Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Pestrobarevná Kuba, země doutníků, krokodýlů a kávy, která roztancuje smysly, očima průvodkyně Lenky Tučkové

Autor: Lenka Tučková, Radynacestu.cz | Vydáno: 11. 4. 2022 | Přečteno: 1913x
Téma: Fotoreportáž, Kuba

Sraz na letišti byl sice ve 4:30 ráno, ale když se těšíte na ostrov obklopený vodami Karibiku – Kubu, není vstávání problém. Pro cestovatele ani pro průvodkyni Lenku Tučkovou, která krom výkladu i obyčejného povídání si o životě na Kubě zvládá zájezd dokumetovat na fotografiích a každý večer si poctivě dělá zápisky. Proto je tato fotoreportáž skutečně autentickým příběhem jedné úžasné cesty... Cesty, kde jste poznávali To nejlepší z Kuby + KARIBSKÉ PLÁŽE S KOUPÁNÍM. Podívejte se, co vše na ní můžete zažít příště i vy! 

Koupání a procházky po karibských plážích nesmí chybětKoupání a procházky po karibských plážích nesmí chybět

V podvečer jsme přiletěli do hlavního města Kuby Havany, dali si společnou večeři v restauraci a šli si po náročném cestování lehnout. Ráno po snídani jsme už vyrazili objevovat krásy Havany.

Slavné Plaza Revolutuion s portréty revolucionářů fasádáchSlavné Plaza Revolutuion s portréty revolucionářů fasádách

Naše první zastávka byla na rozlehlém náměstí Plaza de la Revolución, kde je pomník Josého Martí, několik budov ministerstev, které jsou ozdobené portréty Ernesta Che Guevary a Camila Cienfuega, nebo Národní divadlo. A hlavně obrovský prostor, kde řečnil Fidel Castro k davům Kubánců.

Budova CapitoliaBudova Capitolia

Poté jsme se přesunuli autobusem blíže do centra Staré Havany k budově Capitolia – je to ohromná a ohromující stavba z roku 1929, připomíná Kapitol z Washingtonu v USA, ale je zdobnější v detailech. 

Slavný Havana Club a muzeum rumuSlavný Havana Club a muzeum rumu

Došli jsme také k Muzeu rumu Havana Club, které je v krásné budově postavené v typickém španělském koloniálním architektonickém stylu – nádvoří patio uprostřed a okolo čtyři křídla budov. Prošli jsme si muzeum a na závěr jsme ochutnali sedmiletý rum. Kdo chtěl, mohl si nějakou lahvinku v jejich obchodě i koupit. 

Mojito a dobrý oběd v dobré společnostiMojito a dobrý oběd v dobré společnosti

Pak jsme pokračovali k náměstí Katedrály, po navštěvě tohoto barokního svatostánku jsme přešli do slavného baru Bodeguita del Medio, kde jsme měli oběd a dostali jsme také mojito, na které si sem pro inspiraci chodil několikrát denně Ernest Hemingway.

Pevnost El MorroPevnost El Morro

Po obědě jsme šli k našemu autobusu, přes ústí do zátoky jsme se podívali na rozlehlou pevnost La Cabaňa a vyrazili jsme na tržiště, kde jsme si dali rozchod na nákup suvenýrů. 

Stylová jízda historickými bouráky po HavaněStylová jízda historickými bouráky po Havaně

V podvečer jsme měli domluveno něco, co ke Kubě neodmyslitelně patří – jízdu historickými auty po Havaně. 

Na plantáži se pěstuje tabák pro výrobu doutníkůNa plantáži se pěstuje tabák pro výrobu doutníků

Další den ráno jsme vyrazili směrem na západ do provincie Pinar del Río. Cestou jsme zastavovali na Las Barrigonas a dále jsme pokračovali k místnímu farmáři, pěstiteli tabáku – Montesino. Podívali jsme se u něj do stodoly, kde se suší tabákové listy, ukázal nám droboulinká semínka tabáku, předvedl nám, jak se doutník balí, a taky jsme si mohli i nějaké jeho domácí doutníky koupit.

