Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ z Tuniska: Od luxusního hotelového resortu až po berberská obydlí v Matmatě

Autor: Klára Hrobníková, Radynacestu.cz | Vydáno: 5. 8. 2022 | Přečteno: 2039x
Téma: Fotoreportáž, Tunisko

S cestovateli CK Radynacestu jsme ochutnali dobrodružnou jízdu saharskou pouští, autentické vyprávění o Tunisku průvodkyně Emy Khachroum a osvěžující chuť citronády za parného dne v Sidi Bou Said. Pouhý týden, neuvěřitelné množství zážitků, projetý velký kus země, hromada navštívených míst, nadšení cestovatelé a šťastná já!

Premiéra v Tunisku se vydařila na výbornou!Premiéra v Tunisku se vydařila na výbornou!

Naše cesta za africkým sluncem Tuniska začala v brzkých ranních hodinách na pražském letišti. V 5:00 ráno jsem si vyzvedla skupinku ospalých cestovatelů Radynacestu a zájezd Relax na plážích Tuniska mohl začít. V tu chvíli jsme netušili, jak skvělá parta se sešla a kolik nezapomenutelných zážitků si společně prožijeme.

Mezinárodní letiště Habiba Bourguiby v MonastiruMezinárodní letiště Habiba Bourguiby v Monastiru

Odbavení zavazadel začalo velmi pozvolna, jako by se nás zaměstnanci letiště snažili připravit na tuniský způsob života. Na všechno mají spoustu času. Po krátkém letu jsme přistáli na mezinárodním letišti Habiba Bourguiby v Monastiru, kde nás přivítaly milé Tunisanky.

Transferový autobusTransferový autobus

Kontrola covid dokumentů proběhla velmi sporadicky, asi jen u dvaceti pasažérů letadla. Nás ostatní už nahnali rovnou na pasovou kontrolu, kde jsme dostali razítko do pasu a natěšeně mířili do příletové haly za průvodkyní Emou Khachroum. Společně jsme opustili letištní halu a vyrazili na parkoviště, kde nás čekal krásný nový autobus.

Hotel Green Park PalaceHotel Green Park Palace

Po pár minutách jsme vyjeli z Monastiru směrem do Sousse k našemu hotelu Green Park Palace. Cesta nám trvala zhruba půl hodinky, průvodkyně ji doplnila různými praktickými informacemi a my mezitím vyplnili ubytovací karty. 

Výhled z balkónu přímo na golfové hřištěVýhled z balkónu přímo na golfové hřiště

Pokoje jsme dostali ještě dopoledne a mohli si tak užívat krásný výhled na přilehlé golfové hřiště. S průvodkyní jsme naplánovali časový harmonogram celého týdne a poté už nás jen čekal celý víkend na hotelu, abychom ochutnali všechny all inclusive drinky na baru a dosyta si užili válení se na pláži nebo u bazénu…

Amfiteátr El Jem s průvodkyní Emou a mou maličkostíAmfiteátr El Jem s průvodkyní Emou a mou maličkostí

… abychom v pondělí ráno mohli vyrazit na dvoudenní výlet na Saharu! Sbalili jsme si plavky, něco na hlavu a opalovací krém a vyrazili klimatizovaným autobusem (s Wi-Fi připojením!) směr jih. První zastávkou bylo městečko El Jem, které bylo vystavěno na ruinách římského města Thysdrus. Navštívili jsme zde největší římský amfiteátr na africkém kontinentu. Věděli jste, že se zde natáčel i slavný film Gladiátor?

Vyhlídka v MatmatěVyhlídka v Matmatě

Po památkové části směřovala naše cesta dál na jih, do Matmaty. Autobus začal stoupat, teplota začala vzrůstat a naskytl se nám ohromující pohled na měsíční krajinu… Není divu, že si právě toto místo vybral George Lucas na natáčení Hvězdných válek

Místní specialita kuskusMístní specialita kuskus

V Matmatě jsme se zastavili také na oběd, kde jsme ochutnali tuniské speciality. Každý si pochutnal na pravém tuniském kuskusu a pečeném kuřeti s grilovanou zeleninou.

Typický dům v MatmatěTypický dům v Matmatě

Načerpali jsme energii z výborného jídla a mohli pokračovat dál. Ema nás vzala do typického troglodytního obydlí, abychom viděli, jak někteří berbeři žijí dodnes. Pro mě osobně to byl jeden z nejemotivnějších zážitků.

Zážitek z jízdy na čtyřkolkách v DouzZážitek z jízdy na čtyřkolkách v Douz

Závěr dne patřil pořádnému adrenalinovému dobrodružství! Autobus nás dopravil do Douz, která je přezdívána branou do Sahary, a celá skupinka bez remcání naskočila na čtyřkolky. Rozpálený písek, africké slunce a písečné duny, parádní zkušenost!

