Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Město na čtrnácti ostrovech mě absolutně nadchlo... Fanoušci lodí ve Stockholmu zajásají!

Autor: Veronika Linhartová, Radynacestu.cz | Vydáno: 30. 5. 2022 | Přečteno: 1299x
Téma: Fotoreportáž, Stockholm

Neobyčejné, výjimečné město rozkládající se na 14 ostrovech, z něhož 30 % zaujímají vodní cesty a dalších 30 % parky a vodní plochy, to je hlavní město Švédska –⁠ Stockholm. A proč hned na úvod tolik čísel? Veronika Linhartová je naše účetní. Razíme cestu, že každý, kdo u nás pracuje, musí vědět, jak to na zájezdech chodí. Proto si i Verča občas vyrazí za novými zážitky s Radynacestu.cz. Tentokrát jsme ji vyslali do Stockholmu. A díky autentické fotoreportáži ze zájezdu To nejlepší ze Stockholmu tam můžete právě teď vyrazit s ní!

Vyhlídka nám poskytla široké výhledy na celý Gamla stanVyhlídka nám poskytla široké výhledy na celý Gamla stan

Po příjezdu na hotel a ubytování vyrážíme do víru velkoměsta. Dnes nás čeká poznávání samotného srdce Stockholmu –⁠ Starého Města Gamla Stan. Procházíme se historickými uličkami, míjíme nejužší uličku Märten Trotzigs Gränd, až dojdeme na nejstarší náměstí ve Stockholmu – Stortorget.

Královský palác čítá na 600 pokojů a patří tak mezi nejrozsáhlejší na světěKrálovský palác čítá na 600 pokojů a patří tak mezi nejrozsáhlejší na světě

Poté pokračujeme dále a přicházíme až ke královskému paláci, od kterého je krásný výhled do okolí. 

Parlament je ze všech stran obklopen vodou a skládá se z historické a nové částiParlament je ze všech stran obklopen vodou a skládá se z historické a nové části

Další naše kroky vedou kolem Opery až k parlamentu.

Kostel Riddarholmen, místo posledního odpočinku švédských králů a královenKostel Riddarholmen, místo posledního odpočinku švédských králů a královen

Přecházíme na vedlejší ostrov Riddarholmen, na němž se tyčí stejnojmenný kostel, jenž byl místem odpočinku švédských králů a královen. Brouzdáme se historickými uličkami, kde si na své přijdou příznivci suvenýrů i tradičních švédských dobrot.

Královna jezera MäralenKrálovna jezera Märalen

Další den nás čeká skvost v podobě Stockholmské radnice, na jejíž prohlídku se těšíme od brzkého rána. Interiéry radnice ukrývají mimo jiné Modrý sál, zasedací místnost městské rady nebo Zlatý sál, který nabízí pohled na mozaiky složené z 18 milionů kousků skla a zlata. Zde se také konají bankety po udílení Nobelových cen. Ve Zlatém sále je také vyobrazena královna jezera Märalen, která je obklopena postavami a budovami ze zbytku světa.

Střídání stráží u Drottningholmského paláceStřídání stráží u Drottningholmského paláce

Metrem se pak přesouváme až k Drottningholmskému paláci, který je sídlem švédské královské rodiny a je zapsán na seznamu UNESCO. Krom jiného tady máme možnost zhlédnout střídání stráží.

Drottningholmský palác s rozlehlými zahradamiDrottningholmský palác s rozlehlými zahradami

Míjíme divadlo z 18. století a před námi se otevírají nádherné přilehlé zahrady a tzv. anglický park. Naši prohlídku poté zakončujeme posezením v místní vyhlášené restauraci, kde ochutnáváme tradiční místní pokrmy.

Po cestě zpět na hotel ještě navštěvujeme knihovnu, jež ukrývá Codex gigas neboli Ďáblovu bibli, která je největší knihou světa. V knihovně lze také nalézt knihy a kroniky i několik set let staré. Další naší zastávkou je krytá tržnice Saluhall, kde nakupuje i samotný Jamie Oliver, když zavítá do Stockholmu. Dnešní den zakončujeme v kavárně nedaleko hotelu, ve které ochutnáváme další z typických sladkých švédských specialit.

Muzeum Vasa ukrývající giganta v podobě lodi VasaMuzeum Vasa ukrývající giganta v podobě lodi Vasa

Třetí den nás čeká ostrov Djurgarden a navštěvujeme Vasa muzeum, což je muzeum lodi Vasa, která se potopila pouhých 100 metrů od břehu, jen chvíli po svém vyplutí v roce 1628.

Chaloupky ve stockholmském skanzenuChaloupky ve stockholmském skanzenu

Poté se vydáváme na procházku podél břehu ostrova, míjíme Muzeum švédské kultury, muzeum Vikingů a zábavní park Tivoli. Část naší skupinky se vydává do muzea legendární švédské skupiny ABBA, nás ale více láká stockholmský skanzen pod širým nebem, díky kterému se můžeme seznámit s historickými způsoby života ve Švédsku. Máme možnost pozorovat typická skandinávská zvířata a z vyhlídky se nám naskytne nádherný výhled do širokého okolí.

Výhled z paluby lodi na historické budovyVýhled z paluby lodi na historické budovy

Po neuvěřitelné podívané a odpočinku nás čeká plavba, která nám odkrývá krásy celého ostrova a my máme možnost kochat se přírodou a scenériemi. 

Po plavbě už nás čeká poslední společná procházka na vyhlídku, ze které je výhled na celé Staré Městečko – Gamla Stan, kde naše putování po krásách Stockholmu začalo. Tady naše poznávání končí, odebíráme se na hotel a v brzkých ranních hodinách odjíždíme na letiště. Domů si vezeme spousty krásných zážitků, které umocnila naše skvělá průvodkyně Jana Dyršmídová.

Naše skupinka si Stockholmu i netradičně krásného počasí užívalaNaše skupinka si Stockholmu i netradičně krásného počasí užívala

Přítel Jirka, který mi dělal doprovod, byl ze zájezdu To nejlepší ze Stockholmu nadšený stejně jako já. Město je opravdu krásné a jakožto fanoušek lodí si ho užil o to víc. Počasí vyšlo a vše šlapalo na jedničku, a tak jsme si odvezli ničím nerušený zážitek a na Stockholm nikdy nezapomeneme :)

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe!

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024