Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

POMOC UKRAJINĚ: Kde pomáhají peníze, které jsme i díky vám vybrali pro Diakonii? Podívejte se na fotoreportáž.

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 20. 5. 2022 | Přečteno: 638x
Téma: Ptáte se

Po celý březen 2022 jsme za každou potvrzenou rezervaci zájezdu poslali 500 korun Diakonii, která pečuje o lidi zasažené válkou na Ukrajině. Celkem jsme tak přispěli více jak 50 tisíci korunami, za což patří velký dík i vám. A proč Diakonie? Každoročně společně pomáháme dětem v projektu Krabice od bot a víme tak, že jejich práce má smysl a cíl. Stejné je to i s pomocí na Ukrajině. Přinést vám proto můžeme podrobný report přímo z míst, kde jsme ještě před pár měsíci provázeli cestovatele... 

Organizace Otcův dům poskytuje náhradní péči osiřelým dětemOrganizace Otcův dům poskytuje náhradní péči osiřelým dětem

Stejně jako vás, zajímalo i nás, kam přesně vybrané prostředky směřují a jak je s nimi nakládáno. „Peníze z veřejné sbírky v současné době posíláme na pomoc lidem na Ukrajině prostřednictvím našich lokálních partnerů. Spolupracujeme s dvěma organizacemi v Kyjevě a s organizací v Užhorodu, která poskytuje dočasné přístřeší, jídlo a péči lidem na útěku,“ říká Danuše Kulhánková z Diakonie

Děti z Otcova domu již byly evakuovány do NěmeckaDěti z Otcova domu již byly evakuovány do Německa

„Našimi kyjevskými partnery jsou organizace Otcův dům, která poskytuje náhradní péči osiřelým dětem a Dům milosrdenství, který pomáhá starým lidem bez domova,“ vysvětluje nad fotografiemi lidí, kteří už před válkou neměli zrovna jednoduchý život, Zdeňka Sobotková z Diakonie. 

Děti z Otcova domu se podařilo evakuovat do bezpečí do Německa. Zaměstnanci Otcova domu, kteří neodešli s dětmi do Německa, pomáhají v  zásobování lidí v  sousedství jídlem a dalšími potřebnými věcmi.

Kromě péče o své stávající klienty se lidé z Domu milosrdenství zapojili do humanitární pomociKromě péče o své stávající klienty se lidé z Domu milosrdenství zapojili do humanitární pomoci

Lidé pracující v  Domě milosrdenství se také kromě péče o své stávající klienty zapojili do humanitární pomoci lidem, kteří uprchli z válečné fronty do Ivanofrankivské oblasti. Zásobují je potravinami a hygienickými potřebami. 

Dalším místem, kde finance mířící z české Diakonie pomáhají, je komunitní centrum Blago v  Užhorodu. To bytovalo na 130 lidí ve svých prostorách. Dalším 100 ubytovaným ve školách v  okolí poskytuje potravinovou pomoc.

Ubytování pro potřebné v UžhoroduUbytování pro potřebné v Užhorodu

„Přišlo sem velké množství dětí nejrůznějšího věku z celé Ukrajiny. Potřebují nejen střechu nad hlavou a teplé jídlo, ale především smysluplně trávit svůj čas, učit se. Některým poskytujeme také psychologickou pomoc, aby se zotavily z prožitých traumat,“ vysvětlila Sobotková s tím, že z části financí tedy hradí také psychology a učitele pro zdejší děti. 

Na Ukrajině Dikonie našla i dalšího nového partnera – humanitární centrum obce Mizhhirya. 

Humanitární centrum Mizhhirya nakoupilo školní potřeby dětemHumanitární centrum Mizhhirya nakoupilo školní potřeby dětem

Centrum pomáhá lidem, kteří sem přišli z oblastí Ukrajiny, kde se bojuje. Za peníze z naší sbírky vaří jídlo ve školních jídelnách pro potřebné a také nakoupili školní pomůcky pro děti.   

Děkujeme, že nejste lhostejní a pomáháte spolu s námi. Dokážete velké věci. 

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe!

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024