Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

PTÁTE SE: Jak vybrat správný opalovací krém (NEJEN) na dovolenou? Udělejte něco pro zdraví i pro planetu.

Autor: Anežka Berkyová, Radynacestu.cz | Vydáno: 6. 6. 2022 | Přečteno: 1160x
Téma: Ptáte se

Představte si Ostravu v březnu. Island v květnu. Hamburk v červenci. Řím v srpnu. Prahu v září. Londýn v prosinci. Kam si s sebou vezmete opalovací krém? Pokud vaše odpověď nezní „všude“, dávejte pozor. 

Myslíte na opalovací krém i mimo léto?Myslíte na opalovací krém i mimo léto?

Podle dermatologů bychom opalovací krém měli používat každý den. UV záření škodí naší kůži, zvyšuje riziko karcinomu a způsobuje tzv. photoaging, stárnutí pleti světlem – vrásky, pigmentové skvrny atp. UVA a UVB záření se na Zemi dostává 365 dní v roce, a to i přes mraky. Za poslední desetiletí se situace výrazně zhoršila se zvětšením ozonové díry, a musíme si tak dnes dávat větší pozor, než tomu bývalo dříve.

Ochranu se SPF (Sun Protection Factor) bychom měli používat každý den, pokud se chceme riziku rakoviny kůže a hlubokým vráskám vyhnout, podle její síly a pohybu na slunci pak i vícekrát denně. Nesmíme také zapomenout na rty a místa náchylná k tvorbě vrásek, jako je oční okolí. 

Podle čeho opalovací krém vybírat

Na výběr existuje nepřeberné množství opalovacích krémů, není to ale tak jednoduché. Je několik faktorů, které mohou náš výběr ovlivnit:

  • použitý UV filtr
  • testování na zvířatech
  • velikost a způsob balení
  • pro koho a na jakou část těla bude

1. Použitý UV filtr

Údajně se na dno oceánů dostane ročně asi 14 000 000 kg opalovacích krémů, ve kterých se často vyskytují jako UV filtry látky, které prokazatelně ničí korály. Několik zemí – Thajsko, Aruba, Bonaire, Havaj, Panenské ostrovy, Palau a některé pláže v Mexiku – si své přírodní poklady chrání a zakazuje používání opalovacích krémů s některými z těchto látek (ne všechny země zakazují všechny, ale obecně bychom se jim ve složení měli vyhnout):

  • oxybenzon
  • octinoxate
  • 4-methylbenzylidene-camphor
  • butylparaben
  • octocrylene
  • benzophenone-3
  • ethylparaben
  • benzylparaben
  • triclosan
  • methylparaben
  • phenoxyethanol

Do budoucna kromě již zmíněných zemí uvažují nad zákazem některých UV filtrů také Maledivy, Kalifornie, Belize, Key West a Austrálie. 

Pokud chceme mít jistotu, že žádná ze zmíněných látek v našem opalovacím krému není, a nechceme složitě studovat složení, je ideálním řešením sáhnout po minerálním opalovacím krému.

Rozdíl mezi chemickými a minerálními UV filtry by se jednoduše dal shrnout tak, že chemický nechá projít „do sebe“ UV záření a přemění ho v teplo, zatímco minerální záření fyzicky odráží. Oba dva druhy mají své odpůrce i nadšence, oba ale prokazatelně fungují jako ochrana před slunečním zářením.

Výhodou minerálních filtrů je, že jsou neškodné pro životní prostředí, nevýhodou pak u některých krémů bílý film – věda jde ale dopředu a i minerální krémy se v tomto ohledu za posledních pár let výrazně posunuly.

Jako minerální filtry bývají používány oxid zinečnatý a oxid titaničitý.

Náš tip: Non-nano oxid zinečnatý, používaný v přírodní bio kosmetice na opalování, je častý minerální filtr v SPF krémech, který s jistotou neškodí mořským korálům. 

Pozor na UV filtry, které ohrožují mořské korály.Pozor na UV filtry, které ohrožují mořské korály.

2. Testování na zvířatech

Že je testování na zvířatech neetické, snad již není nutné vysvětlovat. Ačkoliv testování na zvířatech v EU je zakázané, neznamená to, že k němu nedochází. Kromě toho také mnohé firmy využívají k výrobě ingredience, které mohly být testovány mimo EU.

Pokud firma dováží do Čínské lidové republiky, pak bychom si měli pozor dát také, jelikož produkty netestované na zvířatech se tam dovážet nesmějí.

Jistotou je certifikát HCS, tzv. Leaping Bunny – skákající králíček. Jedná se o jediný mezinárodně uznávaný certifikát o netestování produktu i jeho ingrediencí na zvířatech. Všechny ostatní nápisy mohou být smyšlené. Pokud výrobek logo HCS nemá, můžeme si ověřit značku na webu Netestováno na zvířatech nebo anglickém webu Leaping Bunny, protože se může stát, že logo pouze nepoužívá. 

Náš tip: Opalovací krémy od Butterbean Organics mají certifikát o netestování na zvířatech.

3. Velikost a způsob balení

Na výběr máme dnes z krémů tuhých, například v tyčince, které jsou dobré pro přemazání během dne, kdy si nechceme rukama sahat do obličeje, tekutých, které se dobře roztírají, nebo třeba sprejů, díky kterým nemusíme bojovat ani s tím, jak opalovací krém dostat na neustále hýbající se dítě.

Na cesty je samozřejmě ideální pořídit malá balení, a pokud cestujeme do teplých krajů, je dobré uchovávat je v lednici. 

Náš tip: Tyčinka na rty se vejde do každé kabelky. Když jsme na přímém slunci a nemáme po ruce jiný krém, můžeme ji použít i třeba na nos. 

Ráno se dobře aplikují SPF v podobě krému, během dne můžeme využít třeba sprejů nebo tyčinek.Ráno se dobře aplikují SPF v podobě krému, během dne můžeme využít třeba sprejů nebo tyčinek.

4. Pro koho a na jakou část těla krém bude 

Na tělo použijeme pravděpodobně celá rodina stejný krém, pozor si ale musíme dát například, pokud máme ekzém. Pozornost bychom pak měli také věnovat výběru krému na obličej, především pokud bojujeme třeba s akné. 

Náš tip: Hydratační opalovací krém od The Ohm Collection je dostatečně lehký i pro pleť se sklonem k akné.

Poznávejte svět, poznávejte sebe!

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024