Východ slunce v Chott el JeridVýchod slunce v Chott el Jerid

Plni dojmů ze čtyřkolek jsme se jeli ubytovat na hotel v Tozeuru. Někteří se ještě svlažili v hotelovém bazénu, jiní zahnali žízeň na baru. Následovala společná večeře doplněná o narozeninový dort a už rovnou do postele, zítra nás čekalo velmi brzké vstávání. Proč? „Východ slunce v solném a písečném oparu u jezera Chott el Jerid, to se musí zažít!“ cituji jednoho z účastníků.

Džípy až ke kulisám ze Star WarsDžípy až ke kulisám ze Star Wars

Autobusem jsme přejeli už jen kousek na stanoviště džípů, kde se celá skupinka rozdělila do čtyř aut a správní tuniští řidiči si nás odvezli do pouště. Otevřená okénka, hlasitá tuniská hudba a vysmáté tváře nás všech… Tak začala cesta do písečných dun! První zastávkou byl tzv. velbloudí krk a pak honem za filmovými kulisami z Hvězdných válek.

Viděli jsme je... A všichni!Viděli jsme je... A všichni!

A nechyběla ani skupinová fotka jako důkaz, že jsme tady všichni byli.

Oáza ChebikaOáza Chebika

Poté jsme se odebrali zpět do džípů a zamířili k horské oáze Chebika. Ta se nachází nedaleko alžírských hranic a patří společně s oázami Midés a Tamerza k těm nejznámějším v zemi. Vyvěrá zde pramen, který zavlažuje celý zelený ráj.

Kaňon s nádhernou vyhlídkouKaňon s nádhernou vyhlídkou

Poslední zastávkou v džípech byl kaňon s nádhernou vyhlídkou, kde jsme se osvěžili palmovým vínem, ochutnali berberskou pizzu (která fakt pálila!) a vyrazili směrem do vnitrozemí za čtvrtým nejposvátnějším městem islámu, kterým je Kairouan.

I mešity k Tunisku neodmyslitelně patříI mešity k Tunisku neodmyslitelně patří

V Kairouanu jsme vyšli na střechu obchůdku s koberci, abychom měli výhled na celou Velkou mešitu. Tam jsme se od Emy dozvěděli, že se jedná o nejstarší muslimský svatostánek v severní Africe. 

A tím naše dvoudenní cesta napříč Tuniskem končí… Nastoupili jsme do autobusu a vydali se zpět k pobřeží do našeho hotelu.

Slavné Kartágo a naše průvodkyně EmaSlavné Kartágo a naše průvodkyně Ema

Středeční den jsme strávili opalováním se na pláži nebo u bazénu, někdo vyzkoušel parašut, jiný vodní skútr. Já osobně jsem se odměnila příjemnou masáží v hotelovém SPA centru a ve čtvrtek ráno jsme vyrazili objevovat sever země. Podívali jsme se na ruiny slavného Kartága…

Romantické Sido Bou SaidRomantické Sido Bou Said

…a pokračovali do romantického městečka Sidi Bou Said, které všichni dobře znáte z filmu Angelika a sultán. Prošli jsme se po schodech, po kterých samotná Angelika utíkala, a zahnali žízeň tradiční citronádou v místní kavárně.

Procházeli jsme se uličkami a nasávali atmosféruProcházeli jsme se uličkami a nasávali atmosféru

Modro-bílé městečko dříve patřilo zejména umělcům a milencům, dnes se jedná spíše o místo bohatých Tunisanů, které láká turisty na krásné uličky a suvenýry. Avšak atmosféra byla tak úchvatná, že jsme zapomněli i na to šílené horko, jež nás celým dnem provázelo.

Pláž La GoulettePláž La Goulette

Oběd nás čekal v malé restauraci v blízkosti pláže La Goulette, která je nejbližší pláží pro obyvatele Tunisu. Rádi zde tráví horká odpoledne, grilují, odpočívají a užívají si rodinné pohody na kraji velkoměsta. 

Rušná avenue Habiba Bourguiby v TunisuRušná avenue Habiba Bourguiby v Tunisu

Poté jsme se přesunuli do centra Tunisu na avenue Habiba Bourguiby, kde jsme zažili ten správný pocit z hlavního města. Přeplněné ulice, lidé spěchající do práce, troubící auta – jedinými turisty jsme zde byli my… Podívali jsme se do mediny, nakoupili suvenýry a vychutnali si kávu v místní kavárně.

Večer už každý strávil dle libosti na hotelu. Pátek byl posledním dnem našeho zájezdu, který jsme si do sytosti užili. V bazénovém baru jsme s drinkem v ruce společně vzpomínali na prožité zážitky a plánovali další cesty. 

Tohle bylo konečně to pravé Tunisko se vším všudy! Pojedete příště i vy?Tohle bylo konečně to pravé Tunisko se vším všudy! Pojedete příště i vy?

Kdo by s námi chtěl zažít stejné dobrodružství pod africkým sluncem, neváhejte a přidejte se už v září na zájezdu Relax na plážích Tuniska + DŽÍPY NA SAHAŘE + KULISY ZE STAR WARS

Poznávejte svět, poznávejte sebe!


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024