Připravili jsme pro vás cestu, která začíná u vinné révy a končí v srdci arménských tradic. Arménie je totiž považována za kolébku vinařství. Na novém zájezdu To nejlepší z Arménie + JEZERO SEVAN + TAJEMSTVÍ VÝROBY VÍNA A DEGUSTACE vás čeká pět degustací výjimečných odrůd, návštěva muzea vína i domácích sklepů, a k tomu poctivé arménské sýry a speciality.
Ochutnejte výborné arménské víno!
Dozvíte se vše o pěstování vína v nádobách karas
V regionu Armavir, mezi majestátními horami Ararat a Aragac, navštívíme vinařství Karas. Právě tady se dozvíte vše o tradiční výrobě vína v hliněných nádobách karas, které byly součástí místní kultury už před více než 6 000 lety.
Na pěstování vína se podílejí v Arménii celé rodiny
Zdejší klima s horkými dny a chladnými nocemi dává hroznům čas pomalu zrát a rozvíjet intenzivní chuť. Výsledkem jsou vína, která vás nadchnou svou osobitostí. „A vy jich ochutnáte rovnou sedm,“ dodává specialistka Barbora Koníčková, která vás na zájezdu bude provázet.
Horský sýr motal, lori a zrající chanakh… Poznejte tradici výroby arménských sýrů
Degustaci vín doprovází nejčastěji poctivé chutě – a jednou z nejautentičtějších je místní sýr. V lázeňském městě Dilidžan si kromě historických památek vyzkoušíme i ochutnávku tradičních arménských sýrů, které se zde vyrábí stále podle starých metod.
Tradiční arménský horský sýr motal vyráběný z ovčího nebo kozího mléka
Ochutnáme například lori – polotvrdý sýr podobný fetě, ale jemnější a méně slaný. Dalším klenotem je chanakh, zrající ve slaném nálevu, s pikantní, lehce štiplavou chutí. A pokud máte rádi intenzivnější zážitky, dejte si motal – tradiční horský sýr z ovčího nebo kozího mléka, který se uchovává v hliněných nádobách s bylinkami.
Úchvatný chrám Zvartnots a ochutnávka tradičního chleba lavash
Cestu po chutích a vůních Arménie doplníme také o majestátní zříceninu chrámu Zvartnots, který patří mezi nejvýznamnější historické skvosty a je právem zapsán na seznamu UNESCO.
„Byl postavený už v 7. století, a i když jej zemětřesení ve středověku připravilo o původní podobu, z ruin stále sálá síla a monumentalita stavby, která kdysi stála jako kruhový chrám s několika úrovněmi a impozantní kupolí,“ vyzdvihuje specialistka Bára.
Zříceniny chrámu Zvartnots s výhledem na horu Ararat
Přímo na místě si vyzkoušíme, jak se peče tradiční chléb lavash – v hliněné peci tonir. Jeho příprava je v rodinách předávána z generace na generaci.
Víno, hory, chutě i památky… To vše vás čeká na zbrusu novém zájezdu To nejlepší z Arménie + JEZERO SEVAN + TAJEMSTVÍ VÝROBY VÍNA A DEGUSTACE.











