10 pokladů italské gastronomie: pizza, sladkosti i likéry

Barbora Šupíková Barbora Šupíková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 52845x

Vybrali jsme pro vás deset pokladů italské gastronomie.

Vyberte si z našich 38 zájezdů do ItálieZobrazit zájezdy

Italská gastronomie je velmi rozmanitá – co region, to jiné speciality. Zároveň se pyšní jistými „legendami“, rozšířenými nejen po celé Itálii, ale také známými po celém světě. Vybrali jsme pro vás deset takových pokladů, jejichž ochutnávku byste si v Itálii rozhodně neměli nechat ujít. Na své si přijdou milovníci slaného, sladkého i ti, kteří hledají něco na zapití či na osvěžení.

1. Pizza Margherita 

Pizza Margherita - legenda původem z NeapolePizza Margherita - legenda původem z Neapole

Pizza s rajčaty, mozarellou, bazalkou a olivovým olejem, jejíž výborná chuť tkví především v kvalitních surovinách, pečlivé přípravě a dobré peci. Tu nejlepší pizzu pečou v Neapoli, kde do ní pizzaři přidávají i kus svého srdce.

Čtení na podobné témaItalská pizza: Poklad z Neapole zachutnal i královně. Kam na ni zajít dnes?Přečíst

2. Pasta – těstoviny na tisíc způsobů 

Těstoviny jsou základem italské kuchyněTěstoviny jsou základem italské kuchyně

V Itálii existují stovky druhů těstovin a ještě více způsobů, jak je připravit. Jedí se většinou jako první chod a vždy „al dente“, tj. uvařené do poloměkka. Podle sezóny, regionu a chuťové preference si dejte třeba těstoviny s rajčaty (al pomodoro) či jinou zeleninou (často lilky, cukety), česnekem, olivovým olejem a pálivou papričkou (aglio olio e peperoncino), mletým masem (ragù), vajíčkem a špekem (alla carbonara), houbami (ai funghi), sýrem (cacio e pepe) nebo třeba dochucené bazalkovým pestem a olivami. Z Itálie pochází i světoznámé a na různé způsoby připravované zapečené těstoviny lasagne.  

Čtení na podobné témaTajemství italských těstovin: nahlédněte pod pokličku šéfkuchařůmPřečíst

3. Caffè

Pravá italská káva je jedinečnáPravá italská káva je jedinečná

Pravá italská káva je nenahraditelná. Je malá, hustá, silná, krásně voní a zaručeně vám zvedne náladu a postaví vás na nohy v kteroukoliv denní (či noční) dobu. Tradičně se pije vestoje u baru, tedy v podniku, který je jedním z nejsamozřejmějších míst v běžném životě snad každého Itala. 

Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučení

4. Mozzarella a další sýry

Mozzarella di bufala se připravuje v Kampánii z buvolího mlékaMozzarella di bufala se připravuje v Kampánii z buvolího mléka

Nejlepší mozzarella je kampánská mozzarella di bufala z buvolího mléka. I další italské kraje se pyšní výrobou vynikajících sýrů: ochutnejte třeba sýry parmezán (parmigiano reggiano), provola, casciotta d’Urbino, gorgonzola, grana padano nebo pecorino. Jejich chuť vás zaručeně mile překvapí.

5. Sladkosti: cannoli, sfogliatelle, babà, cantuccini, tiramisù… 

Sicilské cannoli dostanou každéhoSicilské cannoli dostanou každého

Nejen mlsné jazýčky si pochutnají na italských sladkostech. Na Sicílii rozhodně ochutnejte plněné trubičky cannoli a v Neapoli voňavé sfogliatelle či rumové nadýchané babà. Nejen v Toskánsku vás dostanou cantuccini, křupavé mandlové sušenky, které se často namáčejí do vína. Po celé Itálii je rozšířené tiramisù – dezert, který už ve svém názvu slibuje, že vám zaručeně zvedne náladu (tira mi su – zvedni mi náladu).

6. Ryby 

Na rybích specialitách si nejvíce pochutnáte při pobřežíNa rybích specialitách si nejvíce pochutnáte při pobřeží

Itálie je téměř celá omývaná mořem, a tak není divu, že se tu na jídelníčku často objevují ryby. Nejvíce si na nich pochutnáte při pobřeží. Dejte si třeba fritturu di pesce – různé druhy malých rybiček a jiných mořských plodů obalené v těstíčku a dokřupava osmažené, nebo třeba spaghetti alle vongole – výborné těstoviny s mušlemi.

7. Víno

Italská vína jsou vyhlášená po celém světě Italská vína jsou vyhlášená po celém světě

Italská vína jsou ceněná po celém světě. V místní gastronomii si drží privilegované místo. A není se čemu divit, pro pěstování vinné révy tu mají ideální podmínky. Co region, to jiné odrůdy. Ochutnejte třeba červené Chianti či Barolo, bílé Frascati nebo šumivé Lambrusco. A kdybyste si dali radši něco ostřejšího, ochutnejte Grappu, pálenku z vína, rovněž italského původu.

Čtení na podobné témaPrůvodce italskými víny: Jak poznat kvalitu a co musíte ochutnat? Přečíst

8. Limoncello 

Limoncello - tradiční citronový likér z jihu ItálieLimoncello - tradiční citronový likér z jihu Itálie

Tradiční likér, který si nejlépe vychutnáte v jižní Itálii – právě tady totiž i několikrát ročně dozrávají velké osvěžující citrony, ze kterých se limoncello připravuje. Popíjí se chlazené nebo se přidává do různých cukrovinek a dortových krémů.

9. Sicilské arancini 

Arancini jsou specialitou sicilské kuchyně, jedí se po celé Itálii. Arancini jsou specialitou sicilské kuchyně, jedí se po celé Itálii.

Arancini jsou specialitou sicilské kuchyně, rozšířené i do dalších částí Apeninského poloostrova. Koule připravované z rýže a plněné nejčastěji ragù, sýrem či šunkou jsou obalené ve strouhance a dozlatova osmažené. Mohou být chutnou svačinkou, ale dokážou zahnat i pořádný hlad.  

10. Gelato, sorbetto, granita

Milovníci zmrzliny si v Itálii přijdou na své. Milovníci zmrzliny si v Itálii přijdou na své.

Milovníci zmrzliny si v Itálii přijdou na své. Poctivé zmrzliny s intenzivní chutí a vůní vám tu naservírují tolik, kolik se jí jen do kornoutku nebo papírového kelímku vejde. Zejména v létě vás výborně osvěží ovocná zmrzlina sorbetto nebo granita – ovocná ledová tříšť. Ta nejlepší se připravuje z výborných citronů ze Sicílie, Sorrenta či ostrovů v Neapolském zálivu.

Čtení na podobné témaItalská zmrzlina: Kde si v Římě dát tu nejlepší? Ochutnali jsme za vás!Přečíst

Co považujete za největší poklad italské gastronomie?

Celkem hlasovalo 817 čtenářů.

Barbora Šupíková

Barbora ŠupíkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Chci na cestách potkávat lidi, nasávat jejich pocity, nálady, zkušenosti… Prožít a předat vám.

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 38 zájezdů do Itálie

Zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd odjíždí již 6. června



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/10-pokladu-italske-gastronomie/



Doporučujeme z Itálie

Nejnovější z Itálie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024