zobrazit aktuální zájezdy do Turecka

Nejbližší volný zájezd již 13. dubna

Německo

Berlín a Drážďany v jednom

Vyberte si jeden z našich 4 zájezdů do Německa

Zobrazit aktuální zájezdy do Německa

Nejbližší volný zájezd již 17. prosince

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 77 zájezdů do Itálie

Zobrazit aktuální zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd již 4. února

Rakousko (Salzburg)

Cesta do Mozartova města

Vyberte si jeden z našich 2 zájezdů do Salzburgu

Zobrazit aktuální zájezdy do Salzburgu

Nejbližší volný zájezd již 1. července


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/top-10-sladkosti-sveta/

Katalog Radynacestu.cz

Zašleme ihned na vaši adresu!

Katalog Radynacestu.cz Chci katalog zájezdů

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Vídně na téma: Adventní zájezdy

Adventní Vídeň (autobusem z Prahy) 17. 12. – 17. 12. 2016 (1 den)

Adventní Vídeň (autobusem z Prahy)
  • volná místa
  • Humpolec nebo Praha
  • bez ubytování
  • bez stravy
  • 750 Kč
  • volná místa
  • Ostrava, Olomouc nebo Brno
  • bez ubytování
  • bez stravy
  • 650 Kč

Přidejte se k nám