Pařba v Dublinu: Dvě noci a moře piv. Víme, které je nejlepší!

Petra Bujoková Petra Bujoková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 15247x

Dublinská pařba

Vyberte si z našich 9 zájezdů do DublinuZobrazit zájezdy

Kdo je vítěz?

Nejvíc bodů mezi testovanými pivy nasbíral mladý irský pivovar O´HARA a jeho ALE.

Jsou lidé, kteří nedají dopustit na poctivé české pivo. Pak jsou ale tací, co za pivem rádi vyrazí i do světa. Stačí posbírat správnou partu a vychutnávat vychlazené speciály. Kdo to nepřežene, přiveze si spoustu vzpomínek a hlavně zažije největší pařbu svého života. Stejně jako naše průvodkyně Petra, která nasadila vlastní kůži a vyzkoušela pro vás, které z irských piv je to nej! Takže hurá do Dublinu!

Jmenuji se Petra, jsem průvodkyně a nesnáším nudu. Před několika lety jsem vyrazila na první „pivní dovolenou“ do Belgie, následovalo Irsko a velká chuť v tomto druhu cestování pokračovat. Ovšem na takový pivní výlet potřebuje správnou partu. Zapomeňte na abstinenty, dietářky, duchovní… Zkrátka na každého, koho svazuje příliš pevná vůle. Tady se totiž počítá jen vůle nezkazit legraci, vydržet pařit až do rána a přežít.

Náš plán zní jasně: projít co nejvíce hospod a v každé z nich ochutnat jiné pivo, vše důkladně zaznamenat a ohodnotit hvězdičkami od 1 do 5, přičemž 5 je maximum. 

Počítat, ale nepřepočítávat!

Na ceny piva v Dublinu se člověk musí psychicky připravit. Jedno z mála pravidel, které tenhle výlet má, proto zní: Nepřepočítávat!

Naše exkurze dublinskými hospodami je opravdu krátká a cílená na koštování piv a poznávání irské hudby. Být tady o dva dny déle, určitě bychom si výlet zpestřili putováním po Dublinu třeba doubledeckerem, v dešti bychom se schovali do destilérky Jameson, a v rámci pivního studia bychom zavítali do fabriky Guinness. Divoké pobřeží také není daleko od centra, ovšem tentokrát vynecháme všechny nabízené možnosti a budeme zkrátka jen pařit.

Irská Stodolní

Slavná ulice Temple bar a typicky zaplněné okolí hospodSlavná ulice Temple bar a typicky zaplněné okolí hospod

Rovnou z letiště míříme na pověstný Temple Bar – bezpochyby nejslavnější irská ulice na jižním břehu řeky Liffey. Věřím, že právě ona dala podnět k výstavbě barů na Stodolní ulici v Ostravě. Svou podobnost mohou hledat i v historii. Stodolní bývala rájem prostituce, ale ve 20. stol. budovy zchátraly a hrozila jim demolice. Na Temple Bar mělo stát autobusové nádraží. Malí obchodníci tady skupovali za pár šupů okolní domy, ale stavba nádraží nakonec ztroskotala a oni s ní. Roku 1991 proto zřídilo město neziskovou organizaci na záchranu ulice a otevření kulturní čtvrti.

Zatímco za šera tady opět bují veselý noční život, což obyvatelé města zrovna nevítají, přes den, a zejména pak o víkendech, jsou místní náměstíčka dějištěm mnoha trhů a v létě se tady dokonce koná festival outdoorových filmů. Své sídlo tu má i Irská burza nebo Centrální banka. Většina turistů sem ale stále míří proto, aby strávila noc ve víru irské hudby, tance, piva a samozřejmě jemné whisky.

Čtení: Zájezdy do Irska – srovnání a doporučení

Na hokej do Czech Innu

Fandíme!Fandíme!

