Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ z Madridu: Město velké mámy medvědice, umění, zeleně, našich srdcí a fotbalu!

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 7. 9. 2023 | Přečteno: 828x
Téma: Fotoreportáž, Španělsko

Dlouhou dobu jsem pokukovala po zájezdech do Barcelony, protože můj syn v dresu svého oblíbeného fotbalového klubu i spí. Pak se nám ale naskytla možnost podívat se do Madridu a on nadšeně přijal. Plnila jsem si tak i své přání tohle město umění konečně poznat naživo. Ve fotoreportáži se můžete podívat nejen na to, jak zájezd To nejlepší z Madridu + TOLEDO + SEGOVIA + EL ESCORIAL probíhal, ale i na to, jak se jednomu klukovi a jeho mámě splnil sen. 

Zelená plocha u El Escorialu s horami v pozadí.Zelená plocha u El Escorialu s horami v pozadí.

Pro průvodkyni Markétu Petrlíkovou je Španělsko druhým domovem a bylo na ní od začátku vidět, že se na svůj další návrat „domů“ těší. Dobrou náladu po celou dobu přenášela i na nás a zároveň nás ještě před samotným startem připravila na to, jak to v Madridu chodí a čím se nemáme nechat zaskočit. 

Obchodní čtvrť se skládá ze čtyř mrakodrapů: Torre Caja Madrid, Torre de Cristal, Torre Sacyr Vallehermoso a Torre Emperador.Obchodní čtvrť se skládá ze čtyř mrakodrapů: Torre Caja Madrid, Torre de Cristal, Torre Sacyr Vallehermoso a Torre Emperador.

Po příletu do Madridu nás vítaly mrakodrapy v mlžném oparu. Ubytovali jsme se na hotelu a ještě stihli krátkou procházku po okolí, kterou jsme využili k seznámení s ostatními členy „výpravy“ a následné příjemné večeře. Zároveň jsme zjistili, že jsme se španělštinou na štíru a v mobilu stažené aplikace jsme využili pro překlad menu v restauraci. V následujících dnech se nám hodily ještě mnohokrát, protože Madriďané si s turisty hlavu nelámou a sázejí jídelníčky pěkně ve svém jazyce. 

Náměstí Puerto del Sol a jeho poklady: medvědice pojídající ovoce z planiky a symolický střed Španělska.Náměstí Puerto del Sol a jeho poklady: medvědice pojídající ovoce z planiky a symolický střed Španělska.

Hotel Chamartin, kde jsme bydleli, je v podstatě hned nad zastávkou metra. Mimochodem jedné z nejzajímavějších stanic, ve které se při vstupu ponoříte doslova do vodopádu světel. Nás ale víc než cesta zajímal první cíl, a tím bylo náměstí Puerta del Sol. Krom toho, že právě tady si lidé dávají sraz, když vyrážejí na kávu či drink, vítají tady Nový rok. 

Postavit se tu můžete na nultý kilometr, ale především si můžete udělat fotku se symbolem města: medvědicí. A nezapomínejte se dívat pod nohy! Medvědice je krásně vyobrazena i na poklopech kanálů, hydrantech a samozřejmě i na spoustě suvenýrů.

Domy na Plaza Mayor trochu připomínají ty v Bruselu.Domy na Plaza Mayor trochu připomínají ty v Bruselu.

Další naše kroky vedly k Plaza Mayor, nádhernému náměstí, které si rozhodně zapamatujete. Má podobnou atmosféru jako Grand Place v Bruselu a nabízí spoustu možností posedět na zahrádce a dát si dobrý oběd. A toho jsme využili i my. 

Skvělá paella na náměstí Plaza Mayor.Skvělá paella na náměstí Plaza Mayor.

Posilněni skvělou paellou a pizzou (mimochodem také velmi dobrou) jsme se vydali za dalším poznáváním.

Největší královský palác v západní Evropě je právě ten v Madridu.Největší královský palác v západní Evropě je právě ten v Madridu.

Cestou k impozantnímu Královskému paláci jsme se podívali na výměnu stráží, poslechli pána, který hrál přímo na ulici na skleničky do poloviny naplněné vodou, vyfotili se s obří plyšovou medvědicí a vyslechli od Markéty něco o historii a současnosti španělské královské rodiny. 

Výhled na město od Královského paláce stál za to i v pozdním odpoledni..Výhled na město od Královského paláce stál za to i v pozdním odpoledni..

Z vyhlídky mezi Královským palácem a katedrálou je úžasný pohled na město plné zeleně. Každá rostlina tady přitom potřebuje zavlažování, protože Madrid svírají v létě velká sucha. 

Almudenská katderála se sochou Jana Pavla II., bránou se světci a panovníky 21. století a lavičkou s vyobrazením bezdomovce.Almudenská katderála se sochou Jana Pavla II., bránou se světci a panovníky 21. století a lavičkou s vyobrazením bezdomovce.

Dalším naším zastavením byla katedrála Almudena. Nakoukli jsme dovnitř, mě ale víc zaujaly sochy před katedrálou. Jedna vyobrazuje Jana Pavla II., který katedrálu vysvětil, a ta druhá bezdomovce ležícího na lavičce. Zajímavá je i moderní bronzová brána katedrály.

Zážitek, na který se nezapomíná.Zážitek, na který se nezapomíná.

Zbytek programu už jsme si šetřili síly na večer. Ten den se totiž hrála v Madridu La Liga a domácí Real Madrid hostil tým Celty Vigo. Jako fanoušek evropských týmů si Tobi splnil svůj velký sen a přiznám se, že ohromný zážitek to byl i pro mne.

Stadion Realu Madrid při zápase s týmem Celta Vigo.Stadion Realu Madrid při zápase s týmem Celta Vigo.

Stadion Santiago Bernabéu se postupně plnil, až byly téměř všechny sedačky obsazené. Při představě, že kapacita je až 81 000 diváků, se vám zvedá tlak, a když pak z ochozů zazní klubová hymna, máte husí kůži úplně všude. Tipnete si výsledek? Skončilo to 2:0 pro domácí a my rozhodně doporučujeme nenechat si tenhle velkolepý a opravdu bezpečný zážitek (vedle nás seděla rodina s batoletem) ujít. 

Historické opevněné město Toledo nabídlo nádherné výhledy, ale chvílemi i pořádně rozpálené ulice.Historické opevněné město Toledo nabídlo nádherné výhledy, ale chvílemi i pořádně rozpálené ulice.

Následující den nás čekalo historické město Toledo. V rozpálených ulicích bylo ten den opravdové horko, ale pohled na opevněné město, malebné uličky a také most sv. Martina nám za tu trochu potu stál. Nevyspalí z předchozího dne jsme využili večer k odpočinku na pokoji. 

Nesmíte opustit Madrid, aniž byste se prošli po Gran Vía.Nesmíte opustit Madrid, aniž byste se prošli po Gran Vía.

Další den byl ve znamení procházek po Madridu. Počasí nám stále přálo, a tak jsme se vydali po slavné ulici Gran Vía kolem obchodů světoznámých značek. Říká se jí „španělská Broadway“, ale je o mnoho klidnější než ta newyorská. Pomohlo tomu i to, že se tady právě běžel maraton, což bylo milé zpestření. Madriďané jsou sportovně založení a potrpí si na zdravý životní styl, takže pro nás tak trochu inspirace.

Zeleň jako jedno z mnoha témat ve Španělsku.Zeleň jako jedno z mnoha témat ve Španělsku.

Inspirovat bychom se od nich mohli i co se zeleně týče. Zelená stěna ve městě nebo prostor připomínající džungli přímo v budově nádraží byly příjemným překvapením a bonusem v programu. Každá rostlinka v tomto městě přitom vyžaduje zavlažování, protože Madrid dlouhodobě trápí sucho. 

Palác El Escorial je působivý ze všech stran.Palác El Escorial je působivý ze všech stran.

Následující den jsme vyrazili na výlet do El Escorialu. Přiznám se, že jsem měla obavu, jak tento obrovský komplex bude bavit desetiletého kluka, ale našli jsme si to své. Já knihovny, on zahrady. Klášter a královský palác se navíc nachází na úpatí Sierra de Guadarrama, a tak se vám tady tak nějak lépe dýchá a obdivuje…

První zastávku v Segovii nelze přehlédnout. Římský akvadukt je impozantní.První zastávku v Segovii nelze přehlédnout. Římský akvadukt je impozantní.

V Segovii nás uvítal nepřehlédnutelný viadukt, který jsme si prohlédli zespoda i z výšky. Člověku padá brada, když si uvědomí, že tohle stavěli bez dnešní techniky. A taky mu vyhládne, když vyjde až nahoru ke zdejší katedrále. Odvážnější si dali prasátko, místní specialitu, a někteří zůstali jen u zdejších sladkostí a zmrzliny. 

Nepřipomíná vám něco? Ano, Alcázar byl vzorem pro hrad Šípkové Růženky ve známé pohádce.Nepřipomíná vám něco? Ano, Alcázar byl vzorem pro hrad Šípkové Růženky ve známé pohádce.

Tečkou tohoto výletu byla návštěva Alcázaru, středověkého hradu, jehož siluetu znáte z filmů, nebo spíše ze znělek před nimi. Využila ji totiž pro své logo společnost Walt Disney. 

Okolí Alcázaru je jako z obrazu. Všude samé vinice, kostelíky a farmy.Okolí Alcázaru je jako z obrazu. Všude samé vinice, kostelíky a farmy.

A my se mu nedívíme. Celé tohle místo totiž působí pohádkově, stejně jako ostatní města, která jsme během programu navštívili. 

Všechno to zároveň zajímavě kontrastuje s tím, že Madrid je skutečné velkoměsto s přeplněným (ale velmi přehledným) metrem, směsí architektonických stylů, spoustou motorek, kol a aut, kde je pořád čisto, i když to žije.

A tohle jsou dva spokojení cestovatelé v Madridu :)A tohle jsou dva spokojení cestovatelé v Madridu :)

Na jeho rytmus si brzy zvyknete a na závěr zájezdu už zvládnete stejně jako my bez obav zajet třeba na nákup suvenýrů do centra na vlastní pěst. Zájezd To nejlepší z Madridu + TOLEDO + SEGOVIA + EL ESCORIAL s Markétou nás bavil a podle ohlasů nesmírně baví i vás. A proto si i v roce 2024 můžete vybrat z mnoha termínů. Tak na viděnou! 

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024