+420 608 261 719Napište nám
10 pokladů italské gastronomie

10 pokladů italské gastronomie: Pizza, sladkosti i likéry

Barbora Šupíková
   

Autor: Barbora Šupíková, Radynacestu.cz

Vydáno: 17. 2. 2015 | Aktualizováno: 11. 12. 2016TiskPoslat e-mailem

Světoznámý italský dezert Tiramisù Světoznámý italský dezert Tiramisù
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Itálie
Zobrazit zájezdy

Vyberte si z našich 77 zájezdů do Itálie

Italská gastronomie je velmi rozmanitá – co region, to jiné speciality. Zároveň se pyšní jistými „legendami“, rozšířenými nejen po celé Itálii, ale také známými po celém světě. Vybrali jsme pro vás deset takových pokladů, jejichž ochutnávku byste si v Itálii rozhodně neměli nechat ujít. Na své si přijdou milovníci slaného, sladkého i ti, kteří hledají něco na zapití či na osvěžení.

1. Pizza Margherita 

Pizza Margherita - legenda původem z NeapolePizza Margherita - legenda původem z NeapoleFoto: Thinkstock.com

Pizza s rajčaty, mozarellou, bazalkou a olivovým olejem, jejíž výborná chuť tkví především v kvalitních surovinách, pečlivé přípravě a dobré peci. Tu nejlepší pizzu pečou v Neapoli, kde do ní pizzaři přidávají i kus svého srdce.

Italská pizza: Poklad z Neapole zachutnal i královně. Kam na ni zajít dnes? - číst více

2. Pasta – těstoviny na tisíc způsobů 

Těstoviny jsou základem italské kuchyněTěstoviny jsou základem italské kuchyněFoto: Thinkstock.com

V Itálii existují stovky druhů těstovin a ještě více způsobů, jak je připravit. Jedí se většinou jako první chod a vždy „al dente“, tj. uvařené do poloměkka. Podle sezóny, regionu a chuťové preference si dejte třeba těstoviny s rajčaty (al pomodoro) či jinou zeleninou (často lilky, cukety), česnekem, olivovým olejem a pálivou papričkou (aglio olio e peperoncino), mletým masem (ragù), vajíčkem a špekem (alla carbonara), houbami (ai funghi), sýrem (cacio e pepe) nebo třeba dochucené bazalkovým pestem a olivami. Z Itálie pochází i světoznámé a na různé způsoby připravované zapečené těstoviny lasagne.  

Tajemství italských těstovin: Nahlédněte pod pokličku šéfkuchařům - číst více

3. Caffè

Pravá italská káva je jedinečnáPravá italská káva je jedinečnáFoto: Thinkstock.com

Pravá italská káva je nenahraditelná. Je malá, hustá, silná, krásně voní a zaručeně vám zvedne náladu a postaví vás na nohy v kteroukoliv denní (či noční) dobu. Tradičně se pije vestoje u baru, tedy v podniku, který je jedním z nejsamozřejmějších míst v běžném životě snad každého Itala. 

4. Mozzarella a další sýry

Mozzarella di bufala se připravuje v Kampánii z buvolího mlékaMozzarella di bufala se připravuje v Kampánii z buvolího mlékaFoto: Thinkstock.com

Nejlepší mozzarella je kampánská mozzarella di bufala z buvolího mléka. I další italské kraje se pyšní výrobou vynikajících sýrů: ochutnejte třeba sýry parmezán (parmigiano reggiano), provola, casciotta d’Urbino, gorgonzola, grana padano nebo pecorino. Jejich chuť vás zaručeně mile překvapí.

5. Sladkosti: cannoli, sfogliatelle, babà, cantuccini, tiramisù… 

Sicilské cannoli dostanou každéhoSicilské cannoli dostanou každéhoFoto: Thinkstock.com

Nejen mlsné jazýčky si pochutnají na italských sladkostech. Na Sicílii rozhodně ochutnejte plněné trubičky cannoli a v Neapoli voňavé sfogliatelle či rumové nadýchané babà. Nejen v Toskánsku vás dostanou cantuccini, křupavé mandlové sušenky, které se často namáčejí do vína. Po celé Itálii je rozšířené tiramisù – dezert, který už ve svém názvu slibuje, že vám zaručeně zvedne náladu (tira mi su – zvedni mi náladu).

