Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

DOKÁŽETE VELKÉ VĚCI: Třeba docestovat až za štěstím!

Autor: Jana Sobíšková, Radynacestu.cz | Vydáno: 13. 1. 2022 | Přečteno: 1664x
Téma: Psychika

Využít každého volna a jet. I kdyby ne daleko. Každá cesta se počítá, zvlášť pak ty opakované. Je vědecky dokázané, že cestování našemu zdraví velmi svědčí. I jedna cesta může změnit náš úhel pohledu na vlastní život. Nabízíme přehled hlavních výhod, které nám cestování přináší.

Poznávejte svět, poznávejte sebePoznávejte svět, poznávejte sebe

Výhoda první: Cestování stimuluje kreativitu

Lidský mozek příznivě reaguje na změnu prostředí a zpracování nových podnětů i zkušeností. Podle Adama Galinského, vědce z Colombia Business School, vlastní kreativitu nejlíp podpoříme, když se zcela ponoříme do poznávání nových míst, včetně zapojení se do místního života. Objevování zvyků domorodců, jejich kultury, dokonce i jídla nám rozšiřuje obzory a tím ovlivňuje vnímání i sebe samých. Není náhodou, že po intenzivně prožitých dnech plných nových objevů, pocítíme tvůrčí zápal. Dovolte si mu podlehnout. Jde o kreativní výstup vaší občerstvené mysli, která si potřebuje zopakovat a uložit to krásno z cest. Možná vás překvapí, jak jste vlastně vnímaví.

Výhoda druhá: Cestování posiluje vztahy

Je známou pravdou, že nejlíp druhého poznáte na dovolené. Když spolu lidé cestují, bývají semknutější než ve svém domácím prostředí. Navíc sdílení zážitků může vztah jedině posílit. Americká cestovní asociace provedla výzkum, jehož výsledky ukázaly, že cestování sbližuje páry a má schopnost znovu zažehnout romantickou jiskru. Cestování se doporučuje i přátelům nebo rodinným příslušníkům, jejichž vazby se tím utuží. Ne nadarmo firmy pořádají pro své zaměstnance team buildingy. A dlužno dodat, že na cestách se lidé i snáz seznamují!

Výhoda třetí: Cestování aktivuje hormon štěstí

Cestování má blahý vliv na naši dlouhodobou náladu. To znamená, že nám na cestách mozek produkuje serotonin, tedy hormon odpovědný za vyrovnaný stav naší mysli. Právě jeho nedostatek způsobuje depresi. Cestování je tedy přirozenou možností, jak jí účinně předcházet.

Příznivý efekt dovolené pociťujeme ještě před jejím zahájením. Už fáze těšení v nás vzbuzuje štěstí, protože je součástí budoucího zážitku. Studie provedená Univerzitou v Surrey potvrdila, že lidé bývají nejšťastnější, když mají naplánovanou dovolenou. Jsou pozitivně naladění, a to zlepšuje kvalitu jejich života.

Jiná studie (z Cornell University) zase tvrdí, že těšení se na zážitek z cestování je hlubší než očekávání spojené s nakupováním. Což v překladu znamená, že za peníze si štěstí nekoupíš.

Výhoda čtvrtá: Cestování nás mění k lepšímu

Na cestách se nevyhneme vystoupení ze své komfortní zóny. Na každou situaci jsme nuceni reagovat, na nepohodlí si zvyknout. Přizpůsobit se měnícím se podmínkám. A to nás posiluje. Stáváme se tolerantnějšími, snášenlivějšími a zlepšuje se naše emoční stabilita. Zkrátka z nás bude člověk do nepohody. Podle článku pánů Zimmermana a Neyera z roku 2013 nás cestování dělá otevřenějšími i při navazování vztahů.

Výhoda pátá: Cestování nás zbavuje stresu

Určitě taky znáte pocit, jako byste žili jeden den pořád dokola. Margaret J. Král z Centra pro kulturní studia a analýzu přisuzuje cestování schopnost uvolnit stres: „Na každý den si zapište jen krátký seznam aktivit. Tím se osvobodíte od všedního koloběhu a vaše mysl bude příjemně čerstvá.“

A když přidáte třeba jen krátký výlet, pookřejete už při ranním pohledu na to, co vás dneska čeká. Tak užijte dne!

Dokážete velké věci - poznávejte svět, poznávejte sebe!

Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024