Dubajská kuchyně: Vepřového se nedočkáte, velbloudího ano

Martin Šimek Martin Šimek, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 2969x

Dubajská kuchyně je směsicí receptů několika národností. Chybět nesmí voňavé koření, zelenina i ovoce.

Vyberte si z našich 4 zájezdů do DubajeZobraz zájezdy

Rozmanitost jídel ve Spojených arabských emirátech je přepestrá, což je dáno především rozličnými národnostními skupinami, které na území žijí. Velké zastoupení má kuchyně arabská, kterou doplňuje kuchyně marocká, thajská, čínská, íránská, polynéská, mexická, libanonská i japonská.

Směs těchto kuchyní dává jídlům různorodou chuť, šťavnatost, kořenitost, sladkost i slanost, kyselost i hořkost, tedy (jednoduše řečeno) univerzálnost. Z místní nabídky si opravdu musí vybrat téměř každý.

Zelenina

Základem každého jídelníčku je čerstvá zelenina, používají se papriky, cukety, okurky, rajčata, olivy, lusky, lilky, fazole, luštěniny a česnek. Zelenina se jí pečená, smažená, čerstvá, grilovaná, vařená, připravují se z ní zeleninové saláty. Velmi chutnou zeleninou je tzv. okra, zelenina podobná cuketám, ale v miniaturním provedení. Výborně chutná jako grilovaná nebo pečená, také se přidává do zeleninových salátů.

Koření

Nezastupitelnou roli v emirátské kuchyni hraje koření, které má v zemi dlouholetou tradici a bez něhož by se místní kuchyně neobešla. Koření se používá téměř do všech jídel i do těch sladkých. Při přípravě masa se používá dosti česnek, a to v čerstvé nebo sušené podobě, šafrán, koriandr, ambra nebo různé kořenící směsi.

Maso

Jelikož je Dubaj islámskou zemí, neočekávejte na jídelníčku vepřové maso, jehož konzumace je zde přísně zakázána. K oblíbeným masům patří ryby, jehněčí, drůbeží, kůzlečí, hovězí i velbloudí. Maso se zpravidla griluje, smaží na otevřeném ohni, dusí a peče.

Speciality

Tradičním místním jídlem je shawarma, připravuje se z kuřecího nebo jehněčího masa, nakládané zeleninové směsi a čerstvých rajčat. Hotové jídlo se polévá studenou česnekovou omáčkou.

Ke sladkým místním specialitám patří pudingový dezert, který se servíruje teplý, s vanilkovou zmrzlinou.

Na jídelníčku se často objevuje dýně, která je naplněná mletým jehněčím masem. Jako příloha se podává rýže, ale častěji se přikusuje arabský chléb a čerstvá zelenina.

Martin Šimek

Martin ŠimekPrůvodceExpert

Na každou zemi se rád dívám očima jejích obyvatel a snažím se ji poznat a zažívat jako místní.

Spojené arabské emiráty (Dubaj)

Poznejte město kuriozit

Vyberte si jeden z našich 4 zájezdů do Dubaje

Zobrazit aktuální zájezdy do Dubaje

Nejbližší volný zájezd odlétá již 15. října





URL stránky: http://www.radynacestu.cz/magazin/dubajska-kuchyne/

Doporučujeme z Emirátů

Nejnovější z Emirátů

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!