Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Zapomenuté město, tajuplné obrazce i „peruánské“ Galapágy očima specialistky Petry Dorčákové

Autor: Petra Dorčáková, Radynacestu.cz | Vydáno: 7. 2. 2022 | Přečteno: 1434x
Téma: Fotoreportáž

Zájezd do Peru jsme kvůli covidu museli odložit už několikrát. Když však v létě začala situace v jižní Americe vypadat opravdu dobře, všichni jsme se těšili, že budeme moci konečně vyrazit. Bolívie sice zůstala turistům zavřená, ale v samotném Peru je tolik krásných míst, že nikomu ani nevadilo, že neopustíme jeho hranice. Náhradní program zájezdu v Peru totiž sliboval srovnatelně krásné zážitky. A realita? Ta byla ještě lepší! 

LimaLima

Po dlouhé cestě, trvající asi 17 hodin, jsme se přesunuli do krásné čtvrti Miraflores v Limě, kde se nacházel náš hotel a konečně jsme se odebrali k zaslouženému spánku.

El ChacoEl Chaco

Ráno po snídani jsme se vydali na krátkou procházku k ikonickému pobřeží a do parku. Prohlídku Limy jsme měli naplánovanou až na poslední den, takže jsme se moc nezdrželi, pouze jsme vyměnili dolary za místní měnu a vydali se na autobusové nádraží, odkud jsme odjeli na poloostrov Paracas. Ve vesničce El Chaco jsme stihli ještě krásný západ slunce a také vynikající ceviche a další peruánské speciality.

Islas BallestasIslas Ballestas

Následující den nás čekala plavba lodí k Islas Ballestas, kde jsme mohli na skaliscích pozorovat lachtany, tučňáky a taky spousty druhů mořských ptáků, díky kterým jsou ostrovy pokryty vrstvou guána. Projeli jsme také kolem geoglyfu Candelabro a následně jsme zamířili k přístavu. Udělali jsme si poslední fotky s pelikány a pak už byl čas se posunout zase dál.

CandelabroCandelabro

Na obrazce v Nazce jsme se všichni těšili a všechna očekávání byla naplněna.

NazcaNazca

Během přeletu v malém letadle člověk nemůže jinak než žasnout nad propracovaností těchto výtvorů a taky hloubat nad jejich vznikem.

ChauchillaChauchilla

CahuachiCahuachi

V Jižní Americe není nikdy nic jasně dané, jak jsme se přesvědčili, když došlo ke změně jízdního řádu našeho autobusu. To pro nás sice znamenalo celonoční přejezd do Arequipy, ale zase jsme tím získali o trochu více času v Nazce, což nám vůbec nevadilo. Měli jsme tak možnost ještě navštívit pohřebiště Chauchilla s mumiemi a taky ceremoniální město Cahuachi.

ArequipaArequipa

Noční přejezd jsme v podstatě zaspali a nakonec jsme ho stihli v rekordním čase. Po snídani a odpočinku v hotelu jsme vyrazili na bílé náměstí Plaza de Armas v Arequipě.

ArequipaArequipa

Na místní vyhlídce jsme zhlédli okolní vulkány v celé jejich kráse, dozvěděli jsme se něco o velbloudovcích.

CuyCuy

Také jsme ochutnali tradiční pokrm cuy (morče) v místní picanterii. A nechyběly ani nákupy, oblečení z vlny alpaky se ukázalo jako nejoblíbenější suvenýr.

ColcaColca

Po ranní návštěvě kláštera Santa Catalina jsme se vydali do kaňonu Colca. Cesta vedla úchvatnou krajinou, a tak rychle utíkala.

ColcaColca

Po cestě jsme zastavili, abychom si vyfotili stáda alpak a vikuní žijících ve volné přírodě.

Termální lázně La CaleraTermální lázně La Calera

Potom, co jsme se ubytovali v městečku Chivay, jsme si šli odpočinout do termálních lázní La Calera.

KondorKondor

Následující ráno jsme vyrazili pozorovat kondory na vyhlídku Cruz del Condor. Po cestě jsme zastavili v typických vesničkách a obdivovali terasovitá políčka a pak už jen nedočkavě vyhlíželi tyto majestátní ptáky. Dali si načas, ale nakonec jsme se dočkali.

Los UrosLos Uros

Naše cesta dále vedla do Puna k jezeru Titicaca, kde jsme následující den navštívili plovoucí ostrovy Los Uros.

TaquileTaquile

A dál ostrov Taquile, kde jsme mohli zhlédnout tradiční způsob odívání a také místní tance. Na ostrově bylo krásně a člověk měl tak trochu pocit, že je někde u moře.

QuencoQuenco

Pak jsme pokračovali do Cuzca, bývalého centra incké říše. Zde jsme si prohlédli historické centrum zapsané na seznamu UNESCO a také jsme navštívili pozůstatky inckých chrámů a pevností. Konkrétně Puca Pucara, Quenco a Tambo Machay.

CuzcoCuzco

Volné odpoledne jsme strávili na střeše shlížející na Plaza de Armas a zbývající čas jsme zasvětili nákupům a návštěvě muzeí.

Machu PicchuMachu Picchu

Konečně nastal den, kdy jsme měli zhlédnout Machu Picchu. Vyrazili jsme vlakem do vesničky Aguas Calientes a odtud potom, někteří autobusem a někteří po svých, až k ztracenému městu.

Machu PicchuMachu Picchu

Zde jsme strávili několik hodin a vychutnávali si místní atmosféru.

OllantaytamboOllantaytambo

A pak jsme se vydali zpět dolů a následně do poslední incké vesničky Ollantaytambo.

Inca houseInca house

Na programu dalšího dne byla úchvatná pevnost Ollantaytambo a vesnice Chinchero. Poté jsme se vrátili do Cuzca, kde jsme mimo program ještě stihli muzeum Coricancha, ve kterém jsme mohli obdivovat přesnost incké architektury. 

Laguna QuerocochaLaguna Querococha

Puya RaimondiiPuya Raimondii

Ledovec PastoruriLedovec Pastoruri

Odpoledne jsme odletěli do Limy a nasedli na transfer směr Huaraz, kde jsme strávili následující 3 noci.
Zde jsme navštívili NP Huascarán, kde jsme zhlédli úchvatné horské scenérie, tyrkysově zelené laguny Llanganuco, památník českých horolezců, lagunu Querococha, centrum předincké kultury Chavín de Huantar a zdolali jsme také ledovec Pastoruri ve výšce 5 250 metrů.

LimaLima

Až moc rychle přišel poslední den, který jsme strávili poznáváním Limy, a pak už jsme nasedli na letadlo a po krásných 17 dnech jsme se vrátili zpátky do Prahy. 

 

Parque del AmorParque del Amor

Přidáte se příště k nám? Zájezd To nejlepší z Peru + BOLÍVIE + MACHU PICCHU je pro vás připraven a odzkoušen do posledního nezapomenutelného zážitku. 

Dokážete velké věci - poznávejte svět, poznávejte sebe!

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024