Naši misi za nejlepším pivem začínáme na konci Temple Bar, kde stojí hospoda Czech Inn - proslulé místo pro většinu Čechů a Slováků žijících v Irsku. Velká hospoda stojí na místě staré věže ze 13. stol, která byla součástí dublinského opevnění. Za normálních okolností bychom se české hospůdce vyhnuli, ale dnes se hraje první zápas v mistrovství světa v hokeji a navíc půjde o bratrovražedný boj. Na utkání Česko vs. Slovensko je tady pochopitelně natřískáno. Pivo si proto dáváme takzvaně na stojáka u obrazovky. Za barem čepuje pivo sympatický Slovák a Čechy, kterých je tady menšina, se snaží rozvášnit a vyprovokovat k fandění milá česká číšnice. Na výběr máme z 16 druhů piv, z nichž většina je právě česko-slovenská.

Nejsilnější na jazyku i na trhu

Začínáme docela mladým irským pivovarem O´Hara a dáváme si světlý „pale ale“. V průběhu večera jsme zkusili ještě O´Hara STOUT , O´Hara RED a cestou domů lahvový O´Hara double IPA. Pivovar O´Hara se pro mě stal vítězem číslo 1. Ale zpět k prvnímu vzorku. Takzvané „ale“ je nejběžnější druh irských piv. Má velmi výrazné aroma. Je to pivo svrchně kvašené, vyráběné s použitím ječného sladu a kvasnic. Chmel se později navíc spaří, což zajišťuje uvolnění aromatických olejů. Pale ale je druhem ale, ovšem slad je sušený koksovým palivem, což má za následek světlejší barvu.

Dalším kouskem připíjíme na žal Slováků a dáváme si světoznámý GUINNESS. Faktem je to, že v Irsku opravdu chutná trochu jinak – lépe – než jinde ve světě. Guinness je typickým představitelem „stout“, tedy velmi tmavé pivo, svrchně kvašené, vyráběné z praženého sladu a ječmene. Chutná po karamelu a často je velmi silné. Guinness se vyrábí v 50 zemích světa už od roku 1759. Denně se ho vypije 10 miliónů sklenic a není proto divu, že je Guinness šestým největším pivovarem světa. Někdejší generální ředitel tohoto gigantu mimo jiné vymyslel i proslulou Guinnessovu knihu rekordů.

Kebab spláchneme baladou

Poslouchat tradiční balady a popíjet sametové pivo. I to patří k návštěvě irského pubuPoslouchat tradiční balady a popíjet sametové pivo. I to patří k návštěvě irského pubu

Po dobrých mocích nás přepadl hlad, proto zavítáme do libanonského kebab housu. Je to rozhodně nejlevnější způsob stravování v Irsku a navíc skvěle chutná. Oproti irským restauracím je tady na ulici opravdu za hubičku. Vynikající talíř pro 2 osoby se dá pořídit za 12 €. Po kořeněném jídle máme opět žízeň. Zaháníme ji dánským Tuborgem, i když nás trochu mrzí, že tím ustupujeme od původního plánu koštovat jen místní piva. Nicméně na trávení je lehké pivo ideální variantou.

Místo, kde si Tuborg dáváme, je opravdu výjimečné a dlouho jsme něco podobného hledali. Hospůdku jsme pracovně nazvali: „Ve slepých uličkách“. Z ulice nás sem přivábila tradiční živá muzika – dudy, píšťaly, flétny, kytary... Zahlédli jsme skupinu starších pánů hrajících v salónku, a na dotaz, jestli je to privátní, nebo můžeme dál, nám ihned vyklidili stůl. Než jsme stačili vypít jedno pivo, zahráli nám několik krásných lidových písní, jak instrumentálky ve stylu kapely The Corrs, tak zpívané balady. V až komorní atmosféře nikdo ani nedutal. Hospůdka „Ve slepých uličkách“ nakonec byla jednoznačně tím nejemotivnějším zážitkem z cesty.

Beer hall, nebo jak jsme jej přejmenovali bar „U řezníka“, předcházela jeho dobrá pověst. Jenže pro kluky byl spíše zklamáním. Každopádně zůstává místem, kde je možné vyzkoušet spoustu druhů piv najednou. Na dřevěném pivním tácku si objednáváme 8 druhů piv, každé ve dvoudecové skleničce. Cena za všechny vzorky je 14 €, což je v podstatě zadarmo! A tak čicháme a posrkáváme jeden vzorek za druhým a důkladně hodnotíme. V dobré náladě vyrážíme zpátky na Temple Bar, kde to tentokrát chceme roztančit.

