Vyznejte se v sushi: Jak ho jíst i nejíst a kde se vlastně vzalo? Ochutnejte japonský fenomén jako místní!

Barbora Žižková Barbora Žižková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 21. 11. 2018 • Přečteno 19062x

Jste fanoušky sushi nebo úplní začátečníci? Tak či tak, máme pro vás pár dobrých rad, jak si neudělat ostudu a dobře se najíst.

Sushi je snad nejpopulárnější a nejrozšířenější pokrm pocházející z Japonska. Lidé z celého světa navštěvují sushi restaurace kvůli exotické chuti i zdravému životnímu stylu. Ale jedí samotní Japonci sushi opravdu častěji než my? A jaká je vůbec historie dnes již světově uznávaného pokrmu?

Sushi je široký pojem, jednoduše se jedná o vařenou rýži s kouskem ryby nebo zeleniny. Ta může být ale ztvárněna v mnoha podobách a každý z kousků má svůj vlastní název.

Rýže pro přípravu sushi se od té normální, kterou běžně dostanete v restauraci, liší. Je v ní totiž japonský ocet. Poté, co se rýže uvaří, se dá do široké dřevěné mísy, aby snadno vychladla.

Druhy sushi: základ, který je dobré znát

1. Maki

MakiMaki

Asi ten úplně nejznámější druh sushi je maki. Rýže s rybou nebo zeleninou zabalená do mořské řasy a dvakrát překrojená napůl na malé kousky a následně servírována.

Čtení: Zájezdy do Japonska – srovnání a doporučení

2. Nigiri

NigiriNigiri

V Japonsku asi ten nejoblíbenější typ sushi. Podlouhle tvarovaný kousek rýže, na kterém je plátek syrové ryby nebo mořských plodů.

3. Sashimi

SashimiSashimi

Na tenké plátky nakrájené syrové rybí maso podávané se sójovou omáčkou a křenem wasabi.

4. Temaki

TemakiTemaki

Je rýže s kousky ryb či zeleniny zabalená do kornoutu z mořských řas.

5. Uramaki/california roll

UramakiUramaki

Nejaponský druh sushi, který se začal poprvé podávat právě v Californii a později se stal oblíbeným po celém světě včetně Japonska. Jedná se o obrácený druh maki sushi, kdy řasa je uvnitř rolky obklopená vrstvou rýže.

6. Gunkan

GunkanGunkan

Je rýže dokola zamotaná do mořské řasy a ve vzniklé „ohrádce“ nahoře jsou kousky ryb nebo jiných mořských plodů.

7. Chirashi

ChirashiChirashi

Neboli chirashi don je miska rýže, na které jsou položeny plátky syrové ryby.

Jak sushi jíst a nejíst?

Znáte správnou etiketu?Znáte správnou etiketu?

Japonci jsou velice tolerantní k přešlapům v etiketě, které cizinec udělá, ale přesto je dobré znát alespoň pár základních pravidel. Navíc, Japonci vždy ocení snahu a vědomosti, které o nich cizinci mají.

Pozor na hůlky! V první řadě je nutné vědět, jak je používat nebo spíše nepoužívat. Nikdy nenapichujte sushi na hůlky jako špíz, je to nezdvořilé a určitě se nevyhnete překvapeným pohledům.

Pokud vám manipulace s hůlkami nejde, nikomu nebude vadit, když budete jíst sushi rukama, naopak kdo jí sushi holýma rukama, je považován za gurmána! Tak se rozhodně nestyďte.

Pokud držet hůlky zvládnete, pamatujte, abyste si mezi hůlkami nic nepředávali. Právě tímto způsobem se při smutečních obřadech předávají kosti v márnici a dělat to u jídla znamená jistou smůlu. Pokud chcete někomu dát kousek sushi, jednoduše ho položte na talíř k druhému, který si ho pak sám vezme.

Podobná situace nastává s miskou rýže, nikdy do ní nezapichujte hůlky, dělá se to jen pro nebožtíky jako posmrtné jídlo a i v tomto případě vám to může přinést smůlu.

Etiketa týkající se sushi se někdy vykládá až příliš složitě, různé lokální zvyky prefektur se promítají do obecné konzumace a vzniká i spousta mýtů, jak sushi jíst i nejíst.

Pokud budete mít více informací o tom, jak na sushi, nebojte se zeptat, Japonci vám to určitě rádi ukáží a slova k tomu vlastně ani nepotřebujete.

Historie nasolené ryby

Dříve se ukládaly ryby v soliDříve se ukládaly ryby v soli

I když dnes bereme sushi za jedno ze světově nejrozšířenějších jídel, v minulosti tomu bylo opačně. Ne každý Japonec si mohl syrové ryby, a to především v době, kdy zemí otřásala chudoba, dovolit. 

Proto Japonci ryby jednoduše ukládali do solného nálevu na horší časy. V nálevu ryby dlouho vydržely, a tak mohli ryby s rýží a řasami jíst v klidu po celý rok.

Po druhé světové válce právě tento starý recept inspiroval vznik sushi tak, jak ho známe dnes.

Barbora Žižková

Barbora ŽižkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Člověk se nesmí bát, jen tak najde sám sebe.

Japonsko

Japonsko… Víc než zážitek!

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Japonska

Zájezdy do Japonska

Nejbližší volný zájezd již 17. října



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/sushi/



Doporučujeme z Japonska

Nejnovější z Japonska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024