Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

OTÁZKA TÝDNE: Jak uplatnit dovolenkový efekt v zaměstnání?

Autor: Pavla Bartošová, Radynacestu.cz | Vydáno: 19. 1. 2022 | Přečteno: 857x
Téma: Otázka týdne, Psychika

Určitě znáte ten pocit, když přijedete po dovolené domů a ještě vám dobíhá taková ta rozpustilá nálada. Cítíte se uvolnění, nabití energií, přestože jste strávili posledních 8 hodin na cestě, v letadle nebo autě a vůbec jste se nevyspali. Tomu se říká dovolenkový efekt a může se hodit i jako prevence syndromu vyhoření.

Dokážete velké věci. Třeba předejít syndromu vyhoření.Dokážete velké věci. Třeba předejít syndromu vyhoření.

Monotónnost všedního dne

Mnoho lidí má stereotypní a monotónní zaměstnání. Často se to týká kancelářských pozic, ale i obsluh strojů ad. Při denním pracovním vytížení je složité si najít prostor pro uvolnění a relaxaci.

Tudíž se lidé od své práce neoprostí, doslova chodí spát se svými problémy a nechápou, proč si neodpočinuli, proč mají tak málo energie, proč je práce nenaplňuje a nebaví.

Problémy si nosíme v kapse

Přitom by stačilo pravidelně, alespoň 2x nebo 3x za rok, někam vycestovat i třeba jen na prodloužený víkend, zkrátka změnit prostředí. Běžně si totiž nosíme všechny problémy a zejména ty pracovní všude s sebou.

Jíme s nimi, spíme s nimi, jediné, kdy nás na chvilku opouští je turnaj v tenisu, protože tam jim to natřeme a odpálíme je pořádně daleko. Jenže oni jsou jako bumerang a jen co se vrátí, znovu se nám zapletou do mozkových závitů. 

Cestování přináší nový úhel pohledu

Cestování neznamená utéct od svých problémů, ani že je necháte doma a budete týden dělat, že neexistují. Jsou to přeci jen vaše problémy, vaše součást, takže si je vezete pěkně s sebou. Výhodou cestování je možnost vystoupit ze smyčky, ve které se nacházíte při své každodenní pouti, a podívat se na sebe, na svůj styl života z trochu jiného úhlu pohledu.

Možná dorazíte do země, kde se přes poledne nedá pracovat kvůli horku, a hned vás napadne, že i vy potřebujete občas při práci pauzu. Nebo naopak dojedete do země pracovitých mravenců a pochopíte, že organizace práce je důležitější, než jste si mysleli, a musíte přehodnotit svůj time management. Zkrátka každá země, každá cesta vám může nabídnout nový pohled na vaši situaci. 

Cestování přináší podněty jako potravu pro mysl

Určitě se tedy shodneme, že cestování nabízí plno podnětů pro změnu úhlu pohledu. Ale právě podněty jsou důležité i jako rozvoj vašeho vnímání a myšlení. Pokud mysl netrénuje a stagnuje, nemůže přeci přicházet na ty geniální plány, které vás kariérně posunou dál.

Navíc při cestování změníte prostředí a váš spánkový režim (tedy pokud nepojedete do země s velkým časovým posunem), se ustálí a vy se budete moci energičtěji vrátit zpět do běžného života.

Dokážete velké věci - poznávejte svět, poznávejte sebe!


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024