Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

DOKÁŽETE VELKÉ VĚCI: Třeba si doma udělat pořádek

Autor: Jana Sobíšková, Radynacestu.cz | Vydáno: 10. 3. 2022 | Přečteno: 802x
Téma: Psychika

Pojďme si spolu sbalit kufr na dovolenou! Vyrážíme třeba s Radynacestu.cz do Itálie. Co do tašky dáme? Ať už cestujeme kamkoliv, tak oblečení, které unosíme, a věci, které užijeme. Toť vše. Nabízí se otázka, k čemu máme doma všechno to ostatní… A jestli to má nějaký vliv na naše spokojené živobytí? Jistě, že má! Co s tím? 

Vychutnejte si konečně horkou vanu!Vychutnejte si konečně horkou vanu!

Sedíme v kuchyni nad kávou a z šuplíků volá nepořádek: „Pojď mě radši uklidit!“ Uklidíte jedno, už se hlásí druhé. A co teprve, pokud pracujete z domova a potřebujete se soustředit? Je útěk do kavárny řešením? A jak to dopadne s nápadem vychutnat si jen tak horkou vanu? Mám nárok, když ve skříni se hádají nespokojené kousky a žalují, že S tam už nemá co dělat?

Vy to slyšíte a dáváte elkům zapravdu, přestože své památné svršky z dob vaší největší slávy bráníte – co když na ně ještě dojde? A tak uběhne třeba rok, kdy na vás věci řvou a vanu jste si nevychutnala ani jednou. (A esko dál neoblékáte.) Ať se doma vrtnete kamkoliv, všude je to stejné. Křičí to na vás z knihovny, ze šuplíků, z krabice hraček v dětském pokoji. Do toho hromuje nepřehledný špajz a v komodě naříkají staré cejchy a záclony, které byly nahrazeny novými, že už jsou k ničemu.

Situace eskaluje a zdá se neúnosná. Namísto odpolední siesty nevíte, který požár hasit dřív. Na ty, kdo pracují z domova, prozíravě cílí hoteliéři – Špatně se vám doma soustředí na práci? Pronajměte si u nás k práci pokoj! A tak si půjdete za POKOJ zaplatit.

Pokud v hotelu zůstanete déle, budete mít s sebou jen to, co skutečně potřebujete. Co si nebude říkat o pozornost. Snad kromě psa. Využijete čisté hlavy na práci, vanu si dáte taky tady, kávu jakbysmet. Ale co bude dál?

Spoléháte na dovolenou. Kam se znovu vypravíte jen s tím, co užijete. Zabouchnete za sebou dveře domova a hlava zase čistá. V hotelovém pokoji máte kolem sebe jen to nezbytné a praktické. Což se okamžitě podepíše na vaší náladě. Je to osvěžující, když vás nic nesvazuje, když není co řešit. Když zmizí pocit, že nikdy není hotovo a vždy je co dělat. Jste na zájezdu v Itálii, průvodce Pavel Volf vám ukazuje skryté perly a je vám krásně. Teď a tady nezbývá, než si vychutnat pravou italskou kávu a den…

A proč to přesně takhle nemáme zařízené i doma? Co se zbavit přebytečných věcí, které odvádí naši pozornost a berou nám energii? Co si žít stylem dovolenkáře? K tomu ale nejspíš nedojdete trvalou přítomností doma, ale pravidelnými cestami ven. Díky cestování do rozmanitých destinací zjistíte, že co vozíváte v kufru, je to, co potřebujete.

Doma pak můžete zkusit vyčistit jednu místnost a uvidíte, jak vám v ní bude dobře. Věci můžete zatím jen dobře uskladnit mimo váš dosah a zkusit si žít bez nich na zkoušku. A víte, co zjistíte? Že za klid doma nemusíte platit! Že míň je víc a cestování se vyplatí, protože teprve když člověk balí kufr, vidí, kolik má doma zbytečného, a pochopí, že to jde i jinak. Pozná, co skutečně potřebuje, pozná sám sebe.

Dokážete velké věci, třeba si udělat pořádek – navenek i uvnitř sebe. 


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024