Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

Co si nesmím dovézt ze zahraničí? aneb Zakázané suvenýry, které vám (kontrolou) rozhodně neprojdou

Autor: Anežka Berkyová, Radynacestu.cz | Vydáno: 14. 7. 2022 | Přečteno: 23001x
Téma: Ptáte se

Známe to všichni – chceme si z dovolené přivézt něco originálního, něco místního… Jenže krásný suvenýr se může rázem stát důvodem pro klepeta na rukou. Kupujete-li věc živého původu, ať už živočišného, či rostlinného, nastavte si v hlavě velký vykřičník. V mnohých případech se totiž na vás vztahují regulace pro dovoz do EU, ale i vývoz z dané země. Na co si tedy dát velký pozor, pokud nemáte potřebné povolení?

Thajsko, Maroko nebo Turecko jsou země, kde se skvěle nakupuje. Ne vše si ale můžete dovézt domů.Thajsko, Maroko nebo Turecko jsou země, kde se skvěle nakupuje. Ne vše si ale můžete dovézt domů.

Před každou cestou doporučujeme prostudovat podmínky země, do které cestujete. Co se týče dovozu do EU, můžete si dovézt suvenýr, který splňuje tyto body:

  • není vyroben z druhů přímo ohrožených vyhubením (tj. není součástí přílohy A NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 709/2010),
  • je neživý, tj. jedná se o výrobek, nikoli o živé zvíře či rostlinu,
  • je dovezen pro vaši soukromou potřebu, a ne pro komerční účely,
  • je součástí vašeho osobního zavazadla.

Vždy však potřebujete vývozní povolení ze země původu! Jinak se můžete obohatit o dobrodružné historky z letištní kontroly (když to dobře dopadne).

Na co konkrétně si dát pozor?

Austrálie

Dovoz korálů je v naprosté většině nelegální a z některých zemí se nesmí dovážet ani výrobky z nich.Dovoz korálů je v naprosté většině nelegální a z některých zemí se nesmí dovážet ani výrobky z nich.

Z Austrálie si nevozte žádná zvířátka – zakazuje to místní ministerstvo životního prostředí. Zákaz vývozu platí také na tvrdé korály a některé mušle. Tresty jsou tvrdé, můžete skončit i ve vězení. Jakkoliv neetické to je, výrobky z klokanů si dovézt můžete, pokud nejsou pro komerční účely.

Asie

Vývoz orchidejí z Indonésie je zakázaný, přesto to lidé zas a znova zkoušejí.Vývoz orchidejí z Indonésie je zakázaný, přesto to lidé zas a znova zkoušejí.

V každé asijské zemi platí jiná pravidla, obecně se především řiďte tím, co se nesmí vozit do EU – například slonovina, jejím dovozem k nám (odkudkoliv) se dopustíte trestného činu.

Na co turisté občas nemyslí, jsou například části zvířat v tradiční asijské medicíně – v Číně běžně koupíte masti s medvědí žlučí, tygřími kostmi a rohy všemožných zvířat. Ty raději nechte na místě.

Pozor si dávejte taky na mušle – mušle zév do EU dovézt můžete (v omezeném množství), vyvézt je ale zakazují např. Filipíny.

Z Indie se mnoho turistů chlubilo šálou shahtoosh, vyrobenou z vlny vzácné tibetské antilopy – její chov na vlnu je ilegální a už pořízením tohoto výrobku porušujete indickou legislativu. Nevozte si z Indie ani korály nebo želví krunýře a výrobky z nich, sáhněte raději po čaji nebo šafránu. 

Mořské korály a orchideje bývají často zabavovány cestovatelům odlétajícím z Indonésie a Thajska. Občas se také vyskytne turista s výrobkem z želvoviny nebo z peří rajek – mezinárodní obchod s těmito materiály je zakázán a dovézt si je nesmíte.

Afrika

Zvířátka vyřezaná ze dřeva jsou v pořádku. Ta živá nebo výrobky z nich už ne.Zvířátka vyřezaná ze dřeva jsou v pořádku. Ta živá nebo výrobky z nich už ne.

V severní Africe se často obchoduje s výrobky vyrobenými z krunýřů suchozemských želv – bez povolení se do EU dovézt nesmí. V Maroku jsou mnohdy ke koupi i živé želvy, ještěrky či chameleoni – jedná se o velice neetický obchod, místní odchytávají zvířata ve volné přírodě a chovají je v nevyhovujících podmínkách.

Z JAR si nevozte žádné původní druhy rostlin a živočichů, včetně jejich kůží.

V Keni (stejně jako skoro všude) nechejte na pláži ležet mořské korály a už vůbec nemyslete na pořízení výrobků z rohů nosorožců a slonoviny, pocházejí z pytláckých zdrojů.

Často také může nastat problém s převozem rostlin, mušlí a hmyzu – existuje jich obrovské množství, pokud je potřebujete dovézt, zjistěte si podmínky pro váš konkrétní druh. 

Velmi přísná pravidla vývozu má Tanzánie – bez povolení není možno chytat, sbírat, obchodovat a vyvážet veškeré poklady z divoké přírody. Zcela zakázány jsou pak výrobky z nosorožců, gepardů, levhartů a slonoviny. 

Amerika

Peruánská dešťová hůl má výjimku, přestože je vyrobena z kaktusu.Peruánská dešťová hůl má výjimku, přestože je vyrobena z kaktusu.

V Jižní Americe jsou často k dostání dešťové hole (hudební nástroj) z kaktusů – všechny druhy kaktusů jsou sice chráněny předpisy EU, přesto je povoleno tyto hole v počtu 3 kusy na osobu dovážet. 

Pozor si pak dejte na výrobky z vlny vikuní (lam), na jejich vývoz potřebujete povolení.

V Karibiku se opět raději vzdejte všech orchidejí, kaktusů a korálů, to stejné platí pro Mexiko. Tam se vyvarujte také výrobkům z mořských želv, například „kovbojským“ botám z jejich kůže.

Obezřetní buďte i při koupi lapačů snů v Severní Americe. Vlastnit pírka tažných ptáků je nelegální.Obezřetní buďte i při koupi lapačů snů v Severní Americe. Vlastnit pírka tažných ptáků je nelegální.

Chcete si ze Severní Ameriky dovézt indiánskou čelenku nebo lapač snů? Pozor, všechny druhy tažných ptáků jsou v USA chráněné a vlastnit jejich pírka je ilegální!

Dalšími, poněkud neetickými suvenýry, které si lidé ve Státech pořizují a dovézt si je nesmí, bývají výrobky z medvědů, mrožů nebo lachtanů. Překvapivě sušené aligátoří hlavy, které jsou specialitou jižních států USA, se (v omezeném počtu) vyvážet z USA i dovážet do EU smí.

Středomoří

Lze si přivézt z dovolené mušle? Záleží na konkrétní zemi, proto si možnosti raději předem ověřte.Lze si přivézt z dovolené mušle? Záleží na konkrétní zemi, proto si možnosti raději předem ověřte.

Na březích Středozemního moře se často setkáte s mušlemi, jejichž převoz v rámci EU problematický není, třeba z Turecka si více než 3 kusy na osobu nevozte.

Opět pozor také na želvovinu a slonovinu, které se v Turecku nebo na Balkáně občas prodávají a mezinárodní obchod těchto výrobků je zakázán. 

Poznávejte svět, poznávejte sebe!

Anežka Berkyová

Anežka BerkyováExpert Radynacestu.cz

Cestování je nejkrásnější způsob poznání.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024