Tady už nám nenalejou

Hospody jsou s pokročilou hodinou napěchované lidmi. Někde hrají osamělí unavení muzikanti, jinde to kapele skvěle šlape a my se můžeme zavlnit v rytmu, samozřejmě s pivem v ruce. Tentokráte degustujeme pale ale – GALWAY HOOKER – z mladého irského pivovárku. Následuje červené pivo KILKENNEY – jedno z mých osobních favoritů. Také SMITHWICS nám něžně chladí hlasivky, které dnes dostávají opravdu zabrat.

V boční uličce nalézáme Wall of Fame – tedy zeď slávy. Jsou na ní zvěčněni slavní irští muzikanti, jimž vévodí pánové z kapely U2, krásná Sinead O´Connor nebo Gary Moore. Další z nezapomenutelných zážitků trochu kalí obava, že pivo už nám nikde nenalejou. Blíží se třetí hodina ranní a jedna hospůdka za druhou se pomalu zavírá. Doufáme, že alespoň cestou na hotel najdeme místo, kde si dát poslední kousek, jenže v provozu už jsou jen tmavá a nevlídná kasina. V půl páté ráno uleháme, abychom o pár hodin později mohli pokračovat tam, kde jsme před chvíli skončili – jde se na nákupy!

Poslední na domácí půdě

Na dřevěném tácu vám přinesou až osm piv za jednu cenuNa dřevěném tácu vám přinesou až osm piv za jednu cenu

V půl jedenácté dopoledne otevírají první krčmy, a den proto začínáme rovnou stoutem, podobným Guinnessu, tzv. BEAMISH. Sbaleno a nakoupeno máme, takže se pomalu přesouváme na letiště, kde kvůli zmatkům se zavazadly ani nestíháme poslední rozlučkové. To si dopřáváme až ve vlaku do Ostravy – GINGER BEARD – ale popravdě je to ten nejslabší kousek, jaký jsme stihli vyzkoušet.

Už teď vím, že návštěva Dublinu rozhodně nebyla mým posledním pivním výletem.

Kam vyrazíte vy? 

Zapamatovali jste si všechny druhy irských piv? Otestujte to!

  • ALE – nejběžnější druh irských piv. „Ales“ mají velmi výrazné aroma. Je to svrchně kvašené pivo vyráběné s použitím ječného sladu a kvasnic. Chmel se později spaří, což zajišťuje uvolnění aromatických olejů.
  • PALE ALE – druh ALE, ale slad je sušený koksovým palivem, což má za následek světlejší barvu.
  • INDIA PALE ALE (IPA) – silné, svrchně kvašené světlé pivo, hodně chmelené, původně vytvořeno pro export do Indie.
  • STOUT – velmi tmavé, svrchně kvašené pivo, vyráběné z praženého sladu a ječmene. Chutná po karamelu. Často se jedná o velmi silná piva. Je podobný dalšímu druhu piva – PORTER.
  • LAGER – ležák. Nejčastější druh piva na světě. Vzniká spodním kvašením, po jehož procesu měsíc a déle leží. Odtud pochází označení ležák.
  • WHEAT – pšeničná piva mají nejméně 1/3 celkového extraktu dodáno pomocí pšenice nebo pšeničného sladu. Toto pivo bývá světlejší, často je cítit kvasnicemi či různorodým ovocem, a mívá bohatou pěnu.

Máte rádi irské hospody u nás?

Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Petra Bujoková

Petra BujokováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Vyhledávám dobrodružství. A mé zájezdy plují na podobné vlně.

Irsko (Dublin)

Poznejte hrdý Dublin

Vyberte si jeden z našich 9 zájezdů do Dublinu

Zájezdy do Dublinu

Nejbližší volný zájezd odlétá již 3. května



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/parba-v-dublinu/



Doporučujeme z Irska

Nejnovější z Irska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024