Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

ROZHOVOR s epidemiologem Rastislavem Maďarem: Cestovat bych se kvůli koronaviru neobával

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 26. 2. 2020 | Přečteno: 41372x

Oslovili jsme uznávaného epidemiologa a vakcinologa, vedoucího Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty OU v Ostravě a v neposlední řadě cestovatele, který již projel víc jak 90 zemí světa, doc. MUDr. Rastislava Maďara, PhD., MBA, FRCPS, aby nám odpověděl na nejzásadnější otázky týkající se nového typu koronaviru a aby potvrdil či vyvrátil obavy, které nyní v souvislosti s cestami do zahraničí panují. 

Epidemiolog Rastislav MaďarEpidemiolog Rastislav Maďar

1) Máme mít v současné době obavy cestovat do Itálie, např. do Říma?

Osobně problém cestovat do Itálie nevidím. Vyhnul bych se blízkosti izolovaných oblastí v Lombardii a v Benátsku a kromě toho bych nešel na hromadnou akci typu fotbalového zápasu. Důvod nejet na lyže či na běžný turistický pobyt mimo nejvíc postižené italské mikroregiony z epidemiologického hlediska nevidím.


2) Mám se obávat cestování do ostatních evropských zemí, kde se nějaké nakažené osoby vyskytly?

V Evropě jsou až na Itálii případy jen ojedinělé, nešíří se tak významně v rámci místní populace. Jsou to hlavně importované případy z ciziny nebo nákaza u cizinců. Za stávající epidemiologické situace bych se v rámci našeho kontinentu cestovat nebál nikam. Jen bych doporučil, aby lidé necestovali už z domu do zahraničí nemocní.


3) Pokud mám na jarní nebo letní období naplánovanou cestu do zahraničí, jak byste doporučil postupovat?

Léto je ještě daleko, situace se teď mění z týdne na týden. Snad se epidemii do té doby podaří zvládnout. Teď bych letní dovolenou osobně nerušil, aktuální situace to totiž nevyžaduje, a kdyby bylo nejhůř, času na to bude dost.


4) Kdo je koronavirem nejvíce ohrožen?

Starší osoby nad 60 let a taky lidé chronicky nemocní, s nemocí srdce, cév, dýchacích cest, cukrovkou a poruchou imunity.


5) Jak se virus šíří? Mohu jej dostat například ze vzduchu v letadle, z vody?

Nový koronavirus se přenáší hlavně vzdušnou cestou do vzdálenosti dvou metrů. Vodou, jejím pitím nebo sprchováním to není pravděpodobné.


6) Je koronavirus agresivnější a nebezpečnější než běžná sezónní chřipka?

Zatím lze virus chřipky považovat rozhodně za nebezpečnější.

Ministerstvo zahraničních věcí průběžně aktualizuje svá doporučení ohledně cest do zahraničí. Na stránkách MZV také najdete důležité informace k prevenci a další nejčastější otázky týkající se koronaviru a nemoci, kterou způsobuje.

Chápeme vaše obavy, proto pro vás máme mimořádnou nabídku: záloha jen 25 % ceny zájezdu a možnost změny i dva měsíce před odjezdem. Nabídka platí na všechny zájezdy CK Radynacestu.cz

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024