Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOSERIÁL: Vánoční Španělsko očima průvodkyně Markéty Petrlíkové – 1. díl: VIGO!

Autor: Markéta Petrlíková, Radynacestu.cz | Vydáno: 1. 12. 2021 | Přečteno: 770x
Téma: Fotoreportáž

VÁNOČNÍ TRHY LETOS BUDOU! Nebojte, nechci porušovat žádná nařízení, jen mi bylo líto, že bychom letos byli o tuhle krásnou předvánoční tradici ochuzeni. Tak jsem pro vás připravila vánoční seriál. Každý týden navštívíme jedno španělské město s jeho předvánoční atmosférou. Aspoň virtuálně. Omluvte prosím kvalitu fotek, ta světelná výzdoba se strašně špatně fotí... Díl první: VIGO.

Adventní VigoAdventní Vigo

Vítejte ve Vigu, největším galicijském městě, které je pro nás Středoevropany téměř neznámé. Vigo je proslavené po celém Španělsku svou nádhernou vánoční výzdobou. Proto jsem ho vybrala jako první díl mého adventního seriálu.

Vánoční výzdobaVánoční výzdoba

Rozsvícení vánočního osvětlení je ve Vigu každoročně očekáváno s velkým napětím. Letos ho mohli sledovat místní i návštěvníci nejen naživo, ale i na velkoplošných obrazovkách rozmístěných po celém městě.

Vánočním osvětlením je Vigo vyhlášenéVánočním osvětlením je Vigo vyhlášené

Jak řekl místní starosta při slavnostním rozsvěcení vánoční výzdoby: „Zahajujeme Vánoce na celé planetě!“ A osvětlení je to opravdu velkolepé, na světelnou výzdobu bylo použito 11 miliónů LED žárovek.

Vánoční Vigo září až do vesmíruVánoční Vigo září až do vesmíru

Další výrok starosty při slavnostním rozsvěcení vánočního osvětlení byl: „Dokonce i na vesmírné stanici budou oslněni světly z vánočního Viga, už si nasazují sluneční brýle!“

Vánoční strom se rozsvěcí prvníVánoční strom se rozsvěcí první

Nejdříve byl slavnostně rozsvícen vánoční strom, poté zazněla píseň Happy Xmas od Johna Lennona a postupně se na tóny hudby jako lavina rozsvítilo celé město.

Sněhulák i bez sněhuSněhulák i bez sněhu

A jaké by to byly Vánoce bez sněhu! Protože se tady opravdového sněhu jako v našich zeměpisných šířkách asi nedočkají, vyrábějí tu sníh umělý, aby si i zde mohli užít tu pravou vánoční atmosféru. Je to prý nejkrásnější sníh na světě, jdou z něj dělat krásné koule na zimní koulovačku. No nevím… nebudeme jim brát iluze. Každopádně pravého sněhuláka z něj asi nepostaví.

Obří vánoční kouleObří vánoční koule

Největšími atrakcemi letošních Vánoc jsou gigantický vánoční strom z tisíců světýlek měnících barvy, obří vánoční koule, sněhulák a obrovská osvětlená krychle ve tvaru vánočního dárku.

Ruské koloRuské kolo

Mají tu také velikánské ruské kolo pro radost dětí i dospělých. Každý touží podívat se na tu osvětlenou nádheru z ptačí perspektivy.

Dobroty na vánočních trzíchDobroty na vánočních trzích

Samozřejmě nesmí chybět ani vánoční trhy, na kterých si můžete koupit vánoční výzdobu, dárky nebo něco dobrého na zub, jak se na správné vánoční trhy sluší a patří.

Vigem projíždí vánoční vlakVigem projíždí vánoční vlak

Je tu i mnoho atrakcí (nejen) pro děti, kolotoče, houpačky, nafukovací hrady nebo vyzdobený vánoční vláček, na který můžete nasednout a vychutnat si tak projížďku nazdobenými ulicemi pěkně v pohodlí, aniž by vás pak bolely nohy.

Atraktivní výzdoba pro radost dětemAtraktivní výzdoba pro radost dětem

Mají tu i kluziště, samozřejmě umělé. Možná je to pro vás překvapení, ale i Španělé o Vánocích rádi bruslí. Dalšími atrakcemi jsou vánoční cirkus nebo výstava dinosaurů, což se tedy podle mého názoru k Vánocům moc nehodí, ale dětem se to líbí a hlavním cílem Vánoc je udělat radost dětem, takže svůj účel to určitě splní.

Další z mnoha vánočních zákoutíDalší z mnoha vánočních zákoutí

Nechybí tu ani betlém a další typické vánoční dekorace.

Barevné vánoční trhyBarevné vánoční trhy

Vánoční trhy jsou skvělou příležitostí, jak ochutnat místní speciality.

Vánoční stromky tady sice nevoní, ale jsou krásnéVánoční stromky tady sice nevoní, ale jsou krásné

Vánoční stromy tu mají jen umělé nebo takovéto světelné. Živé vánoční stromky najdete asi jen v Katalánsku, v ostatních částech Španělska to není zvykem.

Velkolepé vánoční dekorace v ulicíchVelkolepé vánoční dekorace v ulicích

V ulicích je umístěna spousta světelných atrakcí k obveselení malých i velkých návštěvníků.

Ochutnali jste někdy turrón?Ochutnali jste někdy turrón?

A co to vlastně prodávají v tomhle stánku? Typickou španělskou vánoční dobrotu: turrón. Je to něco mezi tureckým medem a nugátem, vánoční laskomina na nejrůznější způsoby.

Vánoce ve ViguVánoce ve Vigu

Obrovská světelná koule měnící barvy: Račte vstoupit!

Nazdobené uličky zvou k procházceNazdobené uličky zvou k procházce

Každá ulička má jinou výzdobu a láká k romantickým podvečerním procházkám. Celkem má vánoční osvětlení asi 350 ulic ve městě.

Vánoční kolotočVánoční kolotoč

Nesmí chybět ani vánoční kolotoč.

Atmosféru Vánoc ve Vigu umíAtmosféru Vánoc ve Vigu umí

Další z vánočně vyzdobených místních ulic.

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe!
Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024