Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

PTÁTE SE: Jak a co si zabalit na dovolenou? Tipy cestovatele Martina Šimka

Autor: Martin Šimek, Radynacestu.cz | Vydáno: 15. 6. 2022 | Přečteno: 2663x
Téma: Ptáte se

Pamatuji si ze svých průvodcovských začátků, když u parlamentu v Londýně „vyskákal“ autobusový zájezd Čechů v goretexovém oblečení, jako by zabloudili z výstupu na Mont Blanc. Připadal jsem si nepatřičně a oni také. Tak takhle ne. Dovolenou si máte vychutnat bez stresu. Vyzkoušel jsem proto několik kousků z kolekce od české firmy BUSHMAN, které se budou hodit jak do přírody, tak do města. Co tedy hodit na sebe, co do kufru a do čeho se sbalit? Tady jsou moje tipy.

Mám rád kvalitní, prodyšné a pohodlné oblečení na cesty. I mezi českými značkami se takové najde.Mám rád kvalitní, prodyšné a pohodlné oblečení na cesty. I mezi českými značkami se takové najde.

1. Do vedra

Chystáte-li se do daleké exotiky nebo jen na jih Evropy do Řecka, do Izraele či Jordánska, ale i na sever Afriky do Maroka nebo Tunisu, myslete na to, že to s oblečením nemusíte přehánět, ovšem potřeba budou jiné věci. Jaké?

  • opalovací krém
  • sluneční brýle
  • repelent

Tričko Fuji old rose. Jedinečný kousek pro všechna roční období.Tričko Fuji old rose. Jedinečný kousek pro všechna roční období.

2. Do drsné přírody

Země jako Norsko nebo Island nabízejí nezapomenutelné zážitky v podobě pozorování polární záře nebo neskutečných horských výhledů. Připraveni musíte být i na to, že náhle padne tma nebo že to k nejbližší zásuvce budete mít sakra daleko. 

  • nožík
  • čelovka
  • power banka

Bunda Wingan dark green je bavlněná, funkční, respektující přírodu i městský ruch...Bunda Wingan dark green je bavlněná, funkční, respektující přírodu i městský ruch...

3. Aby vás Evropa nepřekvapila

Poznávat Evropu je úžasné, je ale třeba, abyste se dobře cítili i vy. Přizpůsobte proto svůj outfit zdejší kultuře. Neznamená to, že v Istanbulu musíte nutně nosit šátek a v Londýně řadový oblek, ale slaďte se a buďte připaveni také na náhlé ochlazení.

  • kapsičku na doklady
  • fotoaparát a náhradní SD kartu
  • mobil se staženými mapami

Mikiny BUSHMAN zajistí absolutní pohodlí při jakékoliv cestě.Mikiny BUSHMAN zajistí absolutní pohodlí při jakékoliv cestě.

4. Na treky do hor

Vyrazíte-li si na Madeiru nebo Azorské ostrovy, napěchujte kufr turistickým vybavením. Dobrý batoh s pláštěnkou vůbec nejsou od věci. A co do něj? Jednoznačně znovunaplnitelnou lahev na vodu a nějakou sladkost, aby nechyběla energie. 

  • nepromokavý batoh 
  • lahev na vodu
  • energetický snack

Boty Tison yellow jsou inspirované sportovními lezečkami a chodit v nich můžete v pohodě i v drsném terénu.Boty Tison yellow jsou inspirované sportovními lezečkami a chodit v nich můžete v pohodě i v drsném terénu.

5. Do zimy

Jste-li milovníky chladných rán a ještě chladnějších nocí, pak víte, že nejvíce tepla odchází z těla hlavou. Aby vám neutekly i všechny nastřádané vzpomínky z dovolené, nezapomeňte na čepici a naopak pozor dejte na teplé ponožky. Je-li vám bota kvůli nim malá, mají opačný efekt a nohy tuhnou. 

  • termosku s čajem
  • náhradní rukavice
  • nesmeky

Čepice Bandu sandy brown pro všechny případy... Když mrznou uši, je to k zbláznění.Čepice Bandu sandy brown pro všechny případy... Když mrznou uši, je to k zbláznění.

Vybrali byste si? Já už vybráno mám. Ale nesmím zapomenout ani na naše cestovatelky. Na Bushman.cz samozřejmě najdete také kolekci pro ženy.  

Jak balit ÚSPORNĚ aneb Méně je někdy více...

Většina nízkonákladových společností vám bez příplatku povolí jen příruční zavazadlo (obvykle do velikosti 40 x 30 x 15 cm). I do něj se dá ale sbalit maximálně efektivně, a to tak, aby vám nic nescházelo.

  • Oblečení srolujte a vyplňte každý prostor (např. vnitřky bot ponožkami) v kufru, batohu či tašce. To nejobjemnější a nejtěžší si vezměte rovnou na sebe. 
  • Berte si jen to, co nosíte i doma. Ani na dovolené se vám nebude chtít experimentovat a stejně nakonec sáhnete po tom, co běžně nosíte i mimo zahraniční cesty. Raději si třeba něco nového přikupte tam a máte rovnou i suvenýr.
  • Snadno kombinovatelné oblečení vám usnadní oblékání. Jednobarevná trička, kraťasy či kalhoty lehce sladíte k sobě. Než vše naskládáte do kufru, rozložte si oblečení před sebe a prohlédněte, zda skutečně ladí a opravdu vše potřebujete. 

Můj tip na závěr: Doporučuji mít pořád po ruce plátěnou tašku. Poletíte-li do teplých krajů, po příletu ji vybalíte a hodíte do ní bundu i mikinu. Letíte-li naopak do zimy, máte v plátěnce něco na přioblečení. A využijete ji třeba na nákup i na samotné dovolené.

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024