Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

Dokážete velké věci: Třeba uzdravit svou mysl

Autor: Pavla Bartošová, Radynacestu.cz | Vydáno: 10. 2. 2022 | Přečteno: 836x
Téma: Psychika

Cítíte se vyčerpaní, roztěkaní a ráno musíte vyvinout velké úsilí, abyste vstali z postele? Nevidíte ve svém životě vůbec nic motivujícího? Každý problém předem vzdáte a vlečete se pracovní dobou jako smyslů zbavení? Máte dojem, že přicházíte o vlastní osobnost nebo dokonce o rozum? Pak jste pravděpodobně přepracovaní, demotivovaní nebo dokonce vyhořelí. Ale jak opět žít svůj život a ne jen přežívat v cyklu stereotypů?

Poznávejte svět, poznávejte sebePoznávejte svět, poznávejte sebe

Nepodceňujte své psychické pohodlí

Každý může časem dojít do bodu, kdy pracovní činnosti přestávají být motivující. Efektivita klesá a vy se tím propadáte do ještě většího zoufalství, aniž byste věděli proč. Ztrácíte chuť k jídlu, ke každodenním činnostem, zažíváte pocity úzkosti a beznaděje, vaše koncentrace se zhoršuje. Tento stav se může prohloubit dokonce až do deprese, kterou podle organizace WHO v současné době trpí na světě kolem 280 milionů lidí. Navíc dlouhodobá deprese je závažný rizikový faktor pro vznik dalších dalších zdravotních rizik, jako je vysoký tlak nebo onemocnění srdce.

Cesta ven z bažiny problémů

Většina psychologů doporučuje jako obranu proti depresivním říznakům změnu životního rytmu. I sebemenší vybočení ze stereotypu může znamenat nový pohled na věc a cestu ven z bažiny problémů, které vás pohlcují zaživa. Ale jaká by měla být životní změna, aby fungovala právě ve vašem případě? Ve složitějších případech je nezbytné vyhledat pomoc odborníka, ale pokud jste odchytli své problémy včas a potýkáte se spíše s pocity nespokojenosti a úzkosti než přímo s depresí, je potřeba pustit si do života více nových podnětů. Díky podnětům totiž stimulujete svou mysl a ona nemá prostor zabývat se nežádoucími pocity, jako je nespokojenost se sebou, s okolím, prací atd. 

Změna je život nebo změna pro život?

Pro zlepšení duševního stavu jsou potřeba dvě změny v životním nastavení. První a neopomenutelnou je změna stravování. Ačkoliv to zní jako klišé, určitě si každý uvědomí, jak je těžké vyvinout jakoukoliv aktivitu, ať už fyzickou nebo psychickou, a zajistit dobrý výsledek pracovní činnosti. Vyvážená a pravidelná strava je totiž potřebná k tvorbě energie a bez energie zkrátka nic nefunguje. Druhou důležitou změnou je pohybová aktivita. Při pohybu se do těla vylučují endorfiny, které působí kladně na psychiku, snižují stres a eliminují negativní pocity. Zároveň je dokázané, že se díky pohybu zlepšuje kvalita spánku a zvyšuje průtok krve, tudíž i tělo je více okysličené a opadá únava. 

Cestování je lék

Zajímavým a velmi příjemným způsobem jak skloubit tyto dva důležité aspekty (výživu a pohyb) je cestování. Mnohdy není potřeba jen uklidnit se a uvést tělesné funkce do rovnováhy. Mysl člověka totiž vyžaduje neustálý přísun nových podnětů, a tak ve stereotypním prostředí a pravidelných cyklech může strádat a docházet k negativním závěrům. Změna prostředí tak umožní mysli zabývat se novými informacemi namísto deprimujících problémů, které ji stahují do depresivních nálad. Cestování přináší nekonečné množství podnětů při zkoumání cizích zemí a kultur, spojuje pohybové aktivity s ochutnáváním netradičních jídel a odvádí člověka na neutrální půdu, kde nepotkává své každodenní rituály. Díky tomu se může lépe uvolnit a vrátit se svěží, plný energie a možná s novým úhlem pohledu na svou životní situaci. Pro obnovu životní energie doporučujeme praktikovat pravidelně.

Dokážete velké věci - poznávejte svět, poznávejte sebe!


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024