6. Ryby 

Na rybích specialitách si nejvíce pochutnáte při pobřežíNa rybích specialitách si nejvíce pochutnáte při pobřežíFoto: Thinkstock.com

Itálie je téměř celá omývaná mořem, a tak není divu, že se tu na jídelníčku často objevují ryby. Nejvíce si na nich pochutnáte při pobřeží. Dejte si třeba fritturu di pesce – různé druhy malých rybiček a jiných mořských plodů obalené v těstíčku a dokřupava osmažené, nebo třeba spaghetti alle vongole – výborné těstoviny s mušlemi.

7. Víno

Italská vína jsou vyhlášená po celém světě Italská vína jsou vyhlášená po celém světě Foto: Thinkstock.com

Italská vína jsou ceněná po celém světě. V místní gastronomii si drží privilegované místo. A není se čemu divit, pro pěstování vinné révy tu mají ideální podmínky. Co region, to jiné odrůdy. Ochutnejte třeba červené Chianti či Barolo, bílé Frascati nebo šumivé Lambrusco. A kdybyste si dali radši něco ostřejšího, ochutnejte Grappu, pálenku z vína, rovněž italského původu.

Průvodce italskými víny: Jak poznat kvalitu a co musíte ochutnat? - číst více

8. Limoncello 

Limoncello - tradiční citronový likér z jihu ItálieLimoncello - tradiční citronový likér z jihu ItálieFoto: Thinkstock.com

Tradiční likér, který si nejlépe vychutnáte v jižní Itálii – právě tady totiž i několikrát ročně dozrávají velké osvěžující citrony, ze kterých se limoncello připravuje. Popíjí se chlazené nebo se přidává do různých cukrovinek a dortových krémů.

9. Sicilské arancini 

Arancini jsou specialitou sicilské kuchyně, jedí se po celé Itálii. Arancini jsou specialitou sicilské kuchyně, jedí se po celé Itálii. Foto: Thinkstock.com

Arancini jsou specialitou sicilské kuchyně, rozšířené i do dalších částí Apeninského poloostrova. Koule připravované z rýže a plněné nejčastěji ragù, sýrem či šunkou jsou obalené ve strouhance a dozlatova osmažené. Mohou být chutnou svačinkou, ale dokážou zahnat i pořádný hlad.  

10. Gelato, sorbetto, granita

Milovníci zmrzliny si v Itálii přijdou na své. Milovníci zmrzliny si v Itálii přijdou na své. Foto: Thinkstock.com

Milovníci zmrzliny si v Itálii přijdou na své. Poctivé zmrzliny s intenzivní chutí a vůní vám tu naservírují tolik, kolik se jí jen do kornoutku nebo papírového kelímku vejde. Zejména v létě vás výborně osvěží ovocná zmrzlina sorbetto nebo granita – ovocná ledová tříšť. Ta nejlepší se připravuje z výborných citronů ze Sicílie, Sorrenta či ostrovů v Neapolském zálivu.

Italská zmrzlina: Kde si v Římě dát tu nejlepší? Ochutnali jsme za vás! - číst více

Co považujete za největší poklad italské gastronomie?

Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 77 zájezdů do Itálie

Zobrazit aktuální zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd odlétá již 4. února


   
Nahoru

URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/10-pokladu-italske-gastronomie/

Katalog Radynacestu.cz

Zašleme ihned na vaši adresu!

Katalog Radynacestu.cz Chci katalog zájezdů

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Říma na téma: Eurovíkendy

To nejlepší z Říma + NÁKUPY VE SLEVÁCH (letecky z Ostravy – Krakova)
  • volná místa
  • Krakov nebo Ostrava
  • hotel
  • snídaně
  • 12 990 Kč

Karneval v Benátkách + MURANO (autobusem) 17. 2. – 20. 2. 2017 (4 dny)

  • volná místa
  • Ostrava, Brno nebo Praha
  • hotel
  • snídaně
  • 3 990 Kč

Přidejte se k nám