Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Záhady mayské kultury, koupání v posvátných cenotech a návštěva šamana očima specialistky Kláry Hrobníkové

Autor: Klára Hrobníková, Radynacestu.cz | Vydáno: 18. 3. 2022 | Přečteno: 2734x
Téma: Fotoreportáž, Mexiko

Mexiko je naší stálicí v nabídce poznávacích zájezdů, ale teprve minulý měsíc jsme společně ochutnali dokonalý relax na jeho nekonečných plážích. Všichni jsme se těšili na all inclusive drinky na baru, ničím nerušený odpočinek pod karibským sluncem a objevování bájné mayské kultury. A samozřejmě na tequilu! Co z toho se na zájezdu Relax na plážích Mexika + TAJEMSTVÍ MAYŮ + YUCATÁNSKÁ KUCHYNĚ splnilo? Odpověď najdete na fotografiích. 

Hotel The Reef Coco Beach, Playa del CarmenHotel The Reef Coco Beach, Playa del Carmen

Po několikahodinovém letu jsme přiletěli do Cancúnu, celí natěšení posbírali své kufry a utíkali k našemu autobusu, který nás během hodinky dopravil do letoviska Playa del Carmen do krásného malého hotýlku The Reef Coco Beach.

Druhý den jsme se seznámili s nabídkou fakultativních výletů a naplánovali si každý den pobytu. Rozhodli jsme se, že hodláme z Mexika objevit daleko více než jenom pohádkový hotelový resort a písečnou pláž. 

Pláž Punta NortePláž Punta Norte

Lodní výlet na ostrov Isla Mujeres si každý užíval po svém. Šnorchlovali jsme ke korálům a podmořským sochám, tancovali na palubě lodi, žízeň zaháněli tequilou anebo si jen užívali příjemně teplé vody Karibského moře u slavné pláže Punta Norte.

El Castillo, Kukulkánova pyramidaEl Castillo, Kukulkánova pyramida

Následující den jsme opustili Playa del Carmen a vydali se až za hranice státu Yucatán, abychom navštívili nejslavnější mayskou památku – Chichen Itza. Zastavili jsme se u Kukulkánovy pyramidy, prošli kolem chrámu Venuše a kostnice Tzompantli k největšímu hřišti na pelotu.

Tulum, archeologická zónaTulum, archeologická zóna

Další fakultativní výlet nás zavedl do Tulumu na pobřeží omývané tyrkysovým mořem. Tulum sloužil v minulosti jako mayský přístav, nyní poskytuje svým návštěvníkům dechberoucí výhledy na moře, písečné pláže a pozůstatky archeologických staveb.

Pláž, TulumPláž, Tulum

Po krásném dopoledni v Tulumu jsme se těšili na osvěžení v podobě koupání v cenotu. Existuje několik druhů cenotů. Celé otevřené pod širým nebem, částečně zakryté s provalenými stropy a pak ty zcela zakryté jako cenote Choo–Há, který jsme navštívili. Sestoupali jsme po strmých schodech dolů a otevřela se před námi kouzelná krápníková jeskyně.

Cenote Choo–HáCenote Choo–Há

Celý den jsme zakončili v mayské vesnici, ve které jsme na vlastní oči spatřili, jak skromně dodnes žijí původní Mayové. Viděli jsme místní školu, nový kostel s vysokou zvonicí a nakonec nás k sobě domů pozval šaman.

Mayská vesničkaMayská vesnička

Návštěva místního šamana a jeho rodiny byla zpestřena očistným rituálem. Kdo si na památku pořídil sošku, náramek nebo jakýkoliv předmět z obsidiánu, vzal ho s sebou k šamanovi, a ten ho blíže nespecifikovanou tekutinou za pomoci jakési větvičky potřel. Očista byla doprovázena jelením a opičím tancem...

Šaman provádí očistný rituálŠaman provádí očistný rituál 

Kromě poznávání kouzel mayské kultury jsme samozřejmě stihli odpočívat i na této krásné pláži v hotelu The Reef Coco Beach.

Pláž hotelu The Reef Coco BeachPláž hotelu The Reef Coco Beach

Za dalším dobrodružstvím jsme se vydali až na sever Yucatánu v rámci celodenního fakultativního výletu Rio Lagartos a Ek Balam. Čekala nás prohlídka fantastického mayského města Ek Balam s výstupem na velkou pyramidu zvanou Akropole.

Ek BalamEk Balam

Kromě krás archeologických míst jsme si užili také projížďku lodí v přírodě plné mangrovníků a setkání s hejnem pelikánů.

Projížďka lodí po zátočináchProjížďka lodí po zátočinách

Zájezd Relax na plážích Mexika + TAJEMSTVÍ MAYŮ + YUCATÁNSKÁ KUCHYNĚ jsme si užili plnými doušky, vrátili jsme se s nezapomenutelnými zážitky a už plánujeme naše další cesty! Přidáte se?

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe!

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024