ViňalesViňales

Pak už jsme pokračovali přes malebnou vesničku Viňales s houpacími křesly před každým domkem k Indiánské jeskyni.

Zeď prehistorie je velkým zážitkemZeď prehistorie je velkým zážitkem

A poté k nezapomenutelné Zdi prehistorie, kde jsme si dali vynikající piňa coladu a oběd – vepřové maso, rýži a juku – hlízy podobné bramborám.

Večerní kabaret Tropicana byl jedna velká jízdaVečerní kabaret Tropicana byl jedna velká jízda

V hotelu jsme si dali večeři a následně jsme odjeli na večerní kabaret Tropicana, kde jsme si to všichni pořádně užili, nejen kvůli krásným a pohybově nadaným Kubánkám, ale i kvůli rumu, kterým se na Kubě opravdu nešetří.

Návštěvě na krokodýlí farměNávštěvě na krokodýlí farmě

Další den nás čekala výprava za krokodýly. Prošli jsme krokodýlí farmu, viděli jsme i stromové krysy a primitivní rybu manjuarí. 

Loďkou jsme se plavili po uměle vytvořeném kanáluLoďkou jsme se plavili po uměle vytvořeném kanálu

Následně jsme přejeli loďkou přes uměle vybudovaný kanál, abychom navštívili indiánský skanzen na Jezeře pokladů – Laguna del Tesoro – s hliněnými sochami indiánů v nadživotní velikosti.

Osvěžení přišlo vhodOsvěžení přišlo vhod

Zastavili jsme si také na krátké vykoupání v Karibiku u místa zvaného Cueva de los Peces. Bylo to moc příjemné osvěžení. Poté jsme pokračovali do města Cienfuegos, kde jsme strávili noc.

I tohle je KubaI tohle je Kuba

Po snídani jsme odjeli z hotelu směrem do hor Escambray do střediska Topes de Collantes. Zde jsme pak vyměnili náš autobus za ruský náklaďák Zil a jeli do hor. 

Koupání pod vodopády bylo úžasnéKoupání pod vodopády bylo úžasné

Napřed jsme se ještě zastavili v Casa del Café, Domě kávy, kde jsme se dozvěděli něco o jejím pěstování a zpracování, poté jsme jeli po cestách necestách k místu, odkud se vyráží na túru v horách. Cestou je možné vidět mimo jiné kávovníky, velký strom mamey, košaté mimózy, vodopád Rocío a dojde se i k místu, kde je možnost koupání. 

Barevné uličky, kam se podívášBarevné uličky, kam se podíváš

Ráno jsme se vydali z hor pryč do města Trinidad. Dali si volno na tržišti, kde se nabízí spousta různých suvenýrů, pak jsme se prošli k hlavnímu náměstí Plaza Mayor, navštívili místní kostel, šli jsme kolem schodů, kde se dříve obchodovalo s otroky, podívali jsme se do krásné barevné uličky. 

Modrý kostelík v Sancti SpíritusModrý kostelík v Sancti Spíritus

Následně jsme z Trinidadu odjeli, zastavili jsme se na vyhlídce nad Údolím cukrovarů (Valle de los Ingenios), ale cílová zastávka tohoto dne bylo město Sancti Spíritus. Další den jsme strávili v městečku Santa Clara. 

Pláže ve VaraderuPláže ve Varaderu

Poté už jsme se vydali směrem na Varadero, nejznámější turistické místo na Kubě, kde jsme se ubytovali v krásném hotelu El Patriarca. Poslední dny dovolené jsme strávili na plážích s drinkem v ruce. 

Rádi byste se na Kubu podívali příště s námi? Chystáme se sem opět na jaře a na podzim, kdy je počasí ideální. Poznávejte svět, poznávejte sebe a vypravte se s námi zažít To nejlepší z Kuby + KARIBSKÉ PLÁŽE S KOUPÁNÍM

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